註冊 微博

[其他] 我媽媽於恆生買了"10年目標入息保人壽保險計劃(5年繳款"(有圖)

我媽媽於恆生買了"10年目標入息保人壽保險計劃(5年繳款"(有圖) E-mail 此主題給朋友

媽媽原意是求低回報率儲蓄(比放銀行好)
問題1: 這計劃可以達成她目標嗎?
問題2: 約可於10年後收回多少?因為除保證金額外,另有預期可得金額,根據條款(i.2.)"有關積存息率為年利率4.00%,沒有保證,不時檢討,可調整"...點定呢?自己可預計嗎?
問題3: 這計劃有什麼大缺點?

TOP HOME

最大缺點就係10年先保證拎到個本
預期可得果行係非保證
到最後可能得好少
本人買呢d單果陣係唔會睇

TOP HOME

引用:
原帖由 JoJo4 於 2012-5-19 10:37 AM 發表

媽媽原意是求低回報率儲蓄(比放銀行好)
問題1: 這計劃可以達成她目標嗎?
問題2: 約可於 ...

呢個plan比較舊,但都唔代表佢完全冇競爭力,但既然都比左錢,就無謂搞咁多野啦。

答番你嘅問題,如果你媽媽只係想儲蓄嘅話,任何定息plan都可以做到嫁啦。保險產品呢家嘢,a公司今日出得個plan,b公司唔夠一個月就抄左去啦。如果有一隻plan係獨一無二冇人出到同樣嘅,我反而擔心佢有咩古怪點解冇其他人跟tim。

保證非保證呢家嘢,間間保險公司都有嫁啦,都係為公司為左保障佢地自己,但係除左某少數公司曾經係有一年收成唔好派過勁少息之所,我周圍嘅保單歷史都係派得準嘅。如果你堅持要有寫明保證既話,咁息口咪相對低啲囉。

儲蓄單呢家野真係唔洗諗得太多,只要公司夠搵陣,個回報同供款期/價錢arm心水嘅同,就可以啦,唔arm就next 啦!
補充:呢隻plan嘅缺點就係佢相對舊,利率同回本期相對較長,外面同類型嘅plan都做到8、9年回本,而且入息期淨係得十年,人地出面都做緊派一世啦。而且,佢規定第二十年一定要攞錢,但如果你媽第二十年覺得唔係咁需要攞出泥用想再派多幾年息...OOPS

TOP HOME

回覆 3# 簡明 的帖子

"佢規定第二十年一定要攞錢???"不是十年後可以一筆過全數收回嗎?

熱門搜尋: hk law 慈善

TOP HOME

引用:
原帖由 JoJo4 於 2012-5-19 06:06 PM 發表
"佢規定第二十年一定要攞錢???"不是十年後可以一筆過全數收回嗎?
我嘅意思係第最多擺到第二十年﹐無得在收多的息。十年後一筆過全數收回可以有15萬﹐但係如果你地唔使用住﹐想比佢滾存多幾年﹐就可以收多幾年息law。

我等陳做個簡單點嘅表﹐比你see see恆生個度點樣攞同派錢比你啦。

熱門搜尋: 鋼琴 課程

TOP HOME

你要搞清楚
所謂非保證回報, 係depends on銀行當期時ge投資表現
銀行投資表現同大巿係高度掛勾
如果未來十年整體巿況低迷, 個數可以係0或者得一兩成
如果巿況普通, 個數可能都得一半
如果個巿大好, 意味住你做任何其他投資都可以有可觀回報

所以遇著呢d大比例非保證數字, 都係襯冷靜期未過就cut左佢
而唔係比左錢左就唔好搞咁多野

TOP HOME

引用:
原帖由 yeahsojesus 於 2012-5-20 03:43 AM 發表
你要搞清楚
所謂非保證回報, 係depends on銀行當期時ge投資表現
銀行投資表現同大巿係高度掛勾
如果未來十年整體巿況低迷, 個數可以係0或者得一兩成
如果巿況普通, 個數可能都得一半
如果個巿大好, 意味住你做任 ...
同投資表現冇關係。我見過有份舊單,93年儲到宜家,經歷過幾次個個市大起跌,但都係年年照樣派番咁多息,係睇間公司有冇commitment。

TOP HOME

TOP HOME

TOP HOME

引用:
原帖由 痕身銀行 於 2012-5-20 09:55 AM 發表
俾人呃左啦. 101 保險 plan 黎架. 條銀行狗梗係睇準你媽媽咩都唔識, 昆佢落疊.

趁未過冷靜期, 快 cut.

儲錢唔係咁樣儲的. 正正經經開個定期儲蓄戶口咪得囉. 不過班銀行狗梗係唔鍾意, 因為冇佣食.
停停停停停停停!呢個唔係101plan,你唔好見佢寫101就真係富101plan先!事關保gam有規定,所有投資相連保險,響份proposal上面一定要寫假設5同9嘅回報率唔可以寫其他,同埋佢份單上面都有寫係派紅利而唔係「投資回報」。我剛剛上左恆生個網睇,呢份plan係屬於儲蓄計劃嗰攔。

係儲蓄plan唔係101投連保。

TOP HOME

TOP HOME

樓主請自己睇說明第iii點, 睇下個非保證係咩意思自己決定la
睇你相信d 行家定白紙黑字

TOP HOME

引用:
原帖由 簡明 於 2012-5-20 11:03 AM 發表

停停停停停停停!呢個唔係101plan,你唔好見佢寫101就真係富101plan先!事關保gam有規定,所有投資相連保險,響份proposal上面一定要寫假設5同9嘅回報率唔可以寫其他,同埋佢份單上面都有寫係派紅利而唔係「 ...
101唔一定係unit-linked
呢份好明顯係一份非投連ge 101
你個logic係, 因為佢唔係investment unit-linked, 所以就算佢個身固賠償係101%都唔屬於101 plan
你個牌點考番黎

TOP HOME

回覆 1# JoJo4 的帖子

問題1: 這計劃頭五年每年要供$23,994.50, 即合共$119,972.50。十年後保證拿回$127,800,即保證利率為0.8%pa。你要問你媽媽十年定期息率0.8厘是否滿意。

問題2: 所有非保證金額不要預計會有,如果有你就當bonus算了。

問題3: 最大的缺點是你十年內因突發事情要提取就會虧本,而傳統定期最多是不付利息給你。

我自己在前兩年前大額定存利率只有0.1%pa都有同其他銀行/保險公司買這類產品,但保證部分息率都有2.x%pa,而且六年就期滿,就算做都肯定那些錢是idle緊急也用不著的空閒錢。目前不少銀行大額定存利率已有1%pa或以上。

TOP HOME

TOP HOME

伸延閱讀
 66 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。