註冊 微博

將軍澳旭輝,富麗,慧安,怡心

將軍澳旭輝,富麗,慧安,怡心 E-mail 此主題給朋友

有冇巴絲住係到?你地會揀邊到?可以俾少少意見小弟嗎?

感謝!!

TOP HOME

怡心是寶林站側王, 好難買. 買左都多數唔捨得放.
因為同價錢, 比起私樓, 買倒更大單位.

慧安園. 是寶林站私樓上車王.
個價跟著新都城走. 新都城一升, 唔夠BUDGET的人, 就只有行入D買慧安園.
而且比較怡心園近MTR. 買賣相對較活躍.

兩者, 無聽過有朋友話, 自住質素差. 買左都無話要換樓.
好住, 又方便, 住咁耐, 升咁耐. 簡直是幸福的選擇.

但樓鹶, 唔新唔舊. 買時, 最好預錢, 執漏.
有朋友, 在慧安被投訴, 樓下漏水. 普遍浴室老化問題.
結果, 剷走浴缸, 再做防水, 解決了.

其他2個唔清楚.

TOP HOME

引用:
原帖由 uwarms 於 2012-10-20 11:13 PM 發表
怡心是寶林站側王, 好難買. 買左都多數唔捨得放.
因為同價錢, 比起私樓, 買倒更大單位.

慧安園. 是寶林站私樓上車王.
個價跟著新都城走. 新都城一升, 唔夠BUDGET的人, 就只有行入D買慧安園.
而且比較怡心園近 ...
感謝意見...但小弟唔知點解怡心, 尤其係旭輝, 地理位置同慧安差唔多, 點解咁低水?? (尺價差成千蚊??)

TOP HOME

引用:
原帖由 sorensen83 於 2012-10-21 12:09 AM 發表

感謝意見...但小弟唔知點解怡心, 尤其係旭輝, 地理位置同慧安差唔多, 點解咁低水?? (尺價差成千蚊??)
地理位置, ... 表面係差唔多...

但用MTR計距離.  怡心園,  遠好多(要過多條馬路). 同樓下無商場. 你去超巿買野.. 好煩架.

其二原因. 怡心園, 本來是居屋來.  後來拎左來當私樓出售.
始終品牌上. 對買家有心結.  買家當然覺得, 買私樓, 都唔要房署樓.

慧安園, 應該較新. 明顯較近MTR.

旭輝唔清楚, 但坐數少. 多數管理費貴 (要問下先知). 另一原因是個側是, 鑽石型 (絶對是低價的原因, 迷信者, 不四平8穩, 風水唔好)
發展商同樣是香港房屋協會

我覺得自己... 可以做經紀佬了...

其實, 係我自己留意得多, 周圍問, 問到知咁多野.

TOP HOME

回覆 4# uwarms 的帖子

俾個讚你先...我見旭輝係甘多個屋苑中係最少放盤的一個...所以我諗緊係咪好好住...d業主唔想放....

TOP HOME

回覆 1# sorensen83 的帖子

本人現住怡心, 當年因找200萬以下三房樓由旺角找至將軍澳, 寶琳所有樓都看過, 怡心原本非居屋, 而是和旭暉, 叠翠一樣是夾屋, 當年因沙士開售冇人買空置多年後, 再裝修後改為私樓出售, 本身結構用料和旭暉, 叠翠差不多, 但裝修比他們好, 旭暉和叠翠是鑽石廳, 旭暉內部較舊, 平台冇咩設私, 叠翠曾有溜水問題, 當年係好出名, 點解旭暉, 叠翠小盤原因係當年夾屋開售不平, 而且己有節扣, 出售後要補回節扣比政府, 所以冇咩人賣. 而怡心己是私樓, 冇這需要. 慧安看過7個盤, 冇一個唔溜水, 樓下有食市,都幾污糟.  富麗看過幾個都有渠味, 冇景.  如果投資, 就不要揀怡心和夾屋, le d 樓升市最遲升, 跌市最快跌. 住怡心是不錯的, 平, 靜, 多有景, 平台不錯, 升降機大. 當然會所, 購物不及新都城.

TOP HOME

回覆 6# lyretail1969 的帖子

你的意見都好中肯....我始終覺得怡心遠左少少...
我是打算自住的....所以無諗過私唔私樓...實用襟住就ok了...

好可惜旭輝無盤...
唯有睇下怡心先

TOP HOME

感謝#6 分享. 我都學倒野.

TOP HOME

慧安園  有泳池

熱門搜尋: 即時 股票 報價

TOP HOME

樓主點解唔諗埋疊翠?我兩個月前放左新都,之後係買同租之間諗左一個月左右,
最後因為自住有小朋友,都係買樓一了百了d,但賣左私樓(細單位)想買大單位又唔想補太多錢的話只有諗居屋或夾屋,
但寶琳嘅居屋太舊(eg:欣明,英明...)心諗既然都要補地價,當然買夾屋好d,始終佢定位係居屋同私樓中間,
寶琳夾屋有疊翠,旭輝同怡心(而家算係私樓),當中疊翠最近地鐵又有天橋新都商場直達(落雨都唔使濕身),
所以呎價差不多我首選疊翠,我兩個星期前睇過怡心三個盤同疊翠三個盤,坦白講論大堂,管理,lift,走廊等等好似怡心靚d,
但始終疊翠地理問題,都係買左疊翠不過其實唔差太遠,而旭輝因為一個盤都無所以睇都無得睇...(只有連租約).

TOP HOME

好有用,收起先。

熱門搜尋: 滅蟲 組合 屋

TOP HOME

引用:
原帖由 uwarms 於 2012-10-21 12:32 AM 發表

地理位置, ... 表面係差唔多...

但用MTR計距離.  怡心園,  遠好多(要過多條馬路). 同樓下無商場. 你去超巿買野.. 好煩架.

其二原因. 怡心園, 本來是居屋來.  後來拎左來當私樓出售.
始終品牌上. 對買家有 ...
怡心園係夾屋, 政府對夾心階層住屋上車的政策
居屋補地價才可作出私人買賣, 請不要誤導.

TOP HOME

引用:
原帖由 lyretail1969 於 2012-10-21 12:07 PM 發表
本人現住怡心, 當年因找200萬以下三房樓由旺角找至將軍澳, 寶琳所有樓都看過, 怡心原本非居屋, 而是和旭暉, 叠翠一樣是夾屋, 當年因沙士開售冇人買空置多年後, 再裝修後改為私樓出售, 本身結構用料和旭暉,  ...
絕對讚同你既睇法, 樓下有商場唔代表一定好.

TOP HOME

引用:
原帖由 bugsora 於 2012-10-27 02:30 PM 發表

怡心園係夾屋, 政府對夾心階層住屋上車的政策
居屋補地價才可作出私人買賣, 請不要誤導.
我無打倒佢係夾屋啫.
我字詞上, 係話左佢可以當私樓自由買賣.

唔好咁緊張.
確實, 係有人覺得佢, 係房署樓 (發展商), 唔鐘意. 我唔係話佢因為係居屋, D人唔鐘意.
我都講左佢係寶林站側王. 請睇#2, 唔好咁敏感.

TOP HOME

回覆10 #的帖子

有冇考慮過叠翠 D Lift 嘅問題?

熱門搜尋: art jamming

TOP HOME

伸延閱讀
 17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。