註冊 微博

[民生] 李卓人打爛飯碗還要推工人違法「佔中」

李卓人打爛飯碗還要推工人違法「佔中」 E-mail 此主題給朋友

夏商周秦西東漢,三國兩晉南北朝,隋唐五代和十國,遼宋夏金元明清

假使百千刼,所作業不亡,
因缘會遇时,果報還自受。

诸行无常,是生灭法; 生灭灭已,寂灭为乐。

积聚皆销散,崇高必堕落,合会要当离,有生无不死

宿因则共,现缘或别

TOP HOME

想了解
到長江中心示威是違法?
要求加薪幾多唔係工人決定嗎?

remark:之前寫留兩個字

TOP HOME

引用:
原帖由 tonii 於 2013-4-20 06:58 AM 發表 想了解到長江中心示威是違法?加薪幾多唔係工人決定嗎?
誰講工資尤工人决定工人可以叫價100萬日薪做清潔工但老闆有權請唔請依位工人大家都有選擇權 老闆有權選擇合自己心思工人工人有權選擇合自己工作工人認為工資不合理大可以轉做另一間合工人心思公司 仲有任何示威多個7人都要向警方申請 工人占領長江事前有無向警方申請過

TOP HOME

TOP HOME

引用:
原帖由 rcrchnjm 於 2013-4-19 03:28 PM 發表
誰講工資尤工人决定工人可以叫價100萬日薪做清潔工但老闆有權請唔請依位工人大家都有選擇權 老闆有權選擇合自己心思工人工人有權選擇合自己工作工人認為工資不合理大可以轉做另一間合工人心思公司 仲有任何示威 ...
自己寫唔清楚!
要求加薪幾多唔係工人決定嗎?

TOP HOME

原來又係文匯卓偉
難怪又如此反智
打爛工人飯碗的明明是外判商/小李

超越次元的愛   JSゾ最高クカ!

TOP HOME

引用:
原帖由 tonii 於 2013-4-20 07:44 AM 發表 自己寫唔清楚!要求加薪幾多唔係工人決定嗎?
你求清潔職位可以叫到一億港幣日薪 但請唔請尤老闆决定 勞資雙方都有選擇權 你認為工資唔合理 大可另找一份合自己要求公司或轉行
唔係起到玩抗爭搞對抗 係要搞到公司塌先開心 公司塌左工人咪又要另找工作 難補新工作待遇更差 最終浪費工人自己時間

TOP HOME

班人好麻煩,阻塞成個長江中心,返工要轉來轉去 先入到大堂,匯豐都當佢地係鬼,落閘,
就知政棍對市民返工自由有幾大傷害,

TOP HOME

班友示威輪班制,成日都係十零個人,周圍帳篷,但就無人,每堆帳篷幾個人,全部職工盟標語,
到時到候就吹雞搵人出來遊行,示威,好有組織性,籌款箱入面有散紙,無見過有人去捐,但佢地就話不斷增加?
睇來同上次匯豐咁,搵幾個人一直留守到六四,七一,將要求加人工變成鬥地主,鬥政府,鬥中央.

熱門搜尋: 澳門 酒店 訂房 travel package singapore airlines london

TOP HOME

回覆 2# tonii 的帖子

睇返他們的加薪幅度同要幾多判頭出席....日日不同....一時一樣...
比對返4月4日....他們明明講兩個外判出席都可以傾,因為最多罷工工人是兩間外判....過幾日又轉口....企硬三間外判出席...幾日前又又轉口...兩間外判出席都可以傾.....昨晚再轉口又企硬全部外判出席才可以傾......根本系拖時間而把破裂屈落對方身上....

TOP HOME

回覆 2# tonii 的帖子

你想知系幾時決定的加幅....
因為他們"企硬"的加幅...幾日一轉........

TOP HOME

工人中計喇!
和黃早就想自動化碼頭好久.
只係李+x唔想打攤工人飯碗, 唔做自動化住.
和黃在外國早就七年前自動化碼頭工作.
荷蘭碼頭就自動化, 減省九成五人手.
自動化最快只須時一個月就得.
今次可能係有高層同幾個工頭合謀,
咁自動化就出帥有名.
六月外判商高寶結業,
罷工工人就唔洗返黎喇!  

TOP HOME

引用:
原帖由 小櫻是我的 於 2013-4-20 08:17 發表
原來又係文匯卓偉
難怪又如此反智
工人自己罷工都話唔係工人自己打爛飯碗???
外判商/小李要 D 工人罷工嗎???係李卓仁要 D 工人罷工咋???
李卓仁話罷工 D 工人唔係自己打爛自己飯碗???你話係乜???

TOP HOME

飄過。。。。。。。。。。。

熱門搜尋: it support barcode scanner 科技 linux 製作 網頁
http://www.invision.asia/

TOP HOME

引用:
原帖由 小櫻是我的 於 2013-4-20 08:17 發表
原來又係文匯卓偉
難怪又如此反智
原來我做司機,做做下要求老闆出機師人工,老闆計算過比吾起,公司執埋笠,係老闆打爛我個飯碗!

你是最好的!

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。