註冊 微博

屯門碼頭"..[重有好多野問下]

屯門碼頭"..[重有好多野問下] E-mail 此主題給朋友

我去左釣幾日.. 但系咩都冇上過水...
我系想問系咩問題?!?!"
我用生蝦釣過.. 青虫都試過...
我打沉底... 用2號鉛[因為飛遠好多 "..]
但系咩都冇上過水.. 有冇人可以話我知咩事出錯?!"

我琴日去過東涌橋墩.碼頭釣[20-5-07]..
咩方法都用過..因為4個人去:
第1個用dun竿.. 用南極蝦.青虫.. 浮波.+3尺子線..[細勾]
第2個用攪竿.. 用南極蝦.青虫..  浮波.+2尺子線.. [大勾]
第3個[小弟]用攬竿.. 用死蝦.生蝦.南極蝦.. 打沉底.. [大勾]
第4個 手線.. 用南極蝦.青虫.. 鉛仔..[細勾]
結果:白果.. 由9點釣到4點.. 咩都冇上過.. 系咬都冇咬過=0=" 得d魚仔啄下..
100個無奈.. 究竟系咩野出錯.." 我想知點解.. 下次吾會錯" 有d野釣下..

同埋我想問下有邊度有巨物上下甘.. 我想去試試...

熱門搜尋: fortune

TOP HOME

TOP HOME

引用:
原帖由 志狼團 於 2007-5-21 05:51 PM 發表
屯門碼頭咁長海岸石泊你選左邊個位先,你打沉底釣全日都係同一個位定有轉過位呢,建議你去泊尾燈塔位試下啦,點都有d0野搞下ge,(石狗都係魚嘛)而你話去東涌係橋蠆定碼頭先係呢,橋蠆果面d流好多時都行得好快,會唔會 ...
有轉過位.. 我想問下泊尾燈塔系邊?! 真系吾多知..
果日我一定到底.. 因為我都吾知釣到幾多次石..
至於計水我就吾識.. 所以冇計過=0="...

我想知有咩靚位釣甘解"..

TOP HOME

引用:
原帖由 雙番男 於 2007-5-21 05:59 PM 發表

有轉過位.. 我想問下泊尾燈塔系邊?! 真系吾多知..
果日我一定到底.. 因為我都吾知釣到幾多次石..
至於計水我就吾識.. 所以冇計過=0="...

我想知有咩靚位釣甘解"..
我都想知有咩位釣...釣左幾次都冇咩料到...

泊尾燈塔係唔係長廊最後果度丫?

熱門搜尋:

TOP HOME

TOP HOME

引用:
原帖由 雙番男 於 2007-5-21 05:38 PM 發表
我去左釣幾日.. 但系咩都冇上過水...
我系想問系咩問題?!?!"
我用生蝦釣過.. 青虫都試過...
我打沉底... 用2號鉛為飛遠好多 "..]
但系咩都冇上過水.. 有冇人可以話我知咩事出錯?!"

...
ha ..ha ... ,  same as me before but more than that.

I went to Man Cau,Sai kung every where,Kung cau.... Chek Cau...etc,48 Hrs fishing also nothing  

I spent alot of money for that kind activities

Try harder .......... You almost there ......

TOP HOME

回覆 #6 armany_johanes 的帖子

燈塔尾左右都有魚中,中親兩三斤,用大沙蝦!!

小心d  xx  快艇飛埋黎

熱門搜尋: 蜂膠 椰菜 花 褐藻 糖 膠

TOP HOME

引用:
原帖由 ratsrats 於 2007-5-21 08:26 PM 發表
燈塔尾左右都有魚中,中親兩三斤,用大沙蝦!!

小心d  xx  快艇飛埋黎
Also I graduated from Tuen Mun ferry pier ten years ago with a certificate of 2.5 kg Chi-nu ....

TOP HOME

what is CHI - NU !!!!??

TOP HOME

引用:
原帖由 ratsrats 於 2007-5-22 01:23 AM 發表
唔需要證明你睇,中文都未識打
Chi-Nu = 黑錭

TOP HOME

引用:
原帖由 ratsrats 於 2007-5-22 01:23 發表
唔需要證明你睇,中文都未識打 " />
Also I graduated from Tuen Mun ferry pier ten years ago with a certificate of 2.5 kg Chi-nu ....
照譯中文都係: 我o係屯門碼頭十年前畢業/進昇/進級憑一條 2.5kg 黑鯛為個人紀錄

冇人要你證明 D 咩o野!
佢可能打唔到中文,但英文都可以理解o丫;有需要用呢類 (中文都未識打) 唔係咁友善o既回應咩?

至於 chinu、 gure 呢 D 名,玩過o下磯釣或對磯釣有 D 認識都會理解到係日本磯釣主攻o既目標魚…"魚立"魚同埋 U蚌啦。

TOP HOME

引用:
原帖由 catiii05 於 2007-5-22 10:40 AM 發表

照譯中文都係: 我o係屯門碼頭十年前畢業/進昇/進級憑一條 2.5kg 黑鯛為個人紀錄

冇人要你證明 D  ...
Thank You catiii05,  o.k ...lar...  never mind ... lar...

I'll try to copy the words but so long time  .... ar......

屯門碼頭 ~ Wood factory .... 妤多魚釣 gar...

even 石鯛 .....

TOP HOME

引用:
原帖由 catiii05 於 2007-5-22 10:40 AM 發表

冇人要你證明 D  ...
Cat Ching. 應該咁譯先岩. 比D意見ㄚ.

照譯中文都係: 我同一條取到畢業證書既2.5kg 黑鯛係十年前一齊o係屯門碼頭畢業

TOP HOME

大沙蝦可以係邊到有得買?

貴唔貴? 最好幾大隻好?

TOP HOME

TOP HOME

伸延閱讀
 47 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。