註冊 微博

[業內行情] 排版做稿高手

排版做稿高手 E-mail 此主題給朋友

我係新手,唔係好熟排版,想請教各位高手以下問題:

1)排版公司通常用咩SOFTWARE來排版?
2)一個人有無可能一日做到200頁的書稿(AI)(聽人講過話得,所以想知)?
3)排版&做稿時係咪有RUNDOWN的?
4)咩叫出藍紙?

THANKS

TOP HOME

總之一個AI乜都掂啦
咪話200頁,400頁都係咁做啦!

熱門搜尋: 母乳
my wii code:
4933 0731 1732 3186

TOP HOME

TOP HOME

回覆 #3 steven152200 的帖子

見師兄咁覆就知你有料到吖...唔該順便覆樓主其他問題吖

熱門搜尋: art jamming

TOP HOME

引用:
原帖由 steven152200 於 2008-8-23 10:48 AM 發表

唔係嘛?ai
依家好多都用indesign啦,仲有pagemaker,Quark,freehand等等,
你唔好教壞人啦,定係你唔識呀?
400頁?你全部file咪要幾十GB?哈哈哈
我問過PRINTING果面,佢地要AI FILE的,所以我都有個疑問,400頁的話,佢地咪有排開D FILE?
COREL DRAW又唔收,只係要AI!

indesign, pagemaker,Quark,freehand & AI咁多種SOFTWARE,咁排版做稿既人咪要識曬前面咁多種SKILL?

TOP HOME

TOP HOME

引用:
原帖由 CKH0925 於 2008-8-23 01:29 PM 發表

我問過PRINTING果面,佢地要AI FILE的,所以我都有個疑問,400頁的話,佢地咪有排開D FILE?
COREL DRAW又唔收,只係要AI!

indesign, pagemaker,Quark,freehand & AI咁多種SOFTWARE,咁排版做稿既人咪要 ...
ai 咪即係pdf 都得la
你indesign 做完400頁之後 save個400頁既pdf 比佢咪得囉lol
ai檔既話 咪即係 400個檔案-.-?

TOP HOME

唉,老老實實補充下。
排版梗係用indesign呢D排版用既軟件啦,AI唔係俾你排版既。不過按唔同情況,我真係試過用AI來排書,當然好特殊情形下先會咁做。只可以話,用AI排排死你,係咪printer玩你叫你用AI排?
又,就算用AI一個file都可以放多頁既,唔一定一版放一頁,總之同printer夾好就得。

TOP HOME

引用:
原帖由 katoributa 於 2008-8-24 08:45 AM 發表
唉,老老實實補充下。
排版梗係用indesign呢D排版用既軟件啦,AI唔係俾你排版既。不過按唔同情況,我真係試過用AI來排書,當然好特殊情形下先會咁做。只可以話,用AI排排死你,係咪printer玩你叫你用AI排 ...
我只係識AI,唔識INDESIGN,咁咪排死我........!
順便一問,PDF係咪類似JPEG咁唔可以修改的?

TOP HOME

引用:
原帖由 ~~無極~~ 於 2008-8-24 12:56 AM 發表

ai 咪即係pdf 都得la
你indesign 做完400頁之後 save個400頁既pdf 比佢咪得囉lol
ai檔既話 咪即係 400個檔案-.-?
係呀,之前試過同大陸的PRINTER甲,他們都叫要AI FILE! PDF好似都話得!
而香港的PRINTER,他(暫時)同我講要AI,等我問下他PDF得唔得先!
THANKS ~無極~

TOP HOME

TOP HOME

YES,我係新手
引用:
原帖由 steven152200 於 2008-8-24 04:22 PM 發表

連pdf都未知係咩?睇黎你都係新手黎喎?

熱門搜尋: art jamming

TOP HOME

回覆 #12 CKH0925 的帖子

我見議你問清楚printer系用ctp OR out film.因為我估你未識 做一個正確for output既pdf.同埋如果系ctp的話,千祈吾好一個ai file放幾十頁入去呀.系排吾到大版架.

TOP HOME

引用:
原帖由 beeQ 於 2008-8-26 01:02 PM 發表
我見議你問清楚printer系用ctp OR out film.因為我估你未識 做一個正確for output既pdf.同埋如果系ctp的話,千祈吾好一個ai file放幾十頁入去呀.系排吾到大版架.
多謝你的回答, out film是什麼?同CTP又有咩唔同?

TOP HOME

引用:
原帖由 <i>CKH0925</i> 於 2008-8-24 03:46 PM 發表
我只係識AI,唔識INDESIGN,咁咪排死我........!
順便一問,PDF係咪類似JPEG咁唔可以修改的?
唔識咪去學lo,學多樣野唔好咩?!
識ai,indesign好易上手,無可能用AI來排書架。
如果你鍾意虐待自己就另作別論。

熱門搜尋: birthday party for kids valentines day 情人節 餐 情人節 活動 florist

TOP HOME

23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。