註冊 微博

頭先見工,拎份學歷出黎....

頭先見工,拎份學歷出黎.... E-mail 此主題給朋友

頭先去左某大公司見工,填 form 果陣無問題,個 HR 都笑笑口咁樣,後黎講講下佢叫我伶 d 證書 同工作證明出黎比佢 check 我既 resume...

第一頁放我而家份工既 employment letter,無問題啦

第二頁放左我張 degree,都無問題

第三頁放我 asso. degree,亦無問題

第四頁,放左 HKAL 張 cert,佢望住 d 成績... 開始唔出聲,望住我份成績望勁耐..

第五頁,放 HKCEE 張 cert... 佢又細嚼我 d 成績...

之後成個 interview 全程都幾冷淡...

唉.... 好無癮... 我知我 CEE 同 AL 成績唔好,都係岩岩夠分升 私校中六/asso degree,但係都咁多年前啦,我又讀到個 degree 番來 (雖然只係 top-up),同埋我而家做緊都係大公司,點解就係要比 d 四五六年前既野影響我既機會...?

我 AL 同 CE 中英文都係 E,但係 interview 全程大部份時間用英文對答,我覺得自己都答得 ok 流利,亦都答得唔差 (當然啦,係我自己覺得),但係去到尾我都 feel 到佢既冷淡,同岩岩 in 我果時未 check 我証書果段時間係唔同既態度...

真係勁無癮...

TOP HOME

我今日見工都係咁啊

當佢問到我會考幾分...(2分- -)

佢就話我地要求最少15分~

直頭比佢一盆凍水淋落黎咁....

之後佢開始好勉強咁繼續in我....灰哂...

TOP HOME

我冇你咁好成績呀 我得果5e...

人地先睇我中四果份成績單 平均分得19 (全紅)
之後再睇我毅進考全級第三 電腦考A
嚇到in我果條友傻左

我跟住同呢d人講 決心可以改變所有野...
之後就繼續in in完都有請...

呢d情況 睇下自己點樣將佢美化既姐...

Figure-Concept
按你的概念,創作你的個人公仔

TOP HOME

我就唔會拎份HKCEE CERT出黎喇! 見工全程可能只有五分鐘, 當然要俾個官感覺到好想了解你,

唔好既野就將佢放埋一邊囉!

TOP HOME

當個老細要求你帶比佢睇....呢= =
我陣間2nd in 個老細要我睇比佢..- -
得2分....唉~~好樣衰= =
以前覺得~
會考姐....幾分唔緊要啦~
公司請人都係睇有冇工作能力姐....
而家......唉~~~

TOP HOME

引用:
原帖由 ╭*莎莎☆╮ 於 2008-3-20 09:31 AM 發表
當個老細要求你帶比佢睇....呢= =
我陣間2nd in 個老細要我睇比佢..- -
得2分....唉~~好樣衰= =
以前覺得~
會考姐....幾分唔緊要啦~
公司請人都係睇有冇工作能力姐....
而家......唉~~~
我得3分同你一樣上年會考e家搵緊工
諗住搵返d錢1路讀書1路做野

TOP HOME

引用:
原帖由 lsy2000 於 2008-3-20 11:01 AM 發表

我得3分同你一樣上年會考e家搵緊工
諗住搵返d錢1路讀書1路做野
我都係得3分..依家都搵緊工..但係都係唔知可以做咩

TOP HOME

你夠我勁...

我扲份資料..

第一張大專學歷証明...  你的學歷沒有副學士水評喎..  人工要調整

第二張中五會考......你沒有五科合格..  人工要調整

第三張工作証明....你的工作比較散.....  人工要調整

第四張其他証書...你的其他資歷不合乎我們要求.......  人工要調整

你覺得呢...係咪想打佢...同感

TOP HOME

引用:
原帖由 Richard_Chan 於 2008-3-20 11:53 AM 發表
你夠我勁...

我扲份資料..

第一張大專學歷証明...  你的學歷沒有副學士水評喎..  人工要調整

第三張工作証明....你的工作比較散.....  人工要調 ...
咁樣你調整完冇左幾多$$-0-"

TOP HOME

引用:
原帖由 Richard_Chan 於 2008-3-20 11:53 AM 發表
你夠我勁...

我扲份資料..

第三張工作証明....你的工作比較散.....  人工要調 ...
好有挑逗性!

唔in·走人

TOP HOME

引用:
你夠我勁...

我扲份資料..

打佢有咩用.
幫我殺左佢
唔好比機會佢咁同我講...唔想自己坐牢

TOP HOME

咁又幾衰bor, 因為大公司一般都唔會咁睇人既 , 而且仲會幾欣賞努力讀上去既人

不過話分兩頭, 會唔會係你自己敏感左dd, 佢開頭d笑笑口都係公式笑下....之後先正常返ja ma ??
因為大公司hr, 一日可能要in幾個人, 日日係咁,佢地有時無為意自己態度都唔奇既

TOP HOME

就算一個人讀唔到書, 但有上進心, 肯拼搏, 我會好 appreciate 佢.
但其實諗深一層, 一個連 ce  10 分都攞唔到o既人, 佢夠唔夠膽講
自己當年有盡力? 再者, 現在大學生在市場上俯拾皆是, 除非你有
過人之處, 否則.......

TOP HOME

我hkcee 17分, a-level 3d 3e, top-up degree 咪又係無人請

TOP HOME

叼距咩,全香港大學生咩,距都5知係米炸~

TOP HOME

伸延閱讀
 31 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。