註冊 微博

[MHP2/MHP2G]自制任務分享區

[MHP2/MHP2G]自制任務分享區 E-mail 此主題給朋友

基於遊戲已推出三個月,大部份玩家已打無可打,所以開設此區等各位延續獵龍的樂趣,
不過由於防止不公平的大原則下,在這裡發放的自製任要遵守以下原則:

1.不能有高過rare3的報酬、支給品及採集品,過多的報酬金額,尤其官方未有的卷都唔應該有;
2.不能發放官方任務未推出的魔物;
3.不能發放大金冠和小金冠size的魔物,因為會對之前辛辛苦苦打齊金冠的獵人不公平;

如有違反區規發放違規自制任,一律作刪除處理,如多次違反,會作ban account處理
另外為了方便檢查自制任務有否違規與否,請集中在此post內發布,而於此post外發布之自制任post一律作刪除處理。
版主會視乎日後自制任之質素以及特別情況, 保留作出修訂自制任規則之權利

近日收到不少意見,即日起除發放自制任的帖子外,其餘問答或其他帖子會存放於一個月,一個月後會刪除

MH2完璧之虹、全大金冠達成,MHP2/MHP2G男、女角全勳章入手、尋寶全金冠item入手,MHP3全勳章入手
MHFO HR683 ID:server 3 W94ZN8 名前:新垣結衣

TOP HOME

休息中~~
太耐無整過 , 勿插~~

熱門搜尋: 花店
xbox360 ID : siusixsun
唔係打機都可以add我吹水~~

TOP HOME

QUE檔,需用任務編輯器加入
http://mhptool.hp.infoseek.co.jp/

有會員向我提出8本角會出現BUGS,請大家唔好玩[8本角]呢個任務,THX
遲D得閑我會DEL返呢個任務

是次提供12個任務,由於之前的測試大家的反應也很熱烈,因此才會推動本人繼續創作自制任務
如果覺得我的自制任好玩,有任何意見,BUGS既,都歡迎回覆下,畢竟有人支持才會繼續
由於本人的全金冠係靠自己辛辛苦苦洗出黎,因此本人深明洗金冠的人的努力及心情,所以本人的自制任係唔會出任何金冠的,以示對洗金冠的人的支持
報酬係參照官方報酬SET的,不過一些會例外,例如火龍紅玉同逆麟會以超低機率1%同2%出現係基本報酬的
如果都係接受唔到大可以唔要換錢的
技術問題,古塔任務未整到不破岩,建議大家自律唔好過區,享受原本的難度
大部份任務皆為最高16級,部份例外
最後,覺得好玩既請留POST支持下,同大家慢慢享受自制任,完成委託人SHIVA94的委託吧
先旨聲明,玩自制任務會有極低機率壞SAVE,雖然本人未試過,但建議大家都定期做BACK UP,如果因為玩本人的自制任而有任何問題,本人全不負責,有言在先
[古塔炎妃]單隻12級
[炎之國]古塔炎王炎妃,12級
[老山龍之最期]5區開波,方便大家儲老山野,單人的話有D難,好易會被攻破城,4人的話會係十分鐘內完成,快好多
[灼熱之城]火山4黑鎧,12級....建議兵分兩路,咁會比較易打,當然想享受下被推例既樂趣可以向左行先,享受下4隻黑鎧的樂趣;平時集會4個打一隻已經叫哂救命,但而家最基本已經要你一個MARK到一隻,否則兩,三隻一齊出現時你一定無得打
[灼熱雙壁]鬥技場雙黑鎧,12級,推薦,好玩,爽
[鬥技場死鬥]4隻一組豬王加黑狼鳥,13級
[蒼天怒!血成河!]4蒼天,高台對蒼火係無乜效的,好少會超過兩隻以上係同一區,放心打吧
[櫻花亂!舞無雙!]4櫻花,對比蒼火更難,有機會係3區會4隻一齊,由於場地較大,比起上代的[四金劫]易好多,不過都已經令人嗌哂救命
[雷擊二重奏]記念上代名稱的任務,16級電龍,中一下電波都差唔多BYBY,兩隻同一區就要小心了
[八本角]金冠的惡夢,延續....
[熱射落雷]16級麒麟在雪山打,一句...高攻,兩隻一區就要小心了
[天地之怒,繚亂一對]只有11級的金銀火,不過自己留意參加資格吧,哈哈
[銀天,金地]呢個我覺得平衡度整得幾好既一個任,我自己都好鐘意玩呢個
[大千世界風]4水龍密林之戰

雙MS法下載
任務A

http://space.uwants.com/index.php/904245/action_viewspace_itemid_181680

任務B

http://space.uwants.com/index.php/904245/action_viewspace_itemid_181684

任務C
http://space.uwants.com/batch.download.php?aid=514759

附件

SHIVA94自制任.rar (19.45 KB)

2007-5-16 06:54 PM, 下載次數: 4116

2007-5-16 06:56 PM

MHP
shiva
滅龍士

TOP HOME

m60001 - 黒狼鳥の靈魂            3隻      2隻之後1隻
m60002 - 死闘黑白龍の角         黑角龍 2 / 白角龍 2  一次過出
m60003 - 盾蟹の強硬堅殻         2隻      1隻之後1隻
m60004 - 靈活の雪獅子            2隻      1隻之後1隻
m60005 - 雙火龍の女王            2隻      一次過出
m60006 - 炎王炎妃の雙重屠殺   2隻      一次過出

下載完放係第2張 ms卡 PSP/SAVEDATA/
之後去集會所下載任務....換卡下載完...放回自己MS卡    OK
下載點
http://space.uwants.com/batch.download.php?aid=508928

熱門搜尋: 置業 迷你 辦公室 大埔 地產 地產 網 服務 式 辦公室

附件

screen3.bmp (382.55 KB)

2007-5-17 01:18 AM

screen3.bmp

screen4.bmp (382.55 KB)

screen4.bmp

screen5.bmp (382.55 KB)

screen5.bmp

screen7.bmp (382.55 KB)

screen7.bmp

screen8.bmp (382.55 KB)

screen8.bmp

screen9.bmp (382.55 KB)

screen9.bmp

m60001 - 黒狼鳥の靈魂.mib (26 KB)

2007-5-17 10:05 PM, 下載次數: 1179

m60002 - 死闘黑白龍の角.mib (26 KB)

2007-5-17 10:05 PM, 下載次數: 662

m60003 - 盾蟹の強硬堅殻.mib (26 KB)

2007-5-17 10:05 PM, 下載次數: 478

m60004 - 靈活の雪獅子.mib (26 KB)

2007-5-17 10:05 PM, 下載次數: 449

m60005 - 雙火龍の女王.mib (26 KB)

2007-5-17 10:05 PM, 下載次數: 533

m60006 - 炎王炎妃の雙重屠殺.mib (26 KB)

2007-5-17 10:05 PM, 下載次數: 1240

TOP HOME

自製訓練所任+日本自製任:

女校服之訓練所自製任(修改版)
黑龍 vs 金獅子 訓練所自製任(update )
---------------------------------------
日本自製任:
[岩之卷]

[炎之卷]

鐵壁之雙凱

密林之黑狼鳥

用MHP2_QuestEditor改出黎,所以D報酬......

開訓練所任務方法﹕
首先要有2張卡先
- 將你下載的訓練所任務copy入你第2張save卡 ( PSP>SAVEDATA>ULJM05156 )
- 打開MHP2時就先讀自己的save
- 入game後去訓練所
- 入訓練所後將已copy自製任務的save卡換入psp
- 等PSP左方的燈完全閃動完後
- 再到集體訓練那裡選下載任務
- 讀取任務後,再換回原本的save卡

開集會所任務方法﹕
首先要有2張卡先
- 將你下載的官方任務copy入你第2張save卡 ( PSP>SAVEDATA>ULJM05156 )
- 打開MHP時就先讀自己的save
- 入game後去集會所
- 入集會所後將已copy自製任務的save卡換入psp
- 等PSP左方的燈完全閃動完後
- 再到任務小姐那裡選下載任務
- 讀取任務後,再換回原本的save卡

呢度下載
http://space.uwants.com/index.php/1888758/action_viewspace_itemid_180544

第34任美國總統 德懷特·艾森豪威爾:
我不能容忍那些把一切與他們見解不同的人都稱作共產黨的極右分子,
我也不能容忍那些高呼我們其餘的人都是殘酷的貪財牟利之徒的極左分子。

HKPSN: Billywtohk
JPPSN: Billywtojp
Welcome to Battlefield 4
This Vehicles is my, Get Out!!!!! (敵兵限定)

TOP HOME

小鬥技場兩隻16級的亞種鋼龍

頭先整的,經本人單人測試後,發覺真係有人單挑嬴既,
應該已經好似內容所講既野咁了...

而家我出街同D FD試左先,試完無問題今晚就會放 TXT檔同 QUE檔

熱門搜尋: dha bb 用品 開倉 2012 baby

附件

2007-5-19 05:58 PM

MHP
shiva
滅龍士

TOP HOME

藥可能太多
因為製作時係用一個人打做定位
同埋
卡片上唔會有呢個訓練所任務時間記錄

呢個我諗唔洗介紹
呢度

S.tupid
I.diot
C.oward
我同某Figure品牌產品無關......
格言:
我爆粗唔代表我冇禮貌~
我吊你唔因為我脾氣差~

呢粒先叫神石~
http://n2.hk/u/attachments/day_110207/20110207_69a47af8ff32003071339xNjXFfXFyBh.jpg

TOP HOME

舊野...

金銀x2

櫻x10
打4隻出支給就可以完任務
不過建議打晒10隻~

附件

自制任務by C12.rar (3.15 KB)

2007-5-20 04:11 PM, 下載次數: 1427

MIB檔

君の手を取って走り出すよ
傷を増やすことで もっと近づけるなら
答えのない時間
苦しくても他に何もいらない
僕が望む世界...

TOP HOME

引用:
原帖由 大佐SIVA 於 2007-5-21 06:36 PM 發表
唔係我唔想整雙MS
而係我係度最多上傳到512KB

而個SAVE檔要成6百幾KB,我都諗緊方法
有無人教我點切割個檔案?
開一個[個人空間](1GB容量)啦
好似我呢個咁
http://Billywto.uwants.com
引用:
原帖由 小bbb唷 於 2007-5-21 06:40 PM 發表
QE 用唔到呀 ~ 你地有無人用到 ?

QE 好多 BUG , 改完個 QUEST 之後放落個 SAVE 到玩

入唔到任務入面玩
我用到,而且QE重末完善,等下啦,佢地會推出更好既新版本,再加上QE多左個[新功能]係另一個修改器冇既。

我不能容忍那些把一切與他們見解不同的人都稱作共產黨的極右分子,
我也不能容忍那些高呼我們其餘的人都是殘酷的貪財牟利之徒的極左分子。

This Vehicles is my, Get Out!!!!! (敵兵限定)

TOP HOME

引用:
原帖由 大佐SIVA 於 2007-5-21 06:36 PM 發表
唔係我唔想整雙MS
而係我係度最多上傳到512KB

而個SAVE檔要成6百幾KB,我都諗緊方法
有無人教我點切割個檔案?
THX你提醒!!我都唔記得左UWANTS有個人空間呢樣野

而家TEST下先,注意唔好玩八本角,有BUG
雙MS任務 A
http://space.uwants.com/batch.download.php?aid=514509

MHP
shiva
滅龍士

TOP HOME

引用:
原帖由 風神影 於 2007-5-21 07:51 PM 發表
QE真係好多bug...
上面有人講話用applocale開唔倒
試下將05156.bin放響c入面
(唔好放響桌面 因為日文軟件讀唔倒「桌面」二字)

另外...關於QE報酬問題
只要將報酬第一行改做冇野
即係「---------------- ...
呢D全部唔關QE事,係MHP2呢個GAME既限制

一D原本無出現過係果個場既怪,必定會出現BUG,因為5分鐘後有轉區設定
搵唔到轉區路線既怪只會係原地打轉,霞龍甚至會強行轉區,消失於地圖上...

任何兩隻設定上唔同既怪係唔可以一齊出的,只有部份特殊既怪先可以,例如我試到岩龍加鎧龍可以
炎王同炎妃設定上係一樣,所以兩隻互相交換或一齊出都無事

比較特殊既係,亞種鋼龍竟然唔可以同原種鋼龍一齊出,原因未明
黑狼鳥亦唔可以同任何怪鳥系一齊出

跳跳王,野豬王無限制

自制任其實完全唔自由,只係比大家設計到一個比官任唔同少少既任務,其實係無咩自由度的

MHP
shiva
滅龍士

TOP HOME

引用:
原帖由 kelvin1226 於 2007-5-21 09:03 PM 發表
大佐SIVA ~~~
有事一求

我唔識入que file
而我又好想玩你整既任務
勞煩你幫我做一個有

老山龍之最期
古塔炎妃龍
灼熱之城
銀天金地
熱風落雷
炎之國,國王and皇妃

合一save 檔

希望大佐SIVA ...
唔洗唔該,其實我一早已經做好雙ms版,不過之前唔知有位上傳,而家一次過up埋吧

任務A
http://space.uwants.com/index.php/904245/action_viewspace_itemid_181680

任務B

http://space.uwants.com/index.php/904245/action_viewspace_itemid_181684

任務C
http://space.uwants.com/batch.download.php?aid=514759

熱門搜尋: emotion
MHP
shiva
滅龍士

TOP HOME

引用:
原帖由 saiya2 於 2007-5-22 04:39 PM 發表
謝shiva, 不過出左第2個問題
我次次殺左隻老山龍個龍都入左城...
隻老山龍D動作係有D怪的,有時打側面都會當攻到城,照扣耐久度
不過其實正常情況比隻老山龍攻到入城都係無得掘頭的
而我呢個任佢都重有少少機會會比人掘到九下
不過有時會出現你呢個情況,睇開D吧
不過打正常老山一場都夠打呢個任兩場啦,都抵打既

而家整緊一系列既終極任務,比較特殊既條件係,[二人限定]
因為我終於發覺呢隻GAME如果4個人打,根本咩任都係SM人,無難度,唔夠好玩
[二人限定]就岩岩好,對D好似唔係太勁既我,都叫能夠搵返[難]既感覺
所以請見諒呢個條件
暫時整左兩個,其中測試左一個:071:
打左足足44分鐘(技術有限...小弟一向唔係技術型,係藥王型.... )
報酬全部比官方低1-3%左右,因此辛苦打完4條鋼龍,基本報酬4格,第三行2格....
注意唔係一次過出4隻,係2隻一組的

另一個SM任為小鬥技場雙金獅,經本人測試,辛苦係場中等左7分鐘佢地都無事 ,轉場BUG無問題,兩隻16級,報酬跟火山金獅,大家D金獅野相信都多到爆,要唔要都無所謂啦:071: 至在玩姐

好玩會有新任出,大家打住25號既祖龍頂住先啦

附件

2007-5-22 08:20 PM

2007-5-22 08:20 PM

MHP
shiva
滅龍士

TOP HOME

TOP HOME

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。