註冊 微博

17 12
發新話題發佈投票

唔識DIY換錶板燈既車手,請注意! (AE110)

唔識DIY換錶板燈既車手,請注意! (AE110) E-mail 此主題給朋友

唔識DIY換錶板燈既車手,請注意! (AE110)
好多網友都想為自己架愛驅換錶板燈。
但都預到同一個問題 "點解我扭晒D羅絲,但都拆唔出個錶板呢?"

大家可能漏做一個重要的部驟,就是要拆埋"錶鍊"
以96年前期ae110為例 (尾期大致相同)

圖1:
當鬆晒車內表板的羅絲後,打開車頭蓋.
留意 (1) 及(2) 位置

位置1 是錶鍊入車內錶板的防水膠圈
位置2 是錶鍊插頭 (可以扭開)

(*請完全關車及拔除車匙方可施工,確保安全!!*)

首先請扭鬆錶鍊(圓型銀色位置) (位置2),如太實可以用工具或鉗幫助
扭鬆可以小心地拔出來,然後到(位置1),將防水膠圈小心拔出並將表鍊(黑色個條類似電線既野)
輕輕推向裡面(大約10-20cm便可) 然後就可以到車內。

你可以輕輕把錶肉拔出來,請輕手盡量不要 大力拔任何線及搖動錶肉。
首先可拔除錶鍊插頭 (於咪錶中心位置,圓型的,並可按下反鎖扣將其拔出)

跟住就可以輕輕把錶肉再拿出少少,拔除其餘電插頭.

跟住就可以做你想做既野.... (換錶板燈姐... )
搞掂完,你可以把錶鍊插小心插回,然後插其餘電插。
此時可著車試燈光效果 (不要start engine呀)
效果滿意就關車及拔除車匙裝回錶肉及上回羅絲。
最後,去車頭裝回防水膠圈及裝回錶插完成!

(純技術分享,如有錯漏請指正。覺得有用就請回覆! 多謝!!)
(另多謝110車手呀信傳授此技術)

附件

2008-3-13 06:17 PM

AE110車頭位置圖

防水膠圈位置

錶鏈插(車頭)位置

2008-3-13 06:18 PM

白光燈膽,可於氣車零件行買!

千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中..不要以为把小鸡鸡插到土里就强奸了整个地球;不要以为也许小鸡鸡朝天就强奸了整个宇宙;

TOP HOME

試下直接係錶板底甩咪錶鍊個扣

熱門搜尋: 泰拳 潛水
囧..........原圖被要求和諧了..........囧

TOP HOME

引用:
原帖由 fishball1342 於 2008-3-13 06:32 PM 發表
試下直接係錶板底甩咪錶鍊個扣
可能某D車裡面既錶鍊線比較收得入 ,所以真係連手都伸唔入去,尤其係DIY新手,都睇唔清個插,拔唔度。

不過,我相信大家試過第一次之後,之後再拆就順手好多..

或者可以幫下其他有需要既人!

千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中..不要以为把小鸡鸡插到土里就强奸了整个地球;不要以为也许小鸡鸡朝天就强奸了整个宇宙;

TOP HOME

啞...

嘩..乜110行錶鍊架???100仔行電子錶板,唔行錶鍊

TOP HOME

多謝 ronald兄分享

熱門搜尋: emotion

TOP HOME

pump ~ 有人話唔識換燈,我頂一頂呢個post ~

熱門搜尋: english book

TOP HOME

謝謝大大,又學懂一樣新東西

熱門搜尋: balloon decoration

TOP HOME

我都好想換,但好似好難,如果ronald 兄可以幫手就好啦!!

TOP HOME

想換很久!但打開錶蓋後總是老鼠拉龜,不能
拉出看清楚線路,現在可以試試,最後想問清楚
有多少粒燈e要換,謝謝c兄回覆!

熱門搜尋: 印 tee jewellery

TOP HOME

我就係錶鍊lee度攪極都唔掂,連corolla club 都冇教,終於搵到lee個post........好有用呀...........super thx

熱門搜尋: bb 用品 開倉 2012 baby

TOP HOME

good show...thx

熱門搜尋: balloon decoration light bulb 寫字樓 傢俬

TOP HOME

引用:
原帖由 SoKeung1 於 2008-11-10 09:28 PM 發表
想換很久!但打開錶蓋後總是老鼠拉龜,不能
拉出看清楚線路,現在可以試試,最後想問清楚
有多少粒燈e要換,謝謝c兄回覆!
共4粒 T10,你可以換LEd又得,換普通5W燈膽咩顏色都得,隨你喜歡

熱門搜尋: 泰拳 潛水

TOP HOME

同部110換錶板燈(led),中間最高哥粒着唔到....將佢個插連led插入其他度又無問題,請問係唔係燒咗fuse  or  哥個位已經壞咗

TOP HOME

回覆 13# twp 的帖子

試下掉轉粒燈膽

LED 有分正負

熱門搜尋: 餐飲 系統 bar code accounting
囧..........原圖被要求和諧了..........囧

TOP HOME

已經左試右試.....都係唔得.........

TOP HOME

伸延閱讀
 17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。