註冊 微博

[健康] 摺耳曼基貓

摺耳曼基貓 E-mail 此主題給朋友

其實網上都有好多朋友都叫人唔好買摺耳貓,其實我開呢個帖係希望你地都留意一下(摺耳曼基貓)
摺耳貓其實本身都已經有太多既遺傳病,雖然有少量摺耳貓是健康的, 但背後的犧牲實在太多!
我想同大家講既係摺耳曼基貓比起摺耳貓既遺傳病風險更高!
D無良既繁殖就為左佢地生出黎得意D 頭睇上去圓D 到時賣出去錢又搵多D
就不斷配摺耳曼基貓出黎賣!
佢地只會為左收錢,根本唔會理D貓既死活! 到時你地買左番去真係死左喇!佢地人影都唔見! 轉電話 搬屋 到時可以去邊度搵個無良商家?
摺耳曼基貓係一種有富貴痛既貓! 我希望你地買曼基貓既時候諗清楚先!
唔好因為摺耳曼基貓個樣睇上去得意就買

TOP HOME

SUPPORT!!
將蘇直當英短賣俾我既八婆除左繁殖摺耳 又係不斷繁殖摺耳曼基貓
點知呢條八婆既摺耳曼基貓同摺耳貓 試過天生營養不良 關節病 有一隻仲癱左仲死埋
條八婆俾我地唱衰之後就改哂"店名" 電話同佢本人個名!!繼續賣摺耳曼基貓!!
可惜俾我發現左佢個"新店" 邊個想知就PM我

TOP HOME

菲x就係人版啦, 之前上過去, 一半以上都係摺耳曼基黎
仲係咁sell我買tim!

TOP HOME

回覆 2# wyh104 的帖子

我支持你公開出黎!!!!!!等想買貓貓既人知道!
你果隻貓貓咩事
電話同名 佢係邊度賣貓??世@@@@X打出黎!!

TOP HOME

回覆 3# Eri* 的帖子

你最後有冇買呀?

熱門搜尋: english book

TOP HOME

引用:
原帖由 曼基康貓 於 2012-6-17 12:16 AM 發表
我支持你公開出黎!!!!!!等想買貓貓既人知道!
你果隻貓貓咩事
電話同名 佢係邊度賣貓??世@@@@X打出黎!!
好呀等我POST出尼啦

應該估到叫咩名 我驚犯版規
佢前身叫"古X貓舍" /"X力貓舍" 可以去yahoo search下!
仲有 事源我上網鬧佢果時求其用我自己個蘇摺仔個名(mo)做網名
點知宜家變左做佢店名!!仲自稱MS MXMX
真有趣
等我QUOTE番我之前係隔離FORUM講過D咩先:
"我於上年11月幫這個女貓主買過1隻”英短”
當時睇相見貓仔耳仔有少少曲,已懷疑係摺耳貓 不是”英短”。
我於看貓當天問了至少3次這隻小貓是否真的英短,這女貓主1直堅稱”是”
而她亦拒絕我們上她家看環境和貓仔的爸爸媽媽。
由於我們第1次買貓,所以在沒有經驗的情況下就相信了她,
而她的單據亦寫著” 英短”

不幸地,貓仔到我家2星期左右已經關節發炎。
我帶貓仔去睇醫生,醫生1眼已看出貓仔係摺耳貓
關節發炎同關節差都係因為摺耳貓既先天缺憾。
當天已立即打電話詢問女貓主,她繼續否認貓仔係摺耳貓,
而且答應我會於當晚把貓仔的爸爸媽媽的照片email給我
她要1些時間,因為她不太認得誰是貓仔的爸爸媽媽
而當然她最後消失了,沒有把照片email給我
你試想想,她竟然可以連貓仔的爸爸媽媽是誰都可以忘記,就可以知道她有多認真去對待貓咪吧。
貓仔後來於2個月內又發燒又牙周病又前後整親3次腳,
睇過3個醫生,3個醫生都肯定貓仔係摺耳貓,而且他的抵抗力比較差。
而事實亦話比我知佢係1隻摺耳貓,因為貓仔到我家後的3個月,耳仔已經由當初的直耳變成摺了1半

所以其後我便在她的yahoo blog拆穿她,叫她唔好再害d貓。
而亦有其他人留言說自己買了這貓販的曼基摺耳貓,但先天營養不良食極唔肥,成日爛嘴邊
而第3個人亦說自己跟女貓販買的”英短”,耳仔又是越黎越摺,本身打算跟這女貓主多買一隻摺耳,亦落了訂,但睇看過大家的留言後,認為她不誠實,所以立即撻訂了

過幾天後,這女貓主刪除了所有留言,亦disable了yahoo blog的留言功能。
更放棄了整個yahoo blog 再改名,改電話,分身,去其它地方繼續賣貓"

之後隔離FORUM有人同事幫佢買"買左隻曼基+英短而家變左曼基+摺耳,
養到佢13個月左右下半身癱左, 最尾去埋"

TOP HOME

引用:
原帖由 wyh104 於 2012-6-17 12:33 AM 發表
好呀等我POST出尼啦

應該估到叫咩名 我驚犯版規
佢前身叫"古X貓舍" /"X力貓舍" 可以去yahoo search下!
仲有 事源我上網鬧佢果時求其用我自己個蘇摺仔個名(mo)做網名
點知宜家變左 ...
抱歉,貼子內容有指定人士名稱,違反版規,請於一天內刪除其項目,否則本人將按版規執行管理操作。謝謝。

西伯利亞貓 靚相分享~~                                                   靚靚美短相~~

TOP HOME

回覆 5# 的帖子

緊係無啦~有摺耳基因既貓我一定唔會買
絕對唔會幫襯依d無良商人!

TOP HOME

引用:
原帖由 ran0829 於 2012-6-17 12:55 AM 發表

抱歉,貼子內容有指定人士名稱,違反版規,請於一天內刪除其項目,否則本人將按版規執行管理操作。謝謝。

咁樣OK 麻???唔岩我再改

TOP HOME

引用:
原帖由 wyh104 於 2012-6-17 12:59 AM 發表
咁樣OK 麻???唔岩我再改
可以了,多謝合作。

熱門搜尋: english book
西伯利亞貓 靚相分享~~                                                   靚靚美短相~~

TOP HOME

引用:
原帖由 ran0829 於 2012-6-17 01:00 AM 發表

可以了,多謝合作。

唔該哂

熱門搜尋: 頭髮 生長 速度 快 d 植 眉 駁髮 nail

TOP HOME

回覆 6# wyh104 的帖子

佢轉曬電話同名你都搵到出黎?

TOP HOME

引用:
原帖由 曼基康貓 於 2012-6-17 01:19 PM 發表
佢轉曬電話同名你都搵到出黎?
可能做得衰野多既人好多人都識
因為係友壇討論緊呢件事既時侯 有個識佢既人即刻爆左佢轉左電話 咁我search 1 search就search到
同埋你睇佢打description既方式同以前係1樣嫁

TOP HOME

好xx囉d人
為左錢真是什麼都可以做出來....可恥

熱門搜尋: express

TOP HOME

曼基貓品種基因很健康,
因為牠們本身不是一種純種家貓,
而是混種家貓,到現在很多國家不承認其品種,
不過飼養要小心,牠們在成長期時,
呼吸道變得狹窄而不能活到2歲,另外是容易有小腸氣,
背部微彎不像矮腳犬容易患上脊椎病,
其實不只香港,摺耳曼基貓在日本很流行,
不能杜絕這種情況,因為有需求就必然有供應,
所以買貓要小心,先在網上搜索健康貓的資料,
看貓時看尾巴能不能彎曲,貓能不能夠四處走,
因為牠們抵抗力比較弱及本身夭折率非常高,
很多人覺得曼基配曼基容易生下曼基BB,
其實是錯誤想法,主要是這種做法夭折率高,
一般繁殖人通常混入其他品種貓提升曼基的生存率,
及容易出現短腳基因,造成了繁殖人培育摺耳混曼基的主要原因,
最好曼基貓比普通貓要晚一個月時間(最好四個月)才能帶走,
可以給大家時間去觀察是否是一隻健康貓

曼基貓介紹(動物衛星頻道節目 CATS101):
http://www.youtube.com/watch?v=3rDCHxLh6IM

TOP HOME

伸延閱讀
 20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。