註冊 微博

[台北] 非香港出生申請入台証快証分享

非香港出生申請入台証快証分享 E-mail 此主題給朋友

我朋友book左機票同酒店準備去台灣
唔知自己唔係香港出生做唔到網上簽証
我陪佢去中華試下攪快証
去到中華旅行社排隊拎表
直接同佢講我買左幾時ge機票
除左申請入台証份form外
佢會比多張快証ge form你
填好排隊交form
佢會叫你有就影印埋passport同回鄉証
比埋機票佢睇幾號要飛
佢會收你165蚊
跟住叫你幾點返去見官
做快証要比多75蚊
見官佢會收
我朋友約左4:30返去
個官咩都無問好有禮貌咁話睇過無問題
比多75蚊佢就走得
7日有得拎
而我朋友快証張form有問佢做咩要申請快証同証明
我朋友只係填"觀光"同"機票"
所以我睇到好多舊post話觀光旅遊係唔可以成為申請快証ge理由係錯ge
我見好多人會托另1d旅行社做
比貴成三百蚊
亦無咁ge必要
我眼見要見官ge個個都無野問比錢就走得
除左有個大陸人唔知講咩講左好耐之外
其他都唔洗三分鐘
我只係同大家分享下
希望幫到有需要申請快証ge人

*`柔弱孩子很可愛;;太硬朗女子都不好愛…難道自己要扮可愛?`×°

TOP HOME

回覆1 #的帖子

引用:
原帖由 Jo祖 於 2011-12-7 11:38 PM 發表 我朋友book左機票同酒店準備去台灣唔知自己唔係香港出生做唔到網上簽証我陪佢去中華試下攪快証去到中華旅行社排隊拎表直接同佢講我買左幾時ge機票除左申請入台証份form外佢會比多張快証ge form你填好排隊交fo ...
唔可以以"旅遊"為理由申請快證嘅係護照……

TOP HOME

回覆2 #的帖子

引用:
原帖由 SunnyCSL 於 2011-12-8 02:28 PM 發表 唔可以以"旅遊"為理由申請快證嘅係護照……http://n2.hk/u/images/r10/androidU.jpg
passport 一早已經係
我見有其他post有d網友都係咁講
同埋好多都話怕上中華拎唔到去托其他旅行社攪

*`柔弱孩子很可愛;;太硬朗女子都不好愛…難道自己要扮可愛?`×°

TOP HOME

謝謝你的分享!!

TOP HOME

回覆3 #的帖子

引用:
原帖由 Jo祖 於 2011-12-8 03:55 PM 發表 passport 一早已經係我見有其他post有d網友都係咁講同埋好多都話怕上中華拎唔到去托其他旅行社攪http://n2.hk/u/images/r10/androidU.jpg
親身上去申請,如果唔得,經旅行社一樣唔得,唔會因為經旅行社申請,由唔得變得

TOP HOME

其實自己攪仲好, 唔駛搵旅行社

TOP HOME

引用:
原帖由 主教 於 2011-12-8 11:38 PM 發表
其實自己攪仲好, 唔駛搵旅行社
贊成!! 連旅行book酒店都係....
我以後唔會再上agent當...

TOP HOME

引用:
原帖由 Jo祖 於 2011-12-8 03:55 PM 發表
passport 一早已經係
我見有其他post有d網友都係咁講
同埋好多都話怕上中華拎唔到去托其他旅行社攪

其實官網亦有資料可參考
http://www.immigration.gov.tw/ct.asp?xItem=1089547&ctNode=29665&mp=1

TOP HOME

TOP HOME

引用:
原帖由 fkjohnny 於 2011-12-9 05:15 PM 發表
好似話就算係大陸出世,但如果之前有申請過簽証[入台証],都可以播
有錯請指正
即使是在內地出生, 但之前有去過台灣, 便可嘗試在網上申請, 因為台灣已經有了那位旅客的出入境記錄.

TOP HOME

回覆 10# 的帖子

對,我上網三分鐘搞掂!而家仲免簽證好快手!

TOP HOME

回覆11 #的帖子

引用:
原帖由 bbgirllove_2001 於 2011-12-11 03:22 AM 發表 對,我上網三分鐘搞掂!而家仲免簽證好快手!http://n2.hk/u/images/r10/iphoneU.jpg
係"免費",唔係"免簽證"!

TOP HOME

very good 既分享

TOP HOME

嘩!!原來自己去、搞埋快證價錢都唔係咁貴,,,果然係多隻香爐多隻鬼!我去專業*運搞比左六百六十!!!!我就係怕搭車同排隊之嘛!估唔到佢抽傭抽咁多。。。。重要個agent係新嚟既,好多野都要問人,甚至問返我轉頭,張表係邊廣下載既。。。@@"

熱門搜尋: 大肚 蜂膠 chinese medicine

TOP HOME

同佢講旅遊都ok wo,same case here

TOP HOME

伸延閱讀
 27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。