註冊 微博

[其他] 請問大澳哪埵釩巹硃L一夜?

請問大澳哪埵釩巹硃L一夜? E-mail 此主題給朋友

各位:

我打算同老婆兩人閒日到大澳兩日一夜遊, 請問大澳哪埵釩巹硃L一夜?

TOP HOME

大澳本身沒有持牌酒店旅館,
就算有, 亦都係非持牌, 設施簡隔, 甚或只得一床位
安全起見, 最好到就近昂坪青年旅舍、水口或貝澳等渡假屋

P.S.本身大澳人
       其實大澳行足所有景點7、8小時(指龜速)   已經足夠,
     只要行程前計劃一下路線即可  =)

°|||這世界瘋狂。how . can i go on,,*

TOP HOME

引用:
原帖由 川添拓海 於 2008-9-21 10:42 PM 發表
大澳本身沒有持牌酒店旅館,
就算有, 亦都係非持牌, 設施簡隔, 甚或只得一床位
安全起見, 最好到就近昂坪青年旅舍、水口或貝澳等渡假屋

P.S.本身大澳人
       其實大澳行足所有景點7、8小時(指龜速) :025 ...
多謝老兄資料.
我在網上搜索過,不見大澳有酒店,旅館或渡假屋出租.

我想晨早到大澳,看看清晨時大澳景色,所以希望過一夜,請問有否民宿資料?
只要有涼,干淨企理,宿一宵而已.

TOP HOME

引用:
原帖由 stupidleung 於 2008-9-22 07:45 PM 發表

多謝老兄資料.
我在網上搜索過,不見大澳有酒店,旅館或渡假屋出租.

我想晨早到大澳,看看清晨時大澳景色,所以希望過一夜,請問有否民宿資料?
只要有涼},干淨企理,宿一宵而已.
民宿通常至少租1個月,
又或者有人介紹/有人識先會租 (我唔識)

順帶一提, 大澳因四面環山關係, 睇唔到日出.. (日落就正 )
如果清晨入大澳, 5:00左右已經有車入去 =]

°|||這世界瘋狂。how . can i go on,,*

TOP HOME

引用:
原帖由 川添拓海 於 2008-9-22 10:54 PM 發表

民宿通常至少租1個月,
又或者有人介紹/有人識先會租 (我唔識)

順帶一提, 大澳因四面環山關係, 睇唔到日出.. (日落就正 )
如果清晨入大澳, 5:00左右已經有車入去 =]
多謝老兄指點.

看來也只能晨早坐車入大澳,不看日出就渴早茶吧,順便再問,5.00那斑早車,是否從東充開出?
我對大澳有興趣,是看了已故攝影師陳先生50~60年代所拍黑白照片.

熱門搜尋: 財務 公司 保險 investment 銀行 投資

TOP HOME

http://www.newlantaobus.com/road_11.htm
大嶼山巴士 11 號可直到大澳
((更正))最早車為 06:20
大澳早式酒樓開05:30, 西式餐廳通常開0600左右 =)

TOP HOME

請教川添兄和知情者,

大澳街市斜對面那兩層高建築,現在是間酒樓所在處, 樓頂仍留有'大澳酒店'四個大字,老兄知否這'大澳酒店'歷史或相關事物資料等等?

TOP HOME

引用:
原帖由 stupidleung 於 2008-9-24 08:27 PM 發表
請教川添兄和知情者,

大澳街市斜對面那兩層高建築,現在是間酒樓所在處, 樓頂仍留有'大澳酒店'四個大字,老兄知否這'大澳酒店'歷史或相關事物資料等等?
大澳酒店最早期係某朝代(應該係清朝)衙門..
曾經發掘出古炮.. 呢家發o左去歷史博物館展覽

後來改造為大澳酒店..同時因為人口越來越少, 由酒店變為酒樓..
原本酒店既套房已經全部變為宴會時既化妝間或者雜物房
現在名稱為「福滿林酒家」營業時間為 05:30-10:00左右

TOP HOME

引用:
原帖由 川添拓海 於 2008-9-24 08:37 PM 發表

大澳酒店最早期係某朝代(應該係清朝)衙門..
曾經發掘出古炮.. 呢家發o左去歷史博物館展覽

後來改造為大澳酒店..同時因為人口越來越少, 由酒店變為酒樓..
原本酒店既套房已經全部變為宴會時既化妝間或者 ...
無錯, 就係現在叫'福滿林酒家'那座舊樓, 大澳酒店可能結業超過40年了.

另外,約20~30年前在大澳橫水渡橋頭可以看到一大幅'肥仔健大酒樓'廣告橫額,最近十多年看不到了,那'肥仔健大酒樓'是否也結業了?

TOP HOME

引用:
原帖由 stupidleung 於 2008-9-24 10:02 PM 發表

無錯, 就係現在叫'福滿林酒家'那座舊樓, 大澳酒店可能結業超過40年了.

另外,約20~30年前在大澳橫水渡橋頭可以看到一大幅'肥仔健大酒樓'廣告橫額,最近十多年看不到了,那'肥仔健大酒樓'是否也結業了?
係=]
已結業多年..
呢家連橫水渡都無左, 取而代之係大澳涌行人橋
順帶一提, 呢家行人橋旁邊亦開左間酒樓,叫威尼斯酒家, 大概開左7、8年, 同肥仔健大酒樓無關係 =]

TOP HOME

引用:
原帖由 川添拓海 於 2008-9-24 10:22 PM 發表

係=]
已結業多年..
呢家連橫水渡都無左, 取而代之係大澳涌行人橋
順帶一提, 呢家行人橋旁邊亦開左間酒樓,叫威尼斯酒家, 大概開左7、8年, 同肥仔健大酒樓無關係 =]
我看過陳前輩所拍大澳黑白照,大多從虎山上拍得,請問從哪路口或地點可登上虎山?

TOP HOME

我想去大澳一日遊......一家大細,我想問我係九龍應該點去(星期日),可否提供行程,因我們從未去過大澳......謝謝幫忙

熱門搜尋: 財務 公司 保險 investment

TOP HOME

引用:
原帖由 BBKHO88 於 2008-10-13 03:59 PM 發表
我想去大澳一日遊......一家大細,我想問我係九龍應該點去(星期日),可否提供行程,因我們從未去過大澳......謝謝幫忙
可從九龍乘地鐵或巴士,先到東涌, 步行5分鐘過了東會城往巴士總站,轉乘往大澳的新大嶼山巴士,坐到終站就是大澳了,很方便的.

車費和班次資料,可上新大嶼山巴士公司網頁查.

TOP HOME

引用:
原帖由 stupidleung 於 2008-10-13 07:41 PM 發表

可從九龍乘地鐵或巴士,先到東涌, 步行5分鐘過了東會城往巴士總站,轉乘往大澳的新大嶼山巴士,坐到終站就是大澳了,很方便的.

車費和班次資料,可上新大嶼山巴士公司網頁查.
唔該哂

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。