註冊 微博

[日本/韓國] 2014北海道雪祭

2014北海道雪祭 E-mail 此主題給朋友

岩岩去完大阪回來....仲係holiday mood 中... 所以已急不及待plan 下個日本trip...haaa
(實情男朋友公司要今年4月plan定下一年的假......=_=!!!)

想問下...去過北海道雪祭既朋友....你地係買package 定散買(ticket+ 自己另訂hotel) ? 什麼時候開始book好?

我已經開始做定research....如果cx...凌晨機經大阪轉機....around 10am 就到北海道....如果直飛.....2pm就到
(直飛 or 轉機我都無所謂....因為今次去大阪都係凌晨機)

可不可以分享下你地既心得... many thanks^^

TOP HOME

我今年去咗雪祭,係上年三月book機票。
坐凌晨機由東京轉內陸機。

今年聖誕會再去北海道,坐凌晨機由大阪轉內陸機
一月已經book好機票。

凌晨機去到北海道要十二點
因為CX話轉機要有三個半小時相隔。
去到大阪六點,三個半小時後要坐十二點班機
去到要兩點。

如果直航,好似十點機坐五小時,點都要三四點。

附件

2013-3-31 08:22 PM

媽叉遊記
http://machaonhk.blogspot.com/
歡迎參觀

TOP HOME

更正
啱啱打去CX,成功改到0815-1005的內陸機。
個個的答覆都唔同......

遲D要再改埋出年一月去四國的內陸機時間~

媽叉遊記
http://machaonhk.blogspot.com/
歡迎參觀

TOP HOME

回覆 3# 媽叉安 的帖子

多謝你的回覆...

今次我去oaska.. 都見到有人轉機搭8:15am

唔好意思... 想問多少少野....why 你無買package ? 是否package 同分開買差唔多??

你今次住邊間hotel ? 我打算住東橫inn...thank you so much for your reply.

熱門搜尋: 手機 video conference

TOP HOME

引用:
原帖由 319913 於 2013-4-1 01:39 AM 發表
多謝你的回覆...

今次我去oaska.. 都見到有人轉機搭8:15am

唔好意思... 想問多少少野....why 你無買package ? 是否package 同分開買差唔多??

你今次住邊間hotel ? 我打算住東橫inn...thank you so much for ...
我一月出機票時,我唔記得係CX無講到有八點機班機定係唔比我坐果班機。我估前者多,因為正常人都會駁八點幾果班機上札幌。
至於後者,我上個月BOOK出年機票時要由成田自己坐車去羽田坐內陸機去四國的高松。
CX話要預留3.5小時轉機,否則出唔到機票。

不過我琴晚都打咗上去CX,改到坐八點幾班機上札幌。

我幾次去日本的機票係唔駛錢,所以不買package。
而Package有樣野唔好,就係不可隨時改酒店。
但基本上會平過你酒店機票分開買,睇你點取捨喇。

我去日本自遊行,主打係住東橫inn,因為平,乾淨企理。
如果你出年雪祭住,記得半年前要book,因為東橫inn可以比member早半年book。好快就爆。可能撞啱香港人放假,每日在東橫INN都好多香港人。我今年二月的雪祭就係上年八月book的。

今次住邊間未諗,因為未諗去邊。
上次就札幌,登別,函館,旭川,網走,知床標茶川路列車一日遊。
札幌連狸小路,薄野都無去。
因為主要係做駁腳。

可能今次用返兩日在札幌。

附件

2013-4-1 01:07 PM

媽叉遊記
歡迎參觀

TOP HOME

回覆 5# 媽叉安 的帖子

唔該哂你既回覆.....東橫inn係池袋住過....真的不錯

熱門搜尋: art jamming

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。