註冊 微博

[拍拖] 嗌交 係情侶唔可以避免嘅過程。同一件事,男同女ge睇法

嗌交 係情侶唔可以避免嘅過程。同一件事,男同女ge睇法 E-mail 此主題給朋友

有d長,第一篇係問題,睇完整件事再睇吧!

我打咁多出黎,我真係好想知道你地男仔會點諗?
1.有咩感受?
2.如果係你,你地有個咁嘅女朋友你會點?
3.我有咩地方要改?
4.其實我咁樣係唔係好港女?
5.佢會唔會有一日真係頂我唔順?6.會唔會唔愛我? 7.我好亂,應唔應該再一齊? 8.到底男方睇晒之後,對我有咩評價?
9.點樣先可以做好d?
10.真係無理佢感受?
11.我愛佢方式錯?定係我做錯?

女方:
1.你地覺得點?
2.有咩感覺、睇法?
3.一個男仔係嗌交個時咁對你,應唔應該繼續一齊?
4.但宜家拍拖佢都咁對你,咁遲下結婚點算!?對你仲差?
5.我好掛住佢,但當我諗番佢嗌交又好心淡,唔想再一齊。    

跪求意見!好想知男女雙方對同一件事有咩睇法,我好想知男方對成件,對我個人,有個咁嘅女朋友,到底會有咩感覺,會覺得我點樣,我唔係一個好女友?真係好辛苦??求下你地!我知段文好長好悶,但我真係想改,想為佢做好d對佢好d,我好想知自己有咩問題!我問佢佢又話無,淨係發少d脾氣就夠!我真係咁難頂?

TOP HOME

我同男朋友係做野識,呢份算係我第一份工(之前做左半年助護,唔知算唔算)。我番左工差唔多一個月就一齊,拍到宜家兩年。   佢無拍過拖,我係佢嘅初戀,好幸運比我遇到佢。同佢好少嗌交,佢好就我,好細心,會比驚喜,會買禮物,好照顧我,緊張我嘅感受,放我係第一位,每個月佢都會記得我經期提我唔好飲凍野,就連我自己都唔記得,我同佢住一頭一尾,好似荃灣到柴灣咁遠,但係好多時我嬲佢都會黎我屋企樓下等我,氹番我。

佢對我真係好好!拍拖耐左自然會諗將來,因為好底人工,結左婚都無地方住。就係因為咁樣,係佢屋企人幫忙下,半年前我地係街市開左生果舖(我用自己草嘅錢夾),我地嘅問題就開始…………

TOP HOME

我同佢每日都落欄,番黎都04:00,但06:30要去開舖,所以個兩個幾中我會同佢一齊係m記訓教,每日都06:30開舖,收完舖21:30上佢屋企食飯,00:00又出去,每日都係咁但當時唔覺得辛苦,仲覺得為左我地嘅未來努力好幸福。

自問我自己脾氣都好好(除左對男友),但佢呀媽同個妹真係好難頂,佢媽做街市帶鄉音,言行舉止都極度無文化表現,經常加埋個妹比說話我聽,係人前人後都不繼鬧個仔,個仔鬧佢一句可以比佢小足一日。要講佢兩個真係講兩晚都講唔完!每日我都忍佢,就算我有幾憎佢,我最多都係唔出聲。晚晚都攬住男友喊,好委屈。佢見我喊到咁佢都好心痛,喊埋一份。但係我都絕對無分手念頭。佢係受氣最多最辛苦,經常夾係女友同媽中間。(有時我太眼訓,佢會自己落欄,有時我發脾氣番自己屋企,佢要自己一個開舖,佢真係好辛苦無得休息)佢永遠都係幫住我,經常為左我同佢媽嘈,但當時我仲成日發佢脾氣,話佢無鬼用,比呀媽小到咁都唔出聲,又唔幫我。由個段時間開始,我發脾氣次數密左好多,隔兩日就嘈一次。但佢每次都好有耐心、耐性氹我,直到我唔嬲,而自己亦都會好快唔嬲。

TOP HOME

佢爸爸因為幫我,搞同佢爸媽都嘈,嘈得好西利,打架咁濟,街市其他舖都幫手分開佢地,可能佢媽呷我醋掛。總之就因為呢間舖,搞到大家關係好差好差,每晚上到佢地屋企都嘈,對舖頭各持己意,但佢地出發點都係為左舖頭好,佢媽每一日都黎幫手,一蚊都無收過,錢都係我同男友兩份。最後大家都頂唔順,做左3個月就頂左間舖比人。(佢屋企人係同一個街市開雜貨舖,所以可以經常走過黎幫手。)頂左舖比人之後,以為會變番以前咁,無咁多交嗌…………

TOP HOME

頭個一個月都好sweet,番左大陸玩大半個月,無嘈交,每日都訓下休息下,玩下手機,行下街。番到香港,各自回家,得閒傾下電話,近呢個月先開始搵工,有時出街行下,其實我地出街無野做,雖然我中意行街,聽到佢話佢比錢我買野會好開心,但係只要聽到佢咁講我就覺得擁有左,唔會洗錢,因為要留番d錢等二時買樓用。而出街只係為左見面,但因為佢到個搵份工要上堂拎牌先有得番,我唔想佢咁辛苦,出街累,第二日又要早起去上堂,所以無咩野我都叫佢係屋企休息下……     咁佢搵個份工係做貨櫃碼頭,好危險,但有1400蚊一日,我怕佢會出事,怕無左佢。我就去散租賣拖鞋,我話如果我賺到千幾,你唔好去做我飬你好無?閒日無生意當然搵唔到咁多。我租星期56日12就未定未比租,咁啱佢老豆有事要番大陸,要佢星期123睇舖!佢問都唔問下我就應承!火都黎!嬲左佢好耐!我發晒脾氣話要佢星12都幫我!佢應承左,有心,就算啦~最後都無要佢幫。   有一日又因為佢屋企!犧牲左同佢見面嘅時間,都係想佢係屋企休息多d第二日要上堂,開始係問佢今日出唔出街好,佢無應到,諗住佢係訓左,過多陣問佢訓左?做緊咩呀?都無應,之後直接打比佢,佢“eeoo”,點知原來佢屋企打去叫佢落樓下幫手睇舖,之後我即刻扯火黑面變聲cut線!再信息叫佢走嘅時候打比我!(廢事要佢係屋企人面前同我嘈,亦都唔想佢地知)佢打番比我之後即爆粗,好嬲,講晒粗口鬧佢,點知佢鬧番我轉頭!仲cut我線!我打番比佢再嘈過,嘈到我忍唔住爆左話分手!佢竟然話好呀!88!激到我死!第二晚佢搵番我叫我老婆,之後比佢氹番。

TOP HOME

,但唔怕啦,照打,個時10點幾,點知想過人上籃就線腳,跌左落地下,淨係尾龍骨落地,好痛好痛,初期行唔到,但朋友話佢成日都跌,第日無事嫁喇!信佢~坐左行左搞左好耐,兩點幾先番到屋企。第二晚我媽入黎搞我,我叫佢唔好整…………講完一輪,最後call左白車,原來尾龍骨骨折,當時入院係22:00左右,我信息男友話佢知,佢等二日第一日番工,番一日放一日,話佢知無諗住要佢黎,點知…………

點知佢最後都無黎,入院後佢黎探我啦,見面時間已經少嫁啦,仲要隔日

TOP HOME

加上有探病時間限制,5半-7半,黎到佢話比我知 一陣同朋友睇戲。 咁你幾點走? 18:30。 我聽到當場心都淡晒!唔想理佢!又嗌交,開頭都有氹下,但佢竟然唔覺得有咩好嬲!又發我脾氣,又話咁最後我有無真係18:30走到呀?你無走到咁又點姐!?探病時間到19:30呀!已經得少少時間嫁啦!仲要早走?根本就無心!唉我都唔知點講個心情呀!總知好嬲佢無心,如果佢有心黎探我黎唔到,我都唔會嬲佢!宜家竟然為左睇戲,而早走!!真係好心淡!

住左7日終於出院,送完我番屋企,訓下,佢就番屋企。佢第二日要番工24小時,講好左收工08:00之後直接黎我屋企陪我同訓教,但佢話想去睇左e生先再黎,一黎我怕佢辛苦,二黎我想早d見到佢,三番四次叫佢下次先睇,但佢話拖左好耐,唔想再拖,堅持要去,我都接受。第二朝,佢可以早走06:30信我話走得,去左睇e生先,我問:咁早有得睇咩?不如直接上黎啦!最後都係要去睇,結果佢同我講:間野今日唔開,我想番屋企訓陣先,定去你度訓?唉,一見佢咁打,真係好心灰意冷!我答:你中意!我諗女仔會明我感受!直到10:30佢都未搵我,之後我氣沖沖狂打比佢,點知佢話訓左!!係屋企!!之後我又黎料!其實我鬧佢都好惡!說話好難聽,好難頂。係咁講粗囗: 咁中意係屋企訓訓飽佢! 你唔洗指意訓呀! 我唔會比你訓! 唔夠訓係你自己囉黎! 抵你死! 黑人憎! 好多好多……………… 因為好嬲好嬲,只係鬧佢!其實背後嘅意思係我為佢安排好,我諗住佢一早黎到我屋企可以訓耐d訓到18:00-19:00左右走,番屋企兩個中,都係21:00之後再訓到05:00起身番工,唔洗走黎走去無咁辛苦,同埋反正都係訓,不如一齊訓又可以見面見多d嘛!佢宜又番屋企又黎我屋企又番屋企,邊夠時間訓呀!又晒曬我地見面嘅時間!但呢段說話我無講出口,之後佢竟然話同我一齊好辛苦!話我好難頂!聽到之後好傷心好傷心,我都係因為愛佢為佢好我先咁樣,我好嬲好傷心好心淡!之後我cut左佢線,封鎖左佢個wtsapp,FB,同來電!唔想再理佢!憎死佢!之後訓到18:00幾醒左,19:00開始收到留言信息話我有miss call,我無理到,直到20:00我見有十幾個call,我就開番個wtsapp睇佢有咩講,佢信息我話係我樓下,我叫佢上左黎先。入房第一句就話佢:原來黎左我樓下,唔怪得會打比我啦!如果你係屋企,你會打咁多次比我!?

TOP HOME

佢黎搵我,原來到左兩個中,其實都心軟,諗住教訓多陣佢一陣先,因為不吐不快。 咁鬼無用!黎到都唔敢上黎禁中! 洗唔洗咁無膽! 上黎做咩呀! lan番去你個屋企啦!

咁中意訓你個屋企!走啦! 雖然係咁,佢都不斷氹我。因為佢話下就會黎同我食野,所以我淨係食左個杯面,好肚餓,夜晚我爸買左個飯盒比我,本來想食,但男友佢都未食飯,我食左兩啖,話唔食,諗住等佢食淨我先再食,之後叫佢食(語氣好差)。佢話唔食,仲發我脾氣! 話:我連選擇嘅權利都無!? 你叫我食就食!? 聽到,又嬲又心痛,即刻喊左出黎。我話: 我成日都無點食野! 好肚餓,我都食兩啖留比你食啦! 你宜家咁對我!???

佢聽到我咁講,態度軟化,摸住我個頭話: 我知你為我好, 但你態度都要好少少先得嫁, 傻豬黎嘅,唔好喊啦! 但係我又衰嘅,又要鬧佢,之後仲講左我封鎖佢個件事出黎,之後佢即刻變面,企起身話走,佢開門出去,我大聲佢全名,佢都無理我!個下真係唔識形容!接受唔到佢竟然會咁對我!嗌交唔可以做個d佢全部都做曬!!真係好失望!!心灰意冷!(琴日8月7發生)之後信息再嘈!最後佢話: 我真希望你可以找個對你好男朋友  ,我依家終於知我真係吳岩你。
我話:再見!之後就不歡而散   到今朝早,收到佢信息:其實我依家講咩都無用,我係一個衰人令你喊左禁多次,令你心灰意冷,但其實每次同你嗌完交我係屋企都有偷偷地喊,林點解同你會攪成禁,可能你吳信,最後同你講聲對吳住,令你禁辛苦,可能你覺得我辦曬野,但祝你幸福快樂。 我回:對唔住,可能我真係無理過你感受,我有諗過大家都愛對方就咁算,但每當我諗番嗌交個時你點對我,我就接受唔到,好心淡!點解你可以咁對我!!今次我真係要冷靜下,既然你同我一齊咁辛苦,或者分開對你黎講都係好事  

但其實我諗住佢肯改我就同番佢一齊

TOP HOME

睇完你扁文我只能說太像了
就不給他睡覺這一點就太像了
在我角度看你是很愛你男朋友的,但你脾氣是火爆點。重點是罵他不要用到"你這麼沒用啊之類的"
還有有些東西是日積月累的。就算有多愛你,終有一天都會爆煲的,我有一次就把全屋的東西都反轉哂,因為忍得太久了
最後忠告你一句。大家要互相尊信,這樣才能長久

TOP HOME

引用:
原帖由 lolo2009 於 2013-8-6 12:29 AM 發表
睇完你扁文我只能說太像了
就不給他睡覺這一點就太像了
在我角度看你是很愛你男朋友的,但你脾氣是火爆點。重點是罵他不要用到"你這麼沒用啊之類的"
還有有些東西是日積月累的。就算有多愛你,終有一天都會爆煲的 ...
我態度應該要軟化?佢曾經信息提過:
唉  你呀多一點溫柔少一點火氣  會對你好d。男人係受軟吳受硬

TOP HOME

先不論對錯, 因為兩個人間問題不會來自一個人,
但有幾點你地要認真諗下:

1) 對方唔會知自己諗乜, 好多野你以為對方明白,
但事實佢唔一定明, 請講清楚
2) 你男友工作辛苦, 你都知佢而家做體力勞動,
人累自然會無咁好耐性,同脾氣差
3) 男人都有自尊心, 你話養佢係好傷佢自尊(除非佢係軟飯王)
4) 資料上100%來自你, 自然會一面倒, 但你都講到咁多自己問題,
你真係要認真諗一諗

因為無男方自白, 所以男方方面答唔到你D咩,
但你明顯係已經習慣比人對你好,以你為先, 自然你就開始放肆,
要求不停越多(指非物質, 情緒上),
但你要明白對方都有感受, 有情緒,
唔可能不斷咁接受你D負面情緒, 結果一下子爆發就變成今次,
你地去到分手的場面

如果你想同佢復合, 先話佢知你所想, 平心靜氣講,
再比少少時間大家諗下, 成功的話, 先約法三章,
講好一D你地之間的規則(如鬧交要點?先靜一下再講?)
你男友係初戀, 好多事佢唔識處理, 如你非初戀,
就要體諒下, 而且所事都唔好只在自己立場諗,
要在佢立場諗下, 好簡單, 佢媽同你嘈,
在佢立場你覺得佢要幫你定佢媽? 在你立場你一定覺得佢要幫你,
但在佢, 一個係阿媽, 一個係女友OR未來老婆, 可以點?

TOP HOME

男方:
1. 即飛.
2. 同上.
3. 自我中心既性格,不過你應該冇得改.
4. 呢D唔係港女,係叫臭4.
5. 連瞓都冇覺好瞓,仲要係咁比你爆,仲點頂得你順.
6. 呢一刻仲好愛,請你好好珍惜.
7. 你選擇分開,其實係對佢好.
8. 可怕.
9. 你試下一個月唔發脾氣先再講.
10. 你對佢既微言絕對係過份.請小心你的用詞.
11. 愛情冇分對錯,冇輸贏,冇得計較. 見好就收, 餵得人食屎多,都要餵返粒糖.

TOP HOME

引用:
原帖由 兵器 於 2013-8-6 11:07 AM 發表
男方:
1. 即飛.
2. 同上.
3. 自我中心既性格,不過你應該冇得改.
4. 呢D唔係港女,係叫臭4.
5. 連瞓都冇覺好瞓,仲要係咁比你爆,仲點頂得你順.
6. 呢一刻仲好愛,請你好好珍惜.
7. 你選擇分開,其實係 ...
原來一個正常人,旁觀者嘅眼中,我係咁過份。真係難為佢忍左我咁耐。但佢到今日都仲搵番我,叫我食飯,叫我小心條腰。佢真係好好,只係我唔識珍惜。但我信我地好快一齊番,到時我真係會改。

TOP HOME

引用:
原帖由 嘉文 於 2013-8-6 11:04 AM 發表
先不論對錯, 因為兩個人間問題不會來自一個人,
但有幾點你地要認真諗下:

1) 對方唔會知自己諗乜, 好多野你以為對方明白,
但事實佢唔一定明, 請講清楚
2) 你男友工作辛苦, 你都知佢而家做體力勞動,
人累自 ...
我明白,我都覺得太顧自己感受,根本無諗過佢。所以以前嗌完交,我好想做d野,對佢好d。有時煮下粥比佢食(但好少),幫佢按摩下,唔約佢出街等佢可以休息下,有時行街叫佢自己揀玩具,我比錢。我做到只係得咁多。一d好具體,或者物質嘅野。但我想對佢好d令佢舒服d,所以我想比一d心靈上嘅野。可唔可以教下我,話我知到底要點做??
另外,飬唔飬個d佢唔介意,仲講笑話:又話飬我?你宜家整條腰點飬呀!(類似)

如果你就咁睇我自白,你對我嘅感覺係點?你覺得男友嘅感覺又係點?佢會點諗?

多謝你!

TOP HOME

1)男仔初戀黎講已經做得好好
2)貼錢付出買問侯,飛得
3)脾氣,仲有心態
4)唔算,但頂唔順羅
5)睇他忍耐力,但爆左可能玩完
6)睇個男性格,可能會
7)你唔改就揾第二個吧啦
8)女人咁鬧我飛硬
9)改善脾氣,自己心態
10)你地根本冇同對方講自己感受
11)俾我做完24個鐘返去仲要俾人問侯真是會斷線(絕對死罪)

TOP HOME

伸延閱讀
 24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。