註冊 微博

[其他] 通識IES題目~~唔該幫小弟諗一諗~急需的><

通識IES題目~~唔該幫小弟諗一諗~急需的>< E-mail 此主題給朋友

我條ies題目想做通脹應該點set好?
我想我應該會做一般食肆物價上升@@
應該點set條題目好?
唔該各位ching解答~~~
感謝萬分~~~~~~

eg:探討一般食肆物價上升對基層人士xxxxxxx

xxxxxx應該點寫好=[
諗唔到後面=[

TOP HOME

泥樣野好難教bor
你可以寫寫……(禮貌些)大家對……有什麼意見
2)查詢下物價資料先……
……
……

熱門搜尋: 慈善 hk law

TOP HOME

改左少少了~
thx a lot^^

TOP HOME

xxxxxx 可以是經濟影響,生活影響etc

TOP HOME

最後也可以問問你覺得政府有沒有責任(當然要禮貌些)
or 政府應該做什麼來solve呢個問題

TOP HOME

生活影響太空泛了@@
應該點收窄?
thx a lot^^

TOP HOME

可以講講經濟方面.其實有必殺的,問你啊媽,她一定有好多意見,哈哈

TOP HOME

我要做ga係ies><
要問多d人黎收集資料><
經濟方面可以屬於咩單元?@@

TOP HOME

探討一般食肆物價上升對基層人士xxxxxxx

首先你要解釋何為「一般食肆」? 為何選食肆為例子? 要提供具說服力既解釋, 証明選食肆為例子具有代表性。

其次你要為「基層人士」下定義, 家庭收入為多少以下才算基層?

最後, XXXX係要講影響(無論你講邊方面影響都好), 你都要清楚列明個計算方法, 計算「有多受影響」, 何為多? 何為少?

如我上面所說, 你要解釋既野要好多, 而且會走鋼線, 一旦個MARKER唔滿意你既定義, 你成條題目88, 一定低分。

再者, 你會好容易將呢份野變成一份經濟學功課, 因為你SET既題目唔洗做都可以用經濟學既理論去解釋。

總結 : 我建議你轉題目。

熱門搜尋: 糖尿病 成因 香薰 diet 大肚 催眠

TOP HOME

首先好多謝你ga解答^^
轉題目...
咁我做膠袋稅la~
膠袋稅政策多大程度上促進青少年的環保意識@@
有咩意見?

熱門搜尋: 運輸 公司

TOP HOME

引用:
原帖由 leo789741 於 2011-11-9 08:01 PM 發表
首先好多謝你ga解答^^
轉題目...
咁我做膠袋稅la~
膠袋稅政策多大程度上促進青少年的環保意識@@
有咩意見?
better

首先膠袋稅政策好容易解釋, 資料方面好容易找到

另外你講青少年, 焦點比「基層市民」明確的多

環保意識你只要以數項行為去下定義即成~

至於「多大程度」方面, 你可以將環保意識劃分幾個層面

再制定工作計劃去考量該幾層面, 最後憑結果去下結論,
到底是很大程度 / 較大程度 / 很小程度 / 較小程度影響青少年的環保意識即可

TOP HOME

引用:
原帖由 a-grade-tutor 於 2011-11-9 11:50 PM 發表
在官方的網頁您會搜尋到很多徵收膠袋稅的好處,這當然包括政府實施的政策提高了青少年的環保意識,但從另一角度來分析,棄用膠袋卻衍生了濫用畢織布袋"polypropylene bags"而這物料更加破壞環境,我想這方面是政府當 ...
呢個我比較有興趣@@
應該點set條題目好?@@
唔該曬~

TOP HOME

推一推先~

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。