註冊 微博

死約完結,業主要求生約期加租

死約完結,業主要求生約期加租 E-mail 此主題給朋友

業主要求生約期加租達28%, 業主是否可以於生約期加租? 業主並且要求我七天內回覆, 否則當退租論. 業主是否可以如此做?

TOP HOME

生約期間業主可以要求加租,租客都可以要求減租,但一定要對方同意啦.
唔同意嘅話,業主同租客都可以要求終止租約,但要一個月通知,業主要退回按金.
我記得幾年前曾經改過法例,以前喺生約期間只有租客可以退租,業主唔可以.
但係依家唔得lu, both 業主同租客都可以退租.

熱門搜尋: 隱形眼鏡 孕婦 體檢

TOP HOME

那為什麼打厘印卻打兩年? 生約加租厘印不是要重打嗎?

TOP HOME

引用:
原帖由 emilycat 於 2008-5-27 05:16 PM 發表
業主要求生約期加租達28%, 業主是否可以於生約期加租? 業主並且要求我七天內回覆, 否則當退租論. 業主是否可以如此做?
唯有... 同業主講要1個月時間決定, 因為妳要抽時間比較例如同區租金, 再多1個月時間搬遷, 講得誠懇少少... (唔好硬碰硬)
(業主惡就扮可憐, 業主軟弱就講惡)
咁至少爭取到2個月唔交租, 蝕都蝕少d...
期間不停半夜打電話同業主講冷氣機滴水喎, 洗衣機嘈喎, 等佢知道妳蝦唔過...

TOP HOME

引用:
原帖由 emilycat 於 2008-5-27 10:52 PM 發表
那為什麼打厘印卻打兩年? 生約加租厘印不是要重打嗎?
無錯, 業主會draft過份新租約, 跟住又再打過厘印; 到時真係簽既, 妳咪話唔俾厘印錢囉

熱門搜尋: 隱形眼鏡

TOP HOME

引用:
原帖由 hkbirdhk 於 2008-5-27 05:52 PM 發表
生約期間業主可以要求加租,租客都可以要求減租,但一定要對方同意啦.
唔同意儭,業主同租客都可以要求終止租約,但要一個月通知,業主要退回按金.
我記得幾年前曾經改過法例,以前鬘肮驦褻‘u有租客 ...
師兄,好似唔係咁喎???
如果以你咁講,點解要簽兩年約??

熱門搜尋: florist valentines day 情人節 朱古力

TOP HOME

樓主,你同業主講佢無權加租啦,
唔洗同佢講咁多,除非你地張租約已滿兩年(死+生)
否則業主一定無權加租。
唔係簽兩年約做咩呀?
如果可以加租,不如簽一年!!

TOP HOME

我都就快會遇到以上之問題, 不過就以我所知, 新例之後生約期內任何一方係可以係一個月前通知對方下, 要求對方退租, 雖然我都覺得咁簽二年(一死+一生)唔知要來做咩? 不過法例係咁我地都冇計.

依佢d業主就係以呢個"佢有權要求我一個月退租走人"來提早加租, 希望到我7月時業主唔好加咁多啦!!!!

TOP HOME

引用:
原帖由 hamhamdei 於 2008-6-1 11:23 PM 發表
樓主,你同業主講佢無權加租啦,
唔洗同佢講咁多,除非你地張租約已滿兩年(死+生)
否則業主一定無權加租。
唔係簽兩年約做咩呀?
如果可以加租,不如簽一年!!
無錯, 業主無權在原租約未完的情況下加租.
但在生約期內, 業主有權行使在原租約定明的break clause, 給予租客在break clause內的通知期後, 終止租約. 通知期無話一定, 可以一個月或兩個月.
所以, 業主絕對有權而合法地向租客說: "現在有兩個選擇給你, (一) 雙方同意下終止原租約租約, 並立即另行新租約並繳交新租金; 或(二) 行使在原租約定明的break clause, 租客在break clause內的通知期後立即遷出."

熱門搜尋: florist valentines day 情人節 朱古力 情人節 活動

TOP HOME

唔想被業主以這樣的手法對付, 得:
(1) 長些死約
(2) 在租約內, 給予租客option to renew on same term
但係, 要做得到, 除非你俾的租金好吸引, 你能demonstarte你唔會唔租, 或者, 物業係凶宅, 業主好耐都租唔出.

TOP HOME

講多無謂, 信唔信隨得您 :

打厘印後生約期同業主講有得趕租客走, 冇得加租住;
業主想加租(妳個case), 妳話即係想趕妳走, 妳要句句咁講, 再要fight1個月時間搵樓, 搵唔到(甚至)俾業主加多少少又點話?
1個月後同佢講1個月內搬... 通常業主見租客走, 佢又可能口軟番唔定...
期間唔交租, 咁妳點輸呀? 最多又搬 !

點解業主生約隨便加租? 因為收租收得順囉, 低能仔都識再敲詐啦...
仲有, 點解聽業主電話呀? 收業主信呀? short 既咩????? 電話唔聽, 寄信打回頭!

TOP HOME

引用:
原帖由 史超活 於 2008-6-2 07:06 PM 發表

業主想加租(妳個case), 妳話即係想趕妳走, 妳要句句咁講, 再要fight1個月時間搵樓, 搵唔到(甚至)俾業主加多少少又點話?
1個月 ...
我路過都忍0住講句, 你真係幾冇品

TOP HOME

引用:
原帖由 史超活 於 2008-6-2 07:06 PM 發表

1個月 ...
Fair game.  How abt if the market (rent)  become drop down, will you still pay the same rent
same as 1st year???  I'm 100% sure you will ask to drop down the rent.  So this is extremely
selfish.

敲詐???

TOP HOME

而家d新例完全保障晒d業主, d租客真係好慘
搬一次屋, 要洗好多錢, 1年死約實在太少
以樓主情況, 豈不是要年年搬屋

TOP HOME

引用:
原帖由 量子基金 於 2008-6-3 10:22 AM 發表
而家d新例完全保障晒d業主, d租客真係好慘
搬一次屋, 要洗好多錢, 1年死約實在太少
以樓主情況, 豈不是要年年搬屋
你可嘗試同業主negotiate兩年死約. 你的條件夠吸引, 佢未必唔肯. 你試下承諾第二年加佢5-10%換多一年死約返來, 睇下佢肯唔肯. 雙方面, give-and-take je.

TOP HOME

伸延閱讀
 27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。