註冊 微博

[日本] 9日8夜--和歌山-大阪-京都行程預算(更正)

9日8夜--和歌山-大阪-京都行程預算(更正) E-mail 此主題給朋友

請問各位,我既y新PLAN係咁:
28/1/13(一) 香港-(晚上到機場搭1:15機)
29/1/13(二) Day1: 早上5:45: 到達關西國際機場
8:00~9:00:搭JR去白濱站
手提行李四處行--
15:00到達白濱酒店CHECK-IN--三斷壁-
晚上19:00前: 回酒店

-----------------酒店:南紀白濱溫泉Seamore酒店 (KZT) (住2晚)-----------------------

30-1-13(三) DAY2: 上午:黑潮市場早餐--PORTO EUROPA主題公園/白濱溫泉公園
下午:錯視世界 Energy World
--去沙灘行/動物園
晚上19:00前: 返酒店

31-1-13(四) DAY3:上午:10:00CHECK-OUT去大阪-難波酒店CHECK-IN-
-------------------難波酒店HOTEL HILLARYS(住6晚)------------------------------------
中午:12:50到酒店CHECK-IN
下午:電電城(GUNDAM館就係對面馬路)
晚上:心Ц/難波

1-2-13(五)DAY4 上午:清水寺--三年窗B二年-八板神社
下午:祉園--格子小屋--花甩小路
晚上:繼續花見小路--返大阪酒店(回大阪30MIN)

2-2-13(六)DAY5:上午:奈良公園--東大寺--春日大社
下午:京都伏見稻荷神社 / 回大阪HEA

3-2-13(日)DAY6:上午:海遊館--大觀纜車/瑪利觀光船--MARKET PLACE--
下午:WTC展望台--海之時空館
晚上:梅田SHOPPING--HIP FIVE 摩天輪

4-2-13(一)DAY7: 上午:梅田 杯麵發明館
下午:天神橋 (怪糖專家,如果有其他地方有呢D古怪野買,我就唔去,最為太遠)--
--通天閣--天王寺一帶/空中庭園(好似係附近?)

5-2-13(二)DAY8:上下午:環球影城

晚上:USJ附近市商場(如果有時間就去梅田SHOPPING,因為鬆弛熊)

6-2-13(三)DAY9:上午:10:00酒店CHECK-OUT,酒店寄存行李--四處行--
下午15:00出發RINKU PREMIUM(LEGO STORE)
傍晚19:00:到機場搭21:00機回香港

1.DAY4 京都遊,其實我可否一日行哂稻荷神社同清水寺?
因為DAY5奈良之後如果再返京都,淨係去稻荷神社有D浪費,又可能已經天黑影唔到相,其實我呢2日應該點PLAN好?
2.DAY1 朝早去到酒店,因為要15:00先可以CHECK-IN,我D行李可以點算?
或者要放係JR站(LOCKER)四處行到15:00返酒店?
咁咪會浪費左成大半日?(因為拖住行李唔方便)
3.DAY 6 海遊館+海灣區,如果用大阪週遊卡+海遊卡好?
還是大阪週遊卡+即買入場p好D?
4.我其實幾鐘意買古怪野食,除左天神橋有冇好去處?因為專登為我一個去天神橋唔係太好...
5.仲唸緊LAST DAY行街既行李問題...

TOP HOME

Day 1 2間酒店?
Day 2 白濱唔去Toro Toro 漁市場?
Day 3 可行 你check JR白濱返大阪幾耐
早走係可以
Day 5        only 清水寺?

黑門早收 早午去最好
搭車買pass Day 1-4 ok. 不過喺白濱要搭巴士去景點 Day 4 plan 一度用Jr到嘅地方 JR wide pass 7000yen

$15000-$20000 全包?
大阪酒店5000/晚 唔多wor

TOP HOME

樓主應係講每人5000 yen if 2個人即係1萬yen一晚

TOP HOME

引用:
原帖由 DL@WDI 於 2012-11-1 05:25 PM 發表
Day 1 2間酒店?
Day 2 白濱唔去Toro Toro 漁市場?
Day 3 可行 你check JR白濱返大阪幾耐
早走係可以
Day 5        only 清水寺?

黑門早收 早午去最好
搭車買pass Day 1-4 ok. 不過喺白濱要搭巴士去景點 Day 4 p ...
Day1入一間酒店,
Day2我驚唔夠時間,
Day3我check好似和歌山去大阪要2.5Hr
上面我以每一人計,訂3人房/加床

TOP HOME

DAY 1 : 你幾點都關西機場呀?? 又要去崎之湯又要去海中展望塔....好趕喎
DAY 3 : 白浜去天王寺駅最快都要2個鐘多D喎, 杯麵博物館不如調去清水寺果日啦

TOP HOME

1. 睇你和歌山酒店同梅樽同一日
2. 酒$4600+機(估)$3500+食$3000+交$1200=$12200 你15-20k 應該夠 食計大左 你白濱dinner包ed
3. wide pass 可以搭新幹線 應該唔駛咁耐

TOP HOME

d5 你應夠時間京都一日遊..唔止清水寺一個景點咁少..你玩到最後係河原町搭阪急番大阪都ok。

TOP HOME

考慮到交通同機票問題,行程要大改,
最理想應該係午夜機,清晨6點到達關西,再到和歌山酒店應該中午前就得,如果冇就PLAN B:早機去,中午前到機場,晚上到和歌山,但加多1日去大阪酒店,
A PLANay1: 早上:香港-關西機場-和歌山酒店CHECK-IN-
下午:和歌山城(帶住行李)
晚上:19:00前CHECH-IN
B PLAN: DAY1-1:任何時間到關西機場-大阪酒店住一晚,放低大件行李,去完和歌山取回(之後行程都係以呢間酒店為中心)
DAY1-2:朝早去和歌山,和歌山城-黑潮市場,
晚上:19:00前CHECH-IN

酒店:南紀白濱溫泉Seamore酒店 (KZT) OR古賀之井海灣h泉酒店 (HOR)

DAY2: 上午:A:熊野古道
B:海中展望塔
下午:白良濱海水浴場-冒險世界(動物園)--晚上返酒店

DAY3:上午:CHECK-OUT去大阪-難波酒店CHECK-IN-(我睇好似呢度比較放便搭車?)(難波--地下鐵千日前線-日本橋站)
下午:電電城(同行有一玩具狂...)
晚上:心Ц/難波(中央區)

DAY4:上午:環球影城(因為怕5,6,日多人,所以早D去)(難波站-阪神XXX線-西兀條站--JRXX呎線-UCC站?)
晚上:梅田(返難波時行過去)

DAY5:上午:清水寺-八板神社
下午:祉園(某色鬼話妄想一定有艷遇,無言..)
晚上:返大阪酒店(回大阪30MIN)

DAY6:繼續京都

DAY7:上午:奈良公園--
下午:東大寺--春日大社(車程1HR)

DAY8:上午:酒店CHECK-OUT,機場寄存行李--RINKU PREMIUM(乘巴士)--
傍晚:機場回香港
巴士地鐵方面:
係咪應該一張JR PASS可以搭哂D地鐵?
因為好多張好混亂,最怕係去錯車站搭錯車,因為我唔識日文,英文又唔太得,

去和歌山又唔清楚點搭車....

酒店CHECK-IN/OUT,正常香港BOOKING俾哂錢既話,手續應該唔會麻煩呱...

時間關係,杯麵博物館唯有取消

TOP HOME

師兄, 看來你訂左機票再訂酒店跟住再執個行程.

和歌山 大阪我今年4月去過, 車程比較耐, 先講梅樽溫泉, 除了溫泉有無敵大海景外, 設施就好簡漏, 連冰池都冇, 加上附近冇溫泉街, 如10點冇便利店.

黑潮市場話大唔大話細唔細很快行晒, 多數賣魚生, 要外賣就要拿住魚生四圍玩, 不如海膽就好緊要, 一盤盤很平, 你去時就翻劏魚表演時間, 可以留意一下隔離個樂園玩唔玩得過.

個人推介, 你去和歌山一定要去三段壁, 在海邊搭lift落十幾層, 下面係古代一個海軍基地, 有間神社好得意, 玩完後門口有一間商店係角落頭, 我見過賣野賣最平, 全部八折, 你冇睇錯, 係真既, 買手信要係果度一次過買晒, 唔係會後悔.

海中公園係呢個先好去, 隔離有個海洋動物園可以用手玩海龜仔.
https://maps.google.com.hk/maps?hl=zh-TW&ll=33.4801,135.756598&spn=0.0286,0.062742&t=m&z=15&brcurrent=3,0x0:0x0,1

你行程再要比心機編一編, 我編左廿幾次
大阪環球影城, 你早上去到都要預玩一日, 一定日落前你仲未走. 所以去唔到道頓堀/美國村, 除左二選一, 樂園食野非常貴, 我估你晚飯都會出樂園食, 食完都晚上, 想行夜行就係樂園出面有幾個商場, ok架.

仲點你地幾多月去? 唔好咁趕, 唔係會打亂你陣腳, 因為旺季很大機會會冇房.

TOP HOME

唉,今日去左訂機票PACKAGE,問左幾間旅行社,康泰/東形遊要$8800但和歌山一間酒店(有溫泉)都BOOK唔到,去左X亞話即有確實日期時間,都要$77XX
,咁就訂機票先,點知好多班機已經FULL哂,唯有唔等特價立即買,
(原本心水等PEACH出特價,原價2千包埋20KG行李,而家要$2750),
又因為時差同交通問題,行A PLAN,再加多一日$800,而家變成9日8夜,

交通方面正在考慮緊點買PASS,
景點方面,黑潮市場好定大阪黑門市場好?
我地想二選一,另外去三段壁同、海中展望塔,
有冇人去過錯視世界 Energy World ?玩得耐唔耐?
因為我想上午白濱溫泉公園,下午錯視世界,
而由關西機場去和歌山係咪用JR WEST PASS 抵玩D?
之後到各歌山就買明光巴士p 2 DAY,
新PLAN如下..
28/1/13(一) 香港-(晚上到機場搭1:15機)
29/1/13(二) Day1: 早上5:45:     到達關西國際機場 <<<<JR關西空港線直達15分鐘> 日根野 <JR紀國線直達約1小時30分鐘> 白濱※ 從白濱車站有免費接駁公車接送(由白濱溫泉旅館共同組合營運)
 頭班車13:30起每小時的30分發車,到末班車17:30為止 總共5車趟
 到Hotel Seamore需30分鐘(經由組合各加盟飯店)(所以用JR 關西 WIDE Area Pass4日?) >>>
                          12:00前: 到達和歌山酒店CHECK-IN-
                   下午:             黑潮市場午餐-三斷壁-
                    晚上19:00前:  回酒店

-----------------酒店:南紀白濱溫泉Seamore酒店 (KZT) (住2晚)-----------------------

30-1-13(三) DAY2: 上午:A:熊野古道OR
                                  B:白濱溫泉公園-錯視世界 Energy World
                           晚上19:00前: 返酒店(全日巴士?)

31-1-13(四) DAY3:上午:CHECK-OUT去大阪-難波酒店CHECK-IN-((難波--地下鐵千日前線-日本橋站,JR 關西 WIDE Area Pass--DAY 3)
----------------難波酒店HOTEL HILLARYS(住6晚)---------------
                    下午:電電城(同行有一玩具狂...)
                    晚上:心Ц/難波(中央區)                             

(JR 關西 WIDE Area Pass--DAY DAY 4可以用嗎? OR KPS-DAY1)

1-2-13(五)DAY4大阪:JR大阪J(難波地區,御堂筋線)←→京都:JR京都J(京都車站地區(KTP-DAY 1 OR 2 )
                            上午:清水寺--三年窗B二年-八板神社
                            下午:祉園(某色鬼話妄想一定有艷遇,無言..)
                       晚上:花見小路--返大阪酒店(回大阪30MIN)     
                                                                                     (KPS-DAY 1 OR 2  OR 京都觀光二日券? )

2-2-13(六)DAY5:上午奈良公園
                       下午:東大寺--春日大社(近鐵車程1HR)            

(KPS-DAY 2 OR3 OR 京都觀光二日券?)
3-2-13(日)DAY6:大阪週遊卡免費景點(同行朋友唔想行咁多寺廟,所以返大阪)                                                                                                      

(大阪周遊卡DAY1)

4-2-13(二一)DAY8: 大阪黑門市場+杯麵發明館 +附近行                           
                                                                                                               (大阪周遊卡DAY2)
5-2-13(二)DAY7:上午:環球影城(因為怕6,日多人,所以早D去)

晚上:USJ附近市商場                                              (另一張大阪周遊卡一日p?)

6-2-13(三)DAY9:上午:酒店CHECK-OUT,機場寄存行李(LOCKER)--RINKU PREMIUM(乘巴士)--
傍晚19:00:到機場搭21:00機回香港(大阪車站-機場巴士1000羊)巴士地鐵方面:

DAY 1 由關西機場去和歌山,朝早有冇車去? 還是到和歌山站要等13:30巴士去白濱?
DAY 3 一樣,是否朝早有車回大陂難波?
除了用JR PASS之外,有沒有更好方式早上往返1.-機場--和歌山--白濱,
                                                            2.白濱--和歌山--難波?
DAY 4.5京都行,KPS OR 京都觀光二日券邊樣好D?

TOP HOME

景點方面,黑潮市場好定大阪黑門市場好?  <-- 我覺得黑潮市場好d, 今次去白浜其中一個原因都係去果度食食食
我地想二選一,另外去三段壁同、海中展望塔,
有冇人去過錯視世界 Energy World ?玩得耐唔耐?  <-- 以前去過, 我大約玩左2個鐘
因為我想上午白濱溫泉公園,下午錯視世界,

多口問句, 你幫邊間旅行社買機票?? 有d公司好賤格, 成日話full哂昆你買貴d機票

TOP HOME

Day1 的三斷壁應該只是可以參觀1小時, 記得在地要角落頭有一間野買手信, 總之係Q晒果度買, 唔係出面間間都唔會咁平, 不過你放心老闆好識做生意, 佢會不停拿貴野俾你試食.
https://maps.google.com.hk/maps/ ... =0&ll=33.665633,135.336545&spn=0.001777,0.003921

Day3要注意, 只可以放行李, 一般check in時間15:00
頭四日我見議你買JR rail area pass 4日
http://www.jr-odekake.net/global ... wide.html#kansai-02
理由好簡單就係唔洗煩, 我記得出入和歌山的JR 單程都要500蚊港銀
day3你要出和歌山, 岩晒你, day4去京都一野搭JR唔洗煩.

Day5 只玩奈良+宇治 就買奈良斑鳩一日通.
http://www.kintetsu.co.jp/senden ... /ikaruga/index.html
假設奈良京都你就買JR, 又買? 自己決定
一係可以買奈良斑鳩京阪, 這個方法未必最好.
day5個行程再可以加.

Day7 行黑門市場, 先再去電電城, 新世界, 一獲過行呀嘛, 或者黑門市場同電電城係day3
又多一日玩囉.

樓主我見議你買2-3本旅遊書, 一D書有教晒交通, 一D有講一些景點, 一些講都唔講, 直頭當個景點唔存在, 你依家plan定差不多的, 慢慢執.
我有一來書只教一般交通, 其他乜都唔講, 連海遊, 周遊, JR都冇.
當你明白了大概個交通, 地市景點個分佈, 幾本書就很快睇晒, 果時先決定去邊度先順面食乜..
小弟少少分享
這個我了解了1個月的行程.
http://www.uwants.com/viewthread ... &extra=page%3D1
我5月去過大阪和歌山神戶, 所以有少少認識, 今次大阪, 奈良, 京都睇紅葉.
你去過陣應該落雪, 慘.

TOP HOME

引用:
原帖由 jackalchen 於 2012-11-4 11:58 PM 發表
景點方面,黑潮市場好定大阪黑門市場好?   
日亞假期,俾左訂,職員話機票酒店確實左,
請問我幾時可以上航空公司確定機位呢?
酒店我就唔清楚如何核實樓房間...

TOP HOME

少少分享 黑潮市場
壓細左

熱門搜尋: 潛水 pilates 快艇 健身 器材 泰拳

附件

2012-11-5 01:57 AM

2012-11-5 01:57 AM

TOP HOME

我去過3次大阪,但係重覆聽到一個好 on _ 問題
最尾個日唔駛去機場寄行李又出返黎Rinku outlet咁煩直接去到outlet放locker咪得囉,摩天輪個商場地下有locker租,大0急都塞得入

TOP HOME

伸延閱讀
 19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。