註冊 微博

[其他] 兩隻小貓相處問題(終於開始接受對方了)

兩隻小貓相處問題(終於開始接受對方了) E-mail 此主題給朋友

我家已有一隻四歲嘅哥基,上個月領養咗一隻3個月大嘅貓貓,佢哋相處得好好,日日都玩到癲晒,琴日再領養多一隻一個半月大嘅貓貓,因身型等原因,暫時放响籠,但隻舊貓常常fee同伸手入籠搞佢,小貓會避及fee返大貓,我想問通常要多耐才接受對方?

熱門搜尋: 慈善 hk law

附件

2011-09-19 10.36.24-1.jpg (397.2 KB)

2011-9-19 11:01 AM

2011-09-19 10.36.24-1.jpg

2011-09-19 10.38.31-1.jpg (478.65 KB)

2011-09-19 10.38.31-1.jpg

2011-09-19 10.36.24-1.jpg (397.2 KB)

2011-09-19 10.36.24-1.jpg

2011-09-19 10.36.39-1.jpg (425.4 KB)

2011-9-19 11:15 AM

2011-09-19 10.36.39-1.jpg

TOP HOME

我好明白你嘅心情呀,我24/8都係接左新貓貓返屋企,
當時真係好擔心架
不如你睇睇我個舊POST,有好多網友心得,
多得佢地幫我渡過徬徨嘅日子
http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=12604434

>_+

TOP HOME

多謝晒,咁我放心啲,剛剛幫小貓清潔時,舊貓望咗兩眼走咗去瞓,好似明白阿媽係共用工人,哈哈

其實即係要困籠直至小貓有返咁上下體型先可以試放,現在雙方相差太遠。

TOP HOME

引用:
原帖由 november9 於 2011-9-19 03:31 PM 發表
多謝晒,咁我放心啲,剛剛幫小貓清潔時,舊貓望咗兩眼走咗去瞓,好似明白阿媽係共用工人,哈哈

其實即係要困籠直至小貓有返咁上下體型先可以試放,現在雙方相差太遠。
頭嗰幾日會喺我監視下放妹妹出黎走動下,等佢熟悉下環境,
成日困住佢好似好可憐咁~!
我以前都唔覺得大少體型大,
直至妹妹黎左屋企,
大少簡直好似貓巴士咁大架
體型真係相差好遠,所以佢地纏埋一堆時,我都擔心大少會責親妹妹

>_+

TOP HOME

回覆 4# crazy=_= 的帖子

形容得很貼切。哈哈哈哈

熱門搜尋: 太陽燈 filter 冷氣 迷你 雪櫃 無縫 地板

TOP HOME

開頭好似唔好比佢地接觸, 但係又要比佢知有新朋友, 小貓大d再接觸應該無事

TOP HOME

我隻貓由3星期大養到4個幾月大時, 新加人隻個半月大既貓他 比佢...
佢地日日又係日日玩到癲, 大貓身形係細貓三倍. 現在已經養到6個月大, 細貓不足3個月
大貓個個用都比隻細貓打到流血, 爛面... 分開佢地, 但大貓又要自己走去搵細貓... 真係唔知點好.

我前後養過三隻, 有一隻比返人, 因隻貓太野性, 由2個月大養到4個幾月都係攻擊人, 佢同大貓一齊大, 年紀細一兩星期, 佢都係有咬我隻大貓, 又係傷曬, 流濃出血水

我發現, 妯貓同越大既貓養埋一齊, 隻大貓先係易傷個個... 好大可能係我隻貓先係咁..

熱門搜尋: bb 會 catalogue online shopping 媽咪 會

TOP HOME

引用:
原帖由 xpuser 於 2011-9-20 10:11 AM 發表
我隻貓由3星期大養到4個幾月大時, 新加人隻個半月大既貓他 比佢...
佢地日日又係日日玩到癲, 大貓身形係細貓三倍. 現在已經養到6個月大, 細貓不足3個月
大貓個個用都比隻細貓打到流血, 爛面... 分開佢地, 但大貓又 ...
咬到傷哂流血咁惡
而家佢地相處成點呀?

>_+

TOP HOME

今晚隻細貓開始還拖,大貓一伸手入籠搞佢,即刻出手扔開佢,不過大家都冇出爪,我諗係互相認識啩,暫時都係分開先,過多兩三日先試放。

熱門搜尋: 太陽燈 filter 冷氣 迷你 雪櫃

TOP HOME

我日日都幫貓貓修下甲,少少都掂下,咁我諗佢哋嘅殺傷力會減低啲啩,我唔想有見血嘅情況,包括我自己,哈哈哈哈

TOP HOME

引用:
原帖由 xpuser 於 2011-9-20 10:11 AM 發表
大貓個個用都比隻細貓打到流血, 爛面... 分開佢地, 但大貓又 ...
我都遇過類似問題,我有2隻貓,起初係人地到接左一隻嚟養,
過左一年左右再接另外一隻,佢地係同父異母兄弟,毛色一樣,
起兩隻成日一齊瞓,後來唔知咩事,隻細貓成日走去打大貓,
搞到大貓驚左佢,有次回家發覺大貓係櫃底唔出嚟,細貓係附近好似等佢出嚟咁,
而且地上仲有d血跡,之後佢地成晚唔瞓,你追我避,大貓避細貓,細貓就不停接近大貓,
有一次打得好厲害,我去分開仲比細貓咬左一下,有5個牙孔,最後咪帶細貓去絕育,
雖然而家好左好多,有時都會打下交,但冇之前咁厲害,細貓乖左好多,
反而大貓就惡左,有時打交打得勁,大貓見細貓行過會張牙發出"時時"聲,仲會還擊咬番細貓,
不過就冇左流血事件,除左走避時唔小心整斷指甲流血

TOP HOME

引用:
原帖由 november9 於 2011-9-20 11:40 PM 發表
今晚隻細貓開始還拖,大貓一伸手入籠搞佢,即刻出手扔開佢,不過大家都冇出爪,我諗係互相認識啩,暫時都係分開先,過多兩三日先試放。
我大少喺妹妹返屋企頭三日,佢跳上籠頂伸隻手落去錙妹妹添呀=.=
當我放妹妹出黎走動時,大少走入籠去妹妹個砂盆度痾大小二便,
又唔知自己成架巴士咁大部,搞到痾哂出界=.=
你平時喺屋企完全無放細貓出黎架?

>_+

TOP HOME

引用:
原帖由 CHOCOLATEMM 於 2011-9-21 12:45 AM 發表

我都遇過類似問題,我有2隻貓,起初係人地到接左一隻嚟養,
過左一年左右再接另外一隻,佢地係同父異母兄弟,毛色一樣,
起兩隻成日一齊瞓,後來唔知咩事,隻細貓成日走去打大貓,
搞到大貓驚左佢,有次回家 ...
會唔會兩個都係仔仔所以難D相處呢?
要多D時間慢慢磨合?

>_+

TOP HOME

回覆 12# crazy=_= 的帖子

暫時未敢放細貓,佢就好想出嚟玩,我怕佢入去梳化底,睇多兩日好似安全啲咁,我諗係我驚過佢。嘻嘻

熱門搜尋:

TOP HOME

剛剛見小貓想出籠玩,終於放咗佢,點知未等大貓B揾佢已入咗廁所,貓砂盤架下面,睇下晏啲佢會唔會自動浦頭,如果要四圍揾佢都大拎樂。。。

TOP HOME

伸延閱讀
 43 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。