註冊 微博

[貼圖] 野生純血蘇梅特迷敖 {分享}

野生純血蘇梅特迷敖 {分享} E-mail 此主題給朋友

野生 純血 蘇梅特 迷敖

小生普通數碼相機拍照 , 希望不傷眼
馬上去相

PS : 由於牠們非常內向

(未能盡錄 , 其他後補)

附件

2013-3-17 01:51 AM

TOP HOME

回覆 1# 的帖子

毒呀

熱門搜尋: bar code accounting 餐飲 系統

TOP HOME

好美麗啊

TOP HOME

白眼了...

熱門搜尋: 潛水 快艇 泰拳 pilates 健身 器材
『銅鑼灣Cool Mall Aqua』
地址:時代廣場同希慎廣場的中間,大大間周心心金鋪旁邊的"麗園"入口,2樓G室

請到交友網搜尋CoolMallAqua,like爆我地個專頁,即可得到第一手優惠及活動資訊!

對CoolMallAqua的蝦有興趣?GO~
http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=16745744&page=1&extra=page%3D1#pid212401306

唔識黎CoolMallAqua?睇片∼
http://www.youtube.com/watch?v=f5Fo9aYTaRk

TOP HOME

引用:
原帖由 footman007 於 2013-3-17 05:35 PM 發表
白眼了...
白眼姐係代表咩

熱門搜尋: 潛水 快艇

TOP HOME

正常來說, 迷敖雙眼係深黑色的
但同一系迷敖如果唔浸新血, 就正如其他動物一樣, 會有弱化現象
弱化未必係一件衰事, 水晶蝦正是弱化而變靚的表表者
只要唔影響生育, 基因弱化係一個可以令你喜歡的花紋遺傳下去的好方法
之但係, 這方法, 需要嚴謹地挑蝦

樓主隻蝦, 唔錯啦
只係相比第一代真正野生蝦(並非F1啊)來說, 噴點略為少左DD, 眼亦開始退色了, 生育狀況我唔敢武斷, 要問樓主了

要番番轉頭做番多噴點應該可能性不大
我不如俾少少意見啦
蘇梅特其實帶有好強烈紅色底的, 當年我無意挑蝦但都出左幾隻火紅色好靚的
樓主可以向紅色方向挑蝦
假以時日挑出一隻全紅無噴點的出來, 可以冠以"火紅迷敖"之名了
至於白眼.... 由他吧
希望佢再十代八代之後, 對眼全白連眼珠都白埋, 咁又可以叫"白眼迷敖"啦
當然..... 白眼迷敖邊個可以做第一呢, 未知之數
我都做緊白眼, 鬥快丫

再提提一件事, 蘇梅特其實同蘇菲亞係同源的, 意思係, 同一種蝦在不同流域出現
所以蘇梅特係可以同蘇菲亞混血的, 所生出來的F1亦毫無不良影響(包括顏色同生育)

當年有傳言, 蘇梅特係全世界最細的迷敖之一
但經我觀察, 成蝦來說, 佢甚至可以大過坊間普通的蘇菲亞
因此, 全世界最細的傳言基本上不攻自破

蘇梅特大約三四年前就來香港了咯, 當年我入左兩批 (後來先知原來基本上係同源的)
而以我所知, 無第二次蘇梅特野採個案, 所以樓主的蝦應該係三四年前的種
老實講能夠玩到現在, 都係一件不簡單的事咯
我都有玩

地址:時代廣場同希慎廣場的中間,大大間周心心金鋪旁邊的"麗園"入口,2樓G室

請到交友網搜尋CoolMallAqua,like爆我地個專頁,即可得到第一手優惠及活動資訊!

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=16745744&page=1&extra=page%3D1#pid212401306

http://www.youtube.com/watch?v=f5Fo9aYTaRk

TOP HOME

回覆 6# footman007 的帖子

我對於拍照真的不太會...總是跟真蝦的色相有一小段距離
還有三隻很會躲藏,無法拍照...我相中那隻其實是我認為最普通的一隻
假如我拍到更新的照片 , 想再拿出來給師兄品評一下
根據我向入手的來源查詢 , 的確是在美國再向另一位朋友進行野採到手的 ,
所以或者做成師兄所說的弱化,也不出奇
至於紅底 , 看來是我走寶了 , 因為我確實在來源缸裡, 見到1-2隻 接近 火色的蝦隻
可惜可惜

TOP HOME

又唔洗覺得可惜, 你生出黎都會有紅色的, 真係想玩紅色, 到時再慢慢挑囉
我果D對眼白過你添...
你睇下你果D生育O唔OK啦, 如果生育無問題, 白眼都無事既, 我果D白到咁都生B生到啪啪聲, 應該有三至四百隻

TOP HOME

引用:
原帖由 footman007 於 2013-3-17 10:55 PM 發表
又唔洗覺得可惜, 你生出黎都會有紅色的, 真係想玩紅色, 到時再慢慢挑囉
我果D對眼白過你添...
你睇下你果D生育O唔OK啦, 如果生育無問題, 白眼都無事既, 我果D白到咁都生B生到啪啪聲, 應該有三至四百隻: ...
嘩! 呢隻正到哭....@_@

熱門搜尋: 襟章

TOP HOME

回覆 8# footman007 的帖子

反光車頭燈?

TOP HOME

歡迎有更多有繁殖蘇梅特的師兄,分享貼圖~

熱門搜尋: 襟章 fortune

TOP HOME

回覆 11# 的帖子

上星期下缸時影的,現已抱卵

熱門搜尋: 潛水

附件

2013-3-22 11:25 AM

TOP HOME

回覆 12# cat88cat 的帖子

祝百子千孫!
上面那隻都是蘇梅特?

TOP HOME

回覆 13# sammak0510 的帖子

當然是蘇梅特,初期一定唔會打亂種   

熱門搜尋: 襟章 fortune

TOP HOME

回覆 14# cat88cat 的帖子

我家的似乎都太正人君子...

熱門搜尋: birthday party for kids 情人節 酒店 花店 情人節 餐 情人節 課程

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。