註冊 微博

頭先見工,拎份學歷出黎....

頭先見工,拎份學歷出黎.... E-mail 此主題給朋友

頭先去左某大公司見工,填 form 果陣無問題,個 HR 都笑笑口咁樣,後黎講講下佢叫我伶 d 證書 同工作證明出黎比佢 check 我既 resume...

第一頁放我而家份工既 employment letter,無問題啦

第二頁放左我張 degree,都無問題

第三頁放我 asso. degree,亦無問題

第四頁,放左 HKAL 張 cert,佢望住 d 成績... 開始唔出聲,望住我份成績望勁耐..

第五頁,放 HKCEE 張 cert... 佢又細嚼我 d 成績...

之後成個 interview 全程都幾冷淡...

唉.... 好無癮... 我知我 CEE 同 AL 成績唔好,都係岩岩夠分升 私校中六/asso degree,但係都咁多年前啦,我又讀到個 degree 番來 (雖然只係 top-up),同埋我而家做緊都係大公司,點解就係要比 d 四五六年前既野影響我既機會...?

我 AL 同 CE 中英文都係 E,但係 interview 全程大部份時間用英文對答,我覺得自己都答得 ok 流利,亦都答得唔差 (當然啦,係我自己覺得),但係去到尾我都 feel 到佢既冷淡,同岩岩 in 我果時未 check 我証書果段時間係唔同既態度...

真係勁無癮...

TOP HOME

我今日見工都係咁啊

當佢問到我會考幾分...(2分- -)

佢就話我地要求最少15分~

直頭比佢一盆凍水淋落黎咁....

之後佢開始好勉強咁繼續in我....灰哂...

TOP HOME

我冇你咁好成績呀 我得果5e...

人地先睇我中四果份成績單 平均分得19 (全紅)
之後再睇我毅進考全級第三 電腦考A
嚇到in我果條友傻左

我跟住同呢d人講 決心可以改變所有野...
之後就繼續in in完都有請...

呢d情況 睇下自己點樣將佢美化既姐...

Figure-Concept
按你的概念,創作你的個人公仔

TOP HOME

我就唔會拎份HKCEE CERT出黎喇! 見工全程可能只有五分鐘, 當然要俾個官感覺到好想了解你,

唔好既野就將佢放埋一邊囉!

熱門搜尋: 中港 貨運 運輸 公司

TOP HOME

當個老細要求你帶比佢睇....呢= =
我陣間2nd in 個老細要我睇比佢..- -
得2分....唉~~好樣衰= =
以前覺得~
會考姐....幾分唔緊要啦~
公司請人都係睇有冇工作能力姐....
而家......唉~~~

TOP HOME

引用:
原帖由 ╭*莎莎☆╮ 於 2008-3-20 09:31 AM 發表
當個老細要求你帶比佢睇....呢= =
我陣間2nd in 個老細要我睇比佢..- -
得2分....唉~~好樣衰= =
以前覺得~
會考姐....幾分唔緊要啦~
公司請人都係睇有冇工作能力姐....
而家......唉~~~
我得3分同你一樣上年會考e家搵緊工
諗住搵返d錢1路讀書1路做野

TOP HOME

引用:
原帖由 lsy2000 於 2008-3-20 11:01 AM 發表

我得3分同你一樣上年會考e家搵緊工
諗住搵返d錢1路讀書1路做野
我都係得3分..依家都搵緊工..但係都係唔知可以做咩

TOP HOME

你夠我勁...

我扲份資料..

第一張大專學歷証明...  你的學歷沒有副學士水評喎..  人工要調整

第二張中五會考......你沒有五科合格..  人工要調整

第三張工作証明....你的工作比較散.....  人工要調整

第四張其他証書...你的其他資歷不合乎我們要求.......  人工要調整

你覺得呢...係咪想打佢...同感

TOP HOME

引用:
原帖由 Richard_Chan 於 2008-3-20 11:53 AM 發表
你夠我勁...

我扲份資料..

第一張大專學歷証明...  你的學歷沒有副學士水評喎..  人工要調整

第三張工作証明....你的工作比較散.....  人工要調 ...
咁樣你調整完冇左幾多$$-0-"

TOP HOME

引用:
原帖由 Richard_Chan 於 2008-3-20 11:53 AM 發表
你夠我勁...

我扲份資料..

第三張工作証明....你的工作比較散.....  人工要調 ...
好有挑逗性!

唔in·走人

TOP HOME

引用:
你夠我勁...

我扲份資料..

打佢有咩用.
幫我殺左佢
唔好比機會佢咁同我講...唔想自己坐牢

TOP HOME

咁又幾衰bor, 因為大公司一般都唔會咁睇人既 , 而且仲會幾欣賞努力讀上去既人

不過話分兩頭, 會唔會係你自己敏感左dd, 佢開頭d笑笑口都係公式笑下....之後先正常返ja ma ??
因為大公司hr, 一日可能要in幾個人, 日日係咁,佢地有時無為意自己態度都唔奇既

熱門搜尋: 情人節 朱古力

TOP HOME

就算一個人讀唔到書, 但有上進心, 肯拼搏, 我會好 appreciate 佢.
但其實諗深一層, 一個連 ce  10 分都攞唔到o既人, 佢夠唔夠膽講
自己當年有盡力? 再者, 現在大學生在市場上俯拾皆是, 除非你有
過人之處, 否則.......

TOP HOME

我hkcee 17分, a-level 3d 3e, top-up degree 咪又係無人請

TOP HOME

叼距咩,全香港大學生咩,距都5知係米炸~

TOP HOME

伸延閱讀
 31 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。