註冊 微博

[健康] 貓仔好多眼水~~

貓仔好多眼水~~ E-mail 此主題給朋友

我只貓由細到大都中意"戚眼"
有時見距有毛系入面~有時又無野~成日都好多眼水~
問過VET又睇5到有咩5妥~
大家有無遇到甘概事?有咩辦法可以幫距?d毛好難整出黎~見距又5舒服甘樣......

熱門搜尋: 設計 公司 寫字樓 傢俬 light bulb

附件

2012-11-9 01:17 PM

TOP HOME

依家齋睇,眼腫哂
滴得眼藥水啦

如果係平時
確認係冇發炎跡象
好似眼白紅、眼皮裡面紅、眼腫
但係都好勁眼水既,可能係貓瘟入左眼,冇得醫,只好日日睇實
咁就要日日同佢洗眼
俾增強免疫力既補品佢食
勤力d抹眼
日子有功,會好d既

西伯利亞貓 靚相分享~~                                                   靚靚美短相~~

TOP HOME

回覆 2# ran0829 的帖子

甘可以滴咩眼水?我試過滴距人工淚液好似無咩用~
晚晚放工都見距"戚眼" 距而家算5算發炎阿?距流陣眼水就無事~
貓瘟入眼有咩跡象?距bb個陣差不多1個月先開到眼~個陣都怕距系盲的...

TOP HOME

引用:
原帖由 auyy88 於 2012-11-9 05:00 PM 發表
甘可以滴咩眼水?我試過滴距人工淚液好似無咩用~
晚晚放工都見距"戚眼" 距而家算5算發炎阿?距流陣眼水就無事~
貓瘟入眼有咩跡象?距bb個陣差不多1個月先開到眼~個陣都怕距系盲的...
佢依家要滴消炎眼藥水啦
隻眼發炎腫成咁
你可以去藥房買支Tarivid既眼藥水
早晚滴,滴一個禮拜
眼藥水開封後一個月就要丟

貓瘟入眼其實好平常
貓仔常常會流眼水,不過又未去到起眼膠咁
除左俾補充抵抗力既補品外,平常留意多d就可以了

熱門搜尋: 設計 公司
西伯利亞貓 靚相分享~~                                                   靚靚美短相~~

TOP HOME

回覆 4# ran0829 的帖子

但系距系由我拿距翻黎第一日已經系甘~~~
眼屎又系啡色好正常~距流完一陣又無事正常曬
今朝系甘相甘!
屋企有支Ofloxacin~岩5岩距滴啊?

附件

2012-11-9 05:43 PM

TOP HOME

引用:
原帖由 auyy88 於 2012-11-9 05:43 PM 發表
但系距系由我拿距翻黎第一日已經系甘~~~
眼屎又系啡色好正常~距流完一陣又無事正常曬
今朝系甘相甘!
屋企有支Ofloxacin~岩5岩距滴啊?
都啱滴,之後都可以去藥房買
不過眼冇發炎就唔洗再滴
佢隻眼冇得斷尾,呢d係母體感染既呢
一世都要睇實佢對眼
一有咩郁動就滴眼藥水啦

TOP HOME

我嗰2隻都係多眼屎,1隻勁乾身,1隻濕的
早上抹完晚上又有,但眼睛週圍冇腫或發炎
有冇咩方法改善?
同埋咩可以增强免疫力?
thx

TOP HOME

有冇咩方法改善?
同埋咩可以增强免疫力?
thx

TOP HOME

引用:
原帖由 myhappycats 於 2012-11-9 06:08 PM 發表
有冇咩方法改善?
同埋咩可以增强免疫力?
thx

早晚有眼水眼屎都正常
日日洗眼會有改善
唔正常既係眼膠、勁眼水眼屎,多到醬住隻眼果種,一日要抹多過十次果d
如果只係一日都係發炎與唔發炎之間
食增強抵抗力既LT粉、靈芝之類既,都會有效令各方面問題減少

TOP HOME

引用:
原帖由 ran0829 於 2012-11-9 06:18 PM 發表

早晚有眼水眼屎都正常
日日洗眼會有改善
唔正常既係眼膠、勁眼水眼屎,多到醬住隻眼果種,一日要抹多過十次果d
如果只係一日都係發炎與唔發炎之間
食增強抵抗力既LT粉、靈芝之類既,都會有效令各方面問題減少

貓仔仲系食緊雞肉飯可吾可以食補及品?

...

熱門搜尋: recruit 退休

TOP HOME

回覆 10# 的帖子

咁食完雞肉飯先啦

熱門搜尋: 畫室

TOP HOME

版主有咩洗眼可以推荐?

熱門搜尋: english book

TOP HOME

回覆 12# 的帖子

生理鹽水或者一般寵物用洗眼水都可以

TOP HOME

我只喵喵之前都不停有眼水,右眼戚戚下,後尾仲發炎勁嚴重,後來去非牟利睇眼科,宜家基本上都好翻曬,間中有D眼屎,每晚用洗眼水抹下就ok

TOP HOME

回覆 14# heechul 的帖子

我已經比非牟利3個醫生睇過~距地都話無野~~~~
但系又無眼膠個d~凈系偶然好多眼水~~

TOP HOME

伸延閱讀
 47 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。