註冊 微博

中大可以點轉系...

中大可以點轉系... E-mail 此主題給朋友

大家好...我係今年MAE 既新生...
咁我就本身對engine 都冇咩興趣既...我al 3Cs 2Ds
今日去完reg + talk 之後知道自己真係好唔鐘意...
我想trans 去 ibba or even qfn ...我諗住摺埋一年死谷gpa...
但我又唔知可以點take course......
我問左D人..佢地話take 番 一半MAE Major,
一半想trans 既course 既credit...
但係我又唔知邊d 係一定要讀,或者高grade 既 course...
依家好煩..好唔開心...有冇師兄/姐可以幫手???
我問讀緊既人..佢地都話叫我讀下先但唔教我trans...
希望可以幫下我..或者話凡知係大學office 可以問咩人...
我8月15日要reg科了...

TOP HOME

year 1唔俾轉, 主要原因就係驚大家只係入中大, 就亂揀學系, 然後仕去再轉.........所以, 樓主你俾心機讀一年先啦.......如果你真係想轉, 就year2入紙申請啦, 不過, 第一年都要唔錯喎~~

熱門搜尋: 飛機 航班 comfort hotel 簽證 ibis hotel hong kong
勸君莫羨千金裘, 男兒生當帶吳u

TOP HOME

引用:
原帖由 櫻花幻影 於 2008-8-1 05:13 PM 發表
year 1唔俾轉, 主要原因就係驚大家只係入中大, 就亂揀學系, 然後仕去再轉.........所以, 樓主你俾心機讀一年先啦.......如果你真係想轉, 就year2入紙申請啦, 不過, 第一年都要唔錯喎~~
year 1唔俾轉?!
你講真嫁?!
咁如果想轉去nursing
咪要讀成6年?!?!?!

TOP HOME

引用:
原帖由 pyth 於 2008-8-1 04:35 PM 發表
大家好...我係今年MAE 既新生...
咁我就本身對engine 都冇咩興趣既...我al 3Cs 2Ds
今日去完reg + talk 之後知道自己真係好唔鐘意...
我想trans 去 ibba or even qfn ...我諗住摺埋一年死谷gpa...
但我又唔 ...
我都係今年MAE既新生呀!
你好--

TOP HOME

轉學系呀~
我都無經驗 @@
只係知道小小資料,希望幫到樓主啦~

以我所知,要轉系要等讀完第一年升第二年的時候~
到時你該要問問rgs (考試及註冊組) 那一邊拿一張轉系的form填好
然後去問問你想入的系,他們同意收你後 (通常要interview)
就問問自己的系是否同意讓你走
得到雙方同意之後該就可以走了

選科呢....我也不太清楚,但我覺得先別選人家的major,因為唔知道可不可以transfer (?)
我反而覺得先選別系的major elective,而且要好grade (這個要問問師兄姐)
自己現在的major,就只選最少的必修

這樣呢...萬一轉到,現在讀的major elective 就照轉
萬一轉唔到都唔會好傷,因為理論上好grade

要轉系前,一定要準備好d 成績!我想最好有3.3 以上 (個別學系如醫可能要3.8-4.0)
努力啦樓主~ 祝你大學生活開開心心~

TOP HOME

引用:
原帖由 lulului 於 2008-8-1 06:30 PM 發表

year 1唔俾轉?!
你講真嫁?!
咁如果想轉去nursing
咪要讀成6年?!?!?!
咁講啦, 如果一位同學只係o係原本果科讀左一個月就話唔適合自己, 要求轉系, 咁係好荒謬, 亦都係校方唔願意見倒, 所以我相信呢個係YEAR2先可以轉系個原意

我都幾肯定呢樣野係真, 至少當年我有個同學係YEAR2先准轉去哲學~~

熱門搜尋: 指示牌 剷 車
勸君莫羨千金裘, 男兒生當帶吳u

TOP HOME

甘快就諗轉系la~新同學...我今年轉系既,我無take過bba既course不過最後都收左,因為佢只睇gpa or少少alevel...
係5~6月rgs就會出轉系通告,之後印埋成績表副本比你想轉既系,佢approve左再交番比自己個系到給印交去rgs就ok~
take course都係自己個系take core,想轉既系又take番就ok~
不過最後都無要到bba既offer..
要轉系諗清楚la~唔係教你轉系,係講番個程序je,讀睇而家個系岩唔岩你sin la~

熱門搜尋: english book

TOP HOME

this year, engineering students tranferring to ibba and qfn and bba becomes very difficult, for IE,好似話要TRAN就唔比TAKE MAJOR,真係要自己問下DEPARTMENT,岩岩好多ENGINE既已經搞到好煩,GPA搞但DEPARTMENT唔比走

TOP HOME

有人話CU LLB只有轉出沒轉入是不是真的?
如果是真的話GUM可5可以在CU讀完自己個BACHELOR DEGREE(我本身是ENGLISH)在TAKE LAW做MASTER?

熱門搜尋: it support barcode scanner 室內 設計 軟件

TOP HOME

引用:
原帖由 pollyxnoel 於 2008-8-2 09:52 AM 發表
有人話CU LLB只有轉出沒轉入是不是真的?
如果是真的話GUM可5可以在CU讀完自己個BACHELOR DEGREE(我本身是ENGLISH)在TAKE LAW做MASTER?
You can try Juris Doctor.

TOP HOME

引用:
原帖由 zidanecarlos 於 2008-8-2 10:39 AM 發表

You can try Juris Doctor.
if u wanna be a juris doctor do you need to be  a caxhlor of law first?

TOP HOME

引用:
原帖由 pollyxnoel 於 2008-8-3 09:34 AM 發表

if u wanna be a juris doctor do you need to be  a caxhlor of law first?
No, the Juris Doctor programme is organized for the holders of non-law degrees. Students having LLB degrees cannot apply for the programme because the topics covered are more or less the same.

TOP HOME

搭單一問, 我聽過有人可以半年轉系, 有冇d咁既eg.

TOP HOME

我想問 大家可不可以share一下多d 轉系成功的case
我個major由於爆cerdit的問題,
我冇法take我想 transfer 果個系的elective

我打過去我想tranfer 個department問,
負責人 官方 地說,唔讀佢地elective都有機會轉都去,
仲話即使take左都唔會加分,
我問佢,過去有冇唔take都成功transfer到的case,
佢話有,but我又覺得好官腔!!!

其實我好worry,唔知大家覺得負責人講的野可靠嗎?

TOP HOME

引用:
原帖由 tc_s 於 2008-8-9 12:06 AM 發表
我想問 大家可不可以share一下多d 轉系成功的case
我個major由於爆cerdit的問題,
我冇法take我想 transfer 果個系的elective

我打過去我想tranfer 個department問,
負責人 官方 地說,唔讀佢地elective都有 ...
好多咁既例子
不過由ENGINE TRAN去第2度要小心,今年有因DEPARTMENT 唔放人而TRAN唔到既例子,你要打去DEPARTMENT CHECK CHECK

熱門搜尋: 台灣 代購

TOP HOME

伸延閱讀
 17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。