註冊 微博

[新作情報] BioHazard 6(生化危機 6) 正式公佈 !! 最新短片曝光!!

兩位唔好再為少少事嘈,影響其他人討論,
私人罵戰請用pm聯絡,此主題是討論BioHazard 6的啊,兩位再嘈就唯有蔽屏處理.

熱門搜尋: emotion

TOP HOME

《惡靈古堡 6》開發陣容超越 600 人!神秘第三主角與新夥伴陸續現身
(GNN 記者 Sam 報導) 2012-01-23 06:14:27   

CAPCOM 製作,預定 11 月 22 日推出的 PS3 / Xbox 360 / PC 生存驚悚恐怖遊戲《惡靈古堡 6(Biohazard 6 / Resident Evil 6)》,
日前在東京舉辦的「-惡靈古堡誕生 15 週年紀念-『惡靈古堡特別派對』」發表會中,確認了第三主角與新女性夥伴等更多內容資訊,供玩家參考。

《惡靈古堡 6》是 CAPCOM 人氣動作冒險遊戲《惡靈古堡》系列相隔 3 年再度登場的正統續篇新作,
訴求回歸系列作原點的「未知恐怖」與前所未有之高度震撼的「全面壓倒性」,熟悉的病毒感染殭屍再度回歸,
還加入被稱為「J'AVO」的新敵人威脅。遊戲開發陣容包括 150 名內部人員以及來自全球的外部人員,總數超過 600 人,規模是系列之最。

遊戲以系列原點「拉昆市事件」10 餘年後的美國為舞台,對頻繁發生的生化恐怖事件深感威脅的美國總統,
計畫將拉昆市事件的真相公諸於世。但是公開日當天現場卻爆發生化恐怖事件。

遊戲故事從系列作老班底的里昂•史考特•甘迺迪(Leon Scott Kennedy)在會場遇見淪為生化恐怖事件被害者的老戰友美國總統為開端。
而在現場負責保護總統的幹員海蓮娜•哈博(Helena Harper)卻驚爆是自己引起了這次事件。
兩人為了洗清生化恐怖事件犯人的嫌疑而展開行動。

另一方面,同樣是系列作老班底的克里斯•瑞德菲爾(Chris Redfield)也前往爆發生化恐怖事件的中國都市展開行動。
故事的開頭從美國與中國兩大舞台同時進行,進一步朝向世界發展。

遊戲中除了熟悉的老班底里昂與克里斯之外,還會有肩負著「拯救世界」重任的第三主角神秘新角色登場。
原本應該負責總統安全,卻向里昂坦白是自己引起生化恐怖事件的海蓮娜,則是會與成為暗殺總統嫌疑犯而遭到聯合國通緝的里昂一同行動。
兩名新角色將成為這次故事的關鍵。

PS3 / Xbox 360《惡靈古堡 6》預定 11 月 22 日推出,價格 7990 日圓。PC 版未定。

(轉自: 巴哈姆特)

TOP HOME

睇過條TRAILER
疑似香港街景舖頭有米聯地產,芒亨獸醫診所

TOP HOME

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

TOP HOME

引用:
原帖由 LKCX 於 2012-1-22 06:50 PM 發表
BioHazard 6
-分割畫面回歸(雙人)
-單機合作支援2人
-線上合作支援2~6人
-線上模式支援2~8人
-可移動射擊
-掩護系統
(轉自-台灣巴哈 :zodaic913)
Online合作2-6人!?
唔多LIKE . . . . . .
搞到好似BF同COD咁
PSN : Sasori_Luke
SHINee~B.A.P~B1A4

TOP HOME

噤隻RACOON CITY OPERATION 係咪外傳黎ga?
PSN: desperado2010hk

Football is about winning.

Mourinho's football is beautiful.

TOP HOME

引用:
原帖由 desperado2010 於 2012-1-25 07:09 AM 發表
噤隻RACOON CITY OPERATION 係咪外傳黎ga?
係呀
殺leon喎
玩what if喎

熱門搜尋: bb 用品 開倉 2012 dha
PSN/Steam ID: Maxdik

※以上內容, 純粹本人個人意見, 與Uwants立場無關

TOP HOME

引用:
原帖由 maxdik 於 2012-1-24 08:05 PM 發表

係呀
殺leon喎
玩what if喎
噤我2隻都買la

Mourinho's football is beautiful.

TOP HOME

引用:
原帖由 desperado2010 於 2012-1-26 08:40 AM 發表

噤我2隻都買la
咁衰架...見到可以殺LEON就話要買
好殘忍

熱門搜尋: 退休

TOP HOME

引用:
原帖由 只攻與防Z 於 2012-1-26 01:56 PM 發表

好殘忍
2 隻 game 相差咁多個月, 買哂都冇沖突
唔洗取捨

熱門搜尋: 手機 video conference

TOP HOME

引用:
原帖由 只攻與防Z 於 2012-1-25 10:56 PM 發表

好殘忍
見到佢靚仔過我就條氣唔順.

TOP HOME

以下為個人意見, 並沒有針對性的指責成份:

其實一直都見好多 bio1, 2, 3 集o既忠實fans話4, 5, 甚至6 改革得唔好..
當然我係理解忠實fans支持bio1, 2, 3 原有o既惡怖感, 解謎要素, 以至操作, 攻擊方法等..
但隨住遊戲3D技術同畫質改良, 舊有方法真係要繼續使用或保留?
以往用分鏡畫面, 視角凝聚惡怖緊張氣氛獲得一致好評.. 解謎要素更加令人回味..
好可惜.. 如果用真實一D o既角度睇.. 係一個生化危機爆發o既地區.. 為左生存..
理論上係應該有咁快得咁快離開o個個地區.. 玩bio1, 2, 3時, 我都好想一下就爆開道門.. 明明有咁多手榴彈.. 唔炸門, 炸牆都得啦..
而且場景都應該要考慮一下..
大家要求要耐玩, 又要有故事性, 又要原創(創新).. 洋館地方已經唔再夠大家胃口(其實玩家本身就係遊戲開發者o既喪屍, 無窮無盡o既胃口想乜都要做得到)
試問有冇咁多地方好似洋館咁, 咁多機關? 開個門都要幾塊石板, 幾樣野合埋再開一道門.. (不過bio5 o既研究所真係好鬼容易潛入, 又真係簡單得過份)
而且bass本身就係一個對付生化兵器o既組織.. 有相對充足o既彈藥去對付異變體都應該好合理.. 比著你, 冇理由明知對方用人海戰術, 你仲單人匹馬拎住把手槍仔同佢地死過掛..
要做返同樣o既事, 個故事就會係阿邊個邊個畀人捉左or whatever, 之後流落充滿喪屍(異變體)o既孤島/窮鄉僻壤.. 為左求生去搵人求救之類.. (講下講下咪就係bio cv囉=口=)

又轉個角度睇, biohazard outbreak 已經成左事實.. 再封閉處理已經唔可行, 所以bio6 o既舞台再一次擴大亦都係意料中事..
今次我個人覺得佢係一game 三玩 (暫時睇有三個主角, 唔知同chris嘈交o個個係唔係同刀疤男一樣)
Leon 似玩返bio2 + bio4, 追尋大總統隱藏o既事實真相.. (應該比較多解謎要素)
Chris 就玩返bio5 風格, 佢主要係"為左個條女"+"私人理由"去執行今次任務..
新仔 睇片都見佢有好多動作要素.. 會唔會就係大家一直問"點解一定要用武器打到隻野之後先可以用體術"o既新系統呢? 新人物就當然係為以後o既故事做伏線啦..

如果要估下其他角色o既下落.. 以依家o既做game手法.. 應該都係dlc 見到rebacca, ada.. claire就可能有新故事.. 未必係bio6見到lu..

Bio系列在我個人而言係一個傳奇.. 佢改寫左好多人對遊戲o既睇法.. 但有一點希望大家記住.. Biohazard就算玩法點變.. 只要人物, 故事, 世界觀都係大家心入面.. 佢仍然係我地o既Biohazard..

TOP HOME

故事舞台係歐洲又好,非洲又好,亞洲都好,千其~千其~唔好又有果D什麼遺跡之類場景,我自己都唔知點解好討厭果類埸景!!

TOP HOME

引用:
原帖由 to.byron 於 2012-1-30 03:07 PM 發表
故事舞台係歐洲又好,非洲又好,亞洲都好,千其~千其~唔好又有果D什麼遺跡之類場景,我自己都唔知點解好討厭果類埸景!!

我最鍾意洋館同五代艘船

PSN : Sasori_Luke
SHINee~B.A.P~B1A4

TOP HOME

引用:
原帖由 星幻。 於 2012-1-30 01:04 PM 發表
以下為個人意見, 並沒有針對性的指責成份:

其實一直都見好多 bio1, 2, 3 集o既忠實fans話4, 5, 甚至6 改革得唔好..
當然我係理解忠實fans支持bio1, 2, 3 原有o既惡怖感, 解謎要素, 以至操作, 攻擊方法等..
但隨 ...
新果隻啟示錄同EA隻DS都做到惡怖感, 解謎要素 ,啟示錄更加保留第4集開始既攻擊方法
其實恐怖感唔一定代表要以前先做到,以前既生化危機係彈盡糧絕,走投無路,要諗計捱落去
問題係五代D人會跌子彈,更加可以出去買完先入去打.....呢個先係最大問題,最令原有支持者失望既原因,你打生化獸,得
但唔好打幾隻就跌番差唔多數量既子彈比我,
更何況D體技愈黎愈勁...以前打喪屍根本係連想都唔想佢埋到身
正如啟示錄果隻T-abyss既人類異變體
起碼我唔會射佢兩槍就比我體技埋佢單先,佢埋黎我會驚,會轉支散彈過黎想射開佢,無子彈我會逃走
但4同5,射腳->一拳/一腳->KO/補多兩槍收佢工...根本我玩5就好似玩緊第2隻GAME咁...

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。