註冊 微博

[韓語] T-ara N4新曲《田園日記》於韓國受質疑 原因在哪?

T-ara N4新曲《田園日記》於韓國受質疑 原因在哪? E-mail 此主題給朋友

T-ara小分隊T-ara N4的新曲《田園日記》歌詞引起了爭議。歌手G.gorilla早前更新自己的推特(twitter),表示:“To the田園日記?這是在表達什麼,真想揍一頓作詞的××。”公開批評了《田園日記》的作曲者。

對此,創作歌曲《田園日記》的作曲家二段橫踢透過經紀公司解釋道:“歌詞‘To the田園日記’中的田園日記是暗指有人情溫暖的地方,有別於城市的日常生活,而單詞‘To’包含‘往∼’、‘向∼方面’等意思,為生動表現田園日記的意思,我們寫了一段‘To the田園日記’這句歌詞。”

G.gorilla隨後也表示:“我輕率地表達了個人的看法,我要反省,並刪除此前的評論。”向作曲家二段橫踢表達了歉意。

音樂人之間的爭論結束後,不少網友也對T-ara N4的新曲、MV提出了自己的不滿。尤其,對於《田園日記》中的“我生活得很好,你憑什麼干涉/管好你自己吧/有時你需要閉上你的嘴!請不要干涉”、“我會懂得怎麼處理事情,你不需要干涉/你什麼都不懂,你管得著嗎”這幾句歌詞。有些網友懷疑T-ara N4是不是想透過歌詞表達對外界種種質疑聲的不滿情緒。

網友的有些疑惑的確沒有什麼根據,T-ara N4方也確實存有委屈的一面。不過,大眾對T-ara N4持反感情緒是有另一方面的原因的。歌詞太過簡潔,MV裡的男主角還選為了怪人許景榮,這只能讓外界認為T-ara N4是急於贏得人氣而想出來的怪招。

此外,趙容弼的新曲受到了年輕人的歡迎,Busker Busker的歌曲《櫻花結局》人氣正在節節攀升,都證明了歌迷逐日增長的欣賞水平。但分隊T-ara N4依舊延續了T-ara的成功模式,除了減員,未能有新閃光點。

另外,之前的一連串負面消息確實讓大眾對T-ara N4存有“敵意”。因此,T-ara N4若想成功,就必須要有所改變,製作出更為新穎的專輯。並且不能只為觀眾呈現偶像組合的舞台,要向外界展示藝術家的精神風貌,要懂得接受批評,並為此改變自己。

總而言之,隨著歌迷欣賞水平的提高,對於這種聽後即忘得“曇花一現”式流行歌曲需求大減,而T-ara N4作為歌壇分量較重的女團,必須要為自己負責。

TOP HOME

引用:
原帖由 qq222212 於 2013-5-30 03:54 AM 發表
T-ara小分隊T-ara N4的新曲《田園日記》歌詞引起了爭議。歌手G.gorilla早前更新自己的推特(twitter),表示:“To the田園日記?這是在表達什麼,真想揍一頓作詞的××。”公開批評了《田園日記》的作曲者。

對此, ...
大早起身竟然發現一篇好文,梗係要比個讚

前半部大多數我都認同,因為娛樂圈係好注重形象。但唔衰都衰左既情況下-無論係被謠言抵毀又好、真係成為企業戰既X牲品都好;點去改變,或者處理反個問題,我覺得老豬(佢地老闆金光洙)真係完全唔掂!
另外後半部份方面:的確我好鍾意佢地d 歌,堅係好聽!但自從看過歌詞既中文翻譯後;老老實實覺得... 真係麻麻!(所以依家聽佢地d 歌唔會理內容,只求旋律比出來既感覺好就ok)由其係已經出道三年既人來講... 試諗下,就算只係普通人,都要被人睇到佢係會進步其他人先會欣賞佢!何況係在娛樂圈被公眾關注既人物?係唔能夠永遠只keep 住初期既水平!但老豬比我既觀感係-攪綽頭佢係叻!但一個歌手/一隊歌手唔能夠永遠只靠綽頭就夠!係要持續性發展!依個佢係做唔到... 將來唔講,或者佢會經一事,長一智都唔定!但至小現在係咁!!

TOP HOME

引用:
原帖由 danricky 於 2013-5-30 06:29 AM 發表 大早起身竟然發現一篇好文,梗係要比個讚 前半部大多數我都認同,因為娛樂圈係好注重形象。但唔衰都衰左既情況下-無論係被謠言抵毀又好、真係成為企業戰既X牲品都好;點去改變,或者處理反個問題 ...
我聽kpop不嬲唔理歌詞,自己幻想仲投入。

TOP HOME

引用:
原帖由 qq222212 於 2013-5-30 07:18 AM 發表
我聽kpop不嬲唔理歌詞,自己幻想仲投入。

會好奇嘛 聽聽下就會想去知下歌詞係點 但佢地 d 歌就應該唔會再check 調了

熱門搜尋: 投資 香港 商機 財務 公司 保險

TOP HOME

引用:
原帖由 danricky 於 2013-5-30 09:32 AM 發表 會好奇嘛 聽聽下就會想去知下歌詞係點 但佢地 d 歌就應該唔會再check 調了
又冇咁嘅冲動喎,最緊要首歌好聽,自己再聯想場景就ok.

TOP HOME

引用:
原帖由 qq222212 於 2013-5-30 09:51 AM 發表
又冇咁嘅冲動喎,最緊要首歌好聽,自己再聯想場景就ok.

現在基本上都係咁

TOP HOME

如果講歌詞深度,我真心覺得田園日記係進步左
同埋佢後文講到依家唔再興咩一過即忘,搶耳既流行曲?
但5月大勢歌曲其實都係出自IDOL式既快歌,根本唔關事

熱門搜尋: serviced apartment estate

TOP HOME

引用:
原帖由 jordy12345 於 2013-5-30 05:15 PM 發表
如果講歌詞深度,我真心覺得田園日記係進步左
同埋佢後文講到依家唔再興咩一過即忘,搶耳既流行曲?
但5月大勢歌曲其實都係出自IDOL式既快歌,根本唔關事
你講既都岩但如果佢地想要成為更加受歡迎既歌手,持續去進步其實係必須。因為唔單止佢地,就算聽眾既年齡都會越來越長大麻。e.g.以前唱既歌比較年輕講小女既心事,進步既話可能會唱成熟d 既,如以前我地Eason既單車、甚至佢地同門師姐Davichi 既Turtle 之類比較成熟、容易引起共嗚既歌。既然佢地係有名既樂壇變色龍,我相信佢地d 歌變成熟d 絕對冇問題。不過老實,依d 其實關佢老闆事多過佢地本身既事,所以我先講老豬(佢地 CCM 個老闆)似乎只係識攪綽頭,而唔識點去發展旗下既歌手
PS. 田園日記其實都算係有進步,不過歌詞似乎吋到某些人唔開心咁解

TOP HOME

回覆 7# jordy12345 的帖子

不過諗深一層, 其實Don't leave/day by day 果d 其實都算係成熟左d, 起碼講失戀好過講追男仔/單戀既心情...

熱門搜尋: 投資 香港 商機 財務 公司 保險

TOP HOME

引用:
原帖由 danricky 於 2013-5-31 11:03 AM 發表
不過諗深一層, 其實Don't leave/day by day 果d 其實都算係成熟左d, 起碼講失戀好過講追男仔/單戀既心情...
DAY BY DAY 諗起就可惜 ,果陣中斷打歌...

熱門搜尋: 迷你 雪櫃 冷氣 太陽燈 led tv

TOP HOME

引用:
原帖由 jordy12345 於 2013-6-1 12:56 AM 發表
DAY BY DAY 諗起就可惜 ,果陣中斷打歌...
無計... 邊個會諗到老豬會咁處理件事?讚助商解約都係因為了解過件事,知道佢地公司處理問題上太底能信唔過先走人!講真,從依件事裡面被我覺得佢真係唔適合做一間公司既老闆...
PS. 其實當時首 day and night 都幾好聽,個感覺同 day by day 差不多

熱門搜尋: 糖尿病 飲食 指南

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。