註冊 微博

地鐵特惠飛問題????無"姑"被罰...有冇人幫下我???急!!!

地鐵特惠飛問題????無"姑"被罰...有冇人幫下我???急!!! E-mail 此主題給朋友

我琴晚撘地鐵,係大窩口去荔枝角明明入左$6,我好肯定係入左$10入去找$4俾我,因為果4蚊我諗住去完荔枝角可以撘巴士返旺角,點知出左小童飛俾我,我都冇留意!
入閘有閃燈我都見唔到,跟住有個女人走黎捉我,我仲以為係呢SALE,我剩係話我趕時間呀,點知佢話係地鐵職員,我先理佢,佢叫我俾張飛佢睇,我即俾,跟住先知係小童飛,佢問我仲咩用特惠飛,我話我明明入$6入去,我冇留意佢出張咁既飛俾我.跟住入左間房,理論左個半個鐘,我有叫佢出去CHECK下部機,佢又話冇得CHECK,叫佢睇下閉路,又話冇,我叫佢搵個話得事既,又話佢係,我話你話得事仲咩唔出去CHECK下部機,佢話唔得,叫我簽張野,如果唔係會告我,我都冇睇,簽鬼左去(因為真係趕時間).跟住叫我有咩唔滿意去上訴..我返屋企先睇到個張野係叫我交罰$,激死我!!我就唔信可以上訴到LAW!
嘈完都冇結果,我死都唔俾$500佢架喇!我真係入$6入去買正價飛架嗎!!
叫我俾$500黎怪自己牙,買個教訓!冇可能!
佢叫1個月內交返去先上訴,睬佢都傻!
大家知唔知有咩方法可以直接解決呢件事??或者仲有冇咩方法法可以幫到我??

另外..我想問下如果寄信去上訴先..寄去邊度最好..聽講寄去佢地個郵信箱會慢D..係唔係該寄去總部..
如果1個月佢都未REPLY我..我係唔係要交左$500先??
如果搵區議員幫手..我應該搵我住果個區定去返大窩口果邊搵???
唔該咁多位=.=

TOP HOME

UM...你個case...好難說服人囉...唔交罸款只會自找麻煩,因為地鐵有齊證據,你有乜嘢揸拿去上訴?

點解唔用八達通?

Love is patient; love is kind; love is not envious or boastful or arrogant or rude. It does not insist on its own way; it is not irritable or resentful; it does not rejoice in wrongdoing, but rejoices in the truth.

<1 Corinthians 13.4-6>

TOP HOME

換個角度, 比著你係佢, 如果人人都話明明買成人, 但係部機出左張小童, 仲要入左閘都唔知, 咁你信唔信佢?
無論咩原因, 事實你又真係用左張小童飛入閘喎, 哩個你又係無可反駁個喎

TOP HOME

唉........點講都冇用啦 有晒証據 不交不可

TOP HOME

同埋有兩樣嘢連我就咁睇都好有疑點:

(1)售票機出左小童飛俾你,你冇留意;入閘有閃燈,你又見唔到.
(2)你因為趕時間,就睇都冇睇,簽左個張叫你交罰嘅文件.但之前你同職員理論竟然用左個半個鐘.

你想區議員點幫你?你完全無理據,區議員都唔係大晒架.如果你有合理解釋,自己上訴都搞得掂,否則,你搵特首都無計.
Love is patient; love is kind; love is not envious or boastful or arrogant or rude. It does not insist on its own way; it is not irritable or resentful; it does not rejoice in wrongdoing, but rejoices in the truth.

TOP HOME

引用:
原帖由 munandka 於 2007-1-29 05:07 PM 發表
同埋有兩樣嘢連我就咁睇都好有疑點:

(1)售票機出左小童飛俾你,你冇留意;入閘有閃燈,你又見唔到.
(2)你因為趕時間,就睇都冇睇,簽左個張叫你交罰嘅文件.但之前你同職員理論竟然用左 ...
我都同意你的講法!點解樓主一句趕時間就乜都唔睇?包括車票、入閘著燈及簽了甚麼文件等!其實佢叫你簽文件時應該有解釋你簽了甚麼,如果樓主唔清楚簽的是甚麼?可以要求對方解釋清楚才簽!如果比張文件你睇都唔睇就簽好危險呀!

如果個個都好像樓主的解釋,職員就同意相信放佢走,咁樣就真係唔需要有呢班職員了!反正個個都話自己無留意!如果真的是售票機有問題,樓主應該都睇睇張車票、入閘機著燈等!

如果要上訴都要先交罰款然後上訴,不過上訴成功機會相信不高。

TOP HOME

如果樓主唔交罰款,唔知會有甚麼後果呢?有無人知呢?
因為如果個個都唔交咁罰來做乜?

熱門搜尋: jewellery bag 陳列架

TOP HOME

你同佢講 你"無證明你部機無壞"
你可以咬住呢點 因為嘈上黎 你可以話"疑點利益歸被告(你)"
除非佢證明部機無壞 否則可以同佢拗
教埋你 打電話去報館 仲要係東方平果呢D
用人群壓佢 順手去埋消委會

我都試過比佢地屈過機無扣錢(用八達通) 走去補票
我同佢話 D人玩"拉閘"(一次可過兩人) 會扣唔到我錢
唔鬼理佢 結果一個月無事

TOP HOME

引用:
原帖由 yip001 於 2007-2-7 11:59 PM 發表
你可以咬住呢點 因為嘈上黎 你可以話"疑點利益歸被告(你)"
用人群壓佢 順手 ...
你個point本身都有問題啦,無證明你部機無壞」,即係你已經假設所有地鐵收費系統機器都係壞,咁咪即係每日每一個乘客比地鐵車費收益都有疑點?

你可能唔知,地鐵每一個部份,都要通過鐵路監督(Inspectorate of Railway)巡視合格後,先可以投入運作.而地鐵收費系統故障報告,亦受政府嚴密監察,地鐵每月都要向政府提交報告,呢個係地鐵公司當年被批准上市條件之一.

你一句「無證明你部機無壞」我唔知有幾有說服力,但個人認為地鐵機器運作,背後一定會有相關法例去支持佢合法性.不過你講到好似掂硬咁,我恐怕會令樓主有一個不切實際願景」.

TOP HOME

引用:
原帖由 yip001 於 2007-2-7 11:59 PM 發表
仲有,呢兩樣嘢同機器有問題無關,唔通又話你「咁啱」睇漏眼?
引用:
原帖由 munandka 2007-1-29 05:07 PM 發表
1)售票機出左小童飛俾你,你冇留意;入閘有閃燈,你又見唔到.
(2)你因為趕時間,就睇都冇睇,簽左個張叫你交罰嘅文件.但之前你同職員理論竟然用左個半個鐘.

TOP HOME

引用:
原帖由 munandka 於 2007-2-8 10:31 PM 發表

你個point本身都有問題啦,「你”無證明你部機無壞”」,即係你已經假設咗所有地鐵收費系統嘅機器都係壞嘅,咁咪即係每日每一個乘客比地鐵嘅車費收益都有疑點?

你可能唔知,地鐵 ...
如果真係唔會壞...就唔會有八逹通同入閘機收錢喇

總之部機壞既可能唔可以掛除
仲有 易地而處 你又點可以100%肯定部無壞呢??

TOP HOME

引用:
原帖由 yip001 於 2007-2-9 01:47 AM 發表

問題係原則上可唔可以假設啲售票機本身係壞.

八達通扣錯錢事件,係有證據證明個八達通系統出錯.但樓主而家係無任何嘢證明當日部售票機有故障,佢都只係可以用「懷疑」部售票機有故障做理由,但地鐵就可以話「當日並無乘客投訴」或「當日並無職員報告」該部售票機有故障作為理由,去證明該部售票機運作正常.口同鼻拗啫,就算告上法庭,你估法官會相信一個係人都可以亂翕嘅理由多啲,定係一間上市公司嘅正式記錄多啲?你又認為法官會覺得地鐵售票機嘅可靠性,係壞嘅百分比高啲,定係正常嘅百分比高啲?

如果你講嘅方法係work嘅話,咁咪所有濫用特惠飛嘅人都可以甩難?

同埋呢兩個問題都仲係解答唔到:
引用:
原帖由 munandka 2007-1-29 05:07 PM 發表

TOP HOME

引用:
有咁易既話 大家都可以去晒做律師
法庭唔係聽人地亂up 24的

另外"無證明你部機無壞",呢個係好錯誤既觀點,法官聽到睬你都傻
正如munandka所講,唔可以一開始就假設咗所有地鐵收費系統嘅機器都係壞嘅
應該係要樓主證明一部"本來應該運作正常既售票機",而家運作唔正常,彈錯車票

TOP HOME

引用:
原帖由 yip001 於 2007-2-9 01:47 AM 發表

咁呢d一件事還一件事啦,果邊八達通同埋入閘機收錯錢都係已經check到既錯
但樓主個case係佢自己認為人地部機錯,咁如果人地果日部機冇任何fault report,佢基本上已經衰硬囉
客觀黎講,以樓主既解釋個個咁講都甩到身既話都仲得了既

TOP HOME

我只係講出我自己的經歷
樓主做唔做係另一件事

仲有 我想話
地鐵售票機有幾個bug
所以唔好當晒佢地唔會出錯

TOP HOME

伸延閱讀
 48 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。