註冊 微博

[其他] 兩隻小貓相處問題(終於開始接受對方了)

兩隻小貓相處問題(終於開始接受對方了) E-mail 此主題給朋友

我家已有一隻四歲嘅哥基,上個月領養咗一隻3個月大嘅貓貓,佢哋相處得好好,日日都玩到癲晒,琴日再領養多一隻一個半月大嘅貓貓,因身型等原因,暫時放响籠,但隻舊貓常常fee同伸手入籠搞佢,小貓會避及fee返大貓,我想問通常要多耐才接受對方?

熱門搜尋: 服務 式 辦公室

附件

2011-09-19 10.36.24-1.jpg (397.2 KB)

2011-9-19 11:01 AM

2011-09-19 10.36.24-1.jpg

2011-09-19 10.38.31-1.jpg (478.65 KB)

2011-09-19 10.38.31-1.jpg

2011-09-19 10.36.24-1.jpg (397.2 KB)

2011-09-19 10.36.24-1.jpg

2011-09-19 10.36.39-1.jpg (425.4 KB)

2011-9-19 11:15 AM

2011-09-19 10.36.39-1.jpg

TOP HOME

我好明白你嘅心情呀,我24/8都係接左新貓貓返屋企,
當時真係好擔心架
不如你睇睇我個舊POST,有好多網友心得,
多得佢地幫我渡過徬徨嘅日子
http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=12604434

>_+

TOP HOME

多謝晒,咁我放心啲,剛剛幫小貓清潔時,舊貓望咗兩眼走咗去瞓,好似明白阿媽係共用工人,哈哈

其實即係要困籠直至小貓有返咁上下體型先可以試放,現在雙方相差太遠。

TOP HOME

引用:
原帖由 november9 於 2011-9-19 03:31 PM 發表
多謝晒,咁我放心啲,剛剛幫小貓清潔時,舊貓望咗兩眼走咗去瞓,好似明白阿媽係共用工人,哈哈

其實即係要困籠直至小貓有返咁上下體型先可以試放,現在雙方相差太遠。
頭嗰幾日會喺我監視下放妹妹出黎走動下,等佢熟悉下環境,
成日困住佢好似好可憐咁~!
我以前都唔覺得大少體型大,
直至妹妹黎左屋企,
大少簡直好似貓巴士咁大架
體型真係相差好遠,所以佢地纏埋一堆時,我都擔心大少會責親妹妹

>_+

TOP HOME

回覆 4# crazy=_= 的帖子

形容得很貼切。哈哈哈哈

TOP HOME

開頭好似唔好比佢地接觸, 但係又要比佢知有新朋友, 小貓大d再接觸應該無事

熱門搜尋: cat 鞋 polo shirt

TOP HOME

我隻貓由3星期大養到4個幾月大時, 新加人隻個半月大既貓他 比佢...
佢地日日又係日日玩到癲, 大貓身形係細貓三倍. 現在已經養到6個月大, 細貓不足3個月
大貓個個用都比隻細貓打到流血, 爛面... 分開佢地, 但大貓又要自己走去搵細貓... 真係唔知點好.

我前後養過三隻, 有一隻比返人, 因隻貓太野性, 由2個月大養到4個幾月都係攻擊人, 佢同大貓一齊大, 年紀細一兩星期, 佢都係有咬我隻大貓, 又係傷曬, 流濃出血水

我發現, 妯貓同越大既貓養埋一齊, 隻大貓先係易傷個個... 好大可能係我隻貓先係咁..

熱門搜尋: cat 鞋

TOP HOME

引用:
原帖由 xpuser 於 2011-9-20 10:11 AM 發表
我隻貓由3星期大養到4個幾月大時, 新加人隻個半月大既貓他 比佢...
佢地日日又係日日玩到癲, 大貓身形係細貓三倍. 現在已經養到6個月大, 細貓不足3個月
大貓個個用都比隻細貓打到流血, 爛面... 分開佢地, 但大貓又 ...
咬到傷哂流血咁惡
而家佢地相處成點呀?

>_+

TOP HOME

今晚隻細貓開始還拖,大貓一伸手入籠搞佢,即刻出手扔開佢,不過大家都冇出爪,我諗係互相認識啩,暫時都係分開先,過多兩三日先試放。

TOP HOME

我日日都幫貓貓修下甲,少少都掂下,咁我諗佢哋嘅殺傷力會減低啲啩,我唔想有見血嘅情況,包括我自己,哈哈哈哈

TOP HOME

引用:
原帖由 xpuser 於 2011-9-20 10:11 AM 發表
大貓個個用都比隻細貓打到流血, 爛面... 分開佢地, 但大貓又 ...
我都遇過類似問題,我有2隻貓,起初係人地到接左一隻嚟養,
過左一年左右再接另外一隻,佢地係同父異母兄弟,毛色一樣,
起兩隻成日一齊瞓,後來唔知咩事,隻細貓成日走去打大貓,
搞到大貓驚左佢,有次回家發覺大貓係櫃底唔出嚟,細貓係附近好似等佢出嚟咁,
而且地上仲有d血跡,之後佢地成晚唔瞓,你追我避,大貓避細貓,細貓就不停接近大貓,
有一次打得好厲害,我去分開仲比細貓咬左一下,有5個牙孔,最後咪帶細貓去絕育,
雖然而家好左好多,有時都會打下交,但冇之前咁厲害,細貓乖左好多,
反而大貓就惡左,有時打交打得勁,大貓見細貓行過會張牙發出"時時"聲,仲會還擊咬番細貓,
不過就冇左流血事件,除左走避時唔小心整斷指甲流血

TOP HOME

引用:
原帖由 november9 於 2011-9-20 11:40 PM 發表
今晚隻細貓開始還拖,大貓一伸手入籠搞佢,即刻出手扔開佢,不過大家都冇出爪,我諗係互相認識啩,暫時都係分開先,過多兩三日先試放。
我大少喺妹妹返屋企頭三日,佢跳上籠頂伸隻手落去錙妹妹添呀=.=
當我放妹妹出黎走動時,大少走入籠去妹妹個砂盆度痾大小二便,
又唔知自己成架巴士咁大部,搞到痾哂出界=.=
你平時喺屋企完全無放細貓出黎架?

>_+

TOP HOME

引用:
原帖由 CHOCOLATEMM 於 2011-9-21 12:45 AM 發表

我都遇過類似問題,我有2隻貓,起初係人地到接左一隻嚟養,
過左一年左右再接另外一隻,佢地係同父異母兄弟,毛色一樣,
起兩隻成日一齊瞓,後來唔知咩事,隻細貓成日走去打大貓,
搞到大貓驚左佢,有次回家 ...
會唔會兩個都係仔仔所以難D相處呢?
要多D時間慢慢磨合?

>_+

TOP HOME

回覆 12# crazy=_= 的帖子

暫時未敢放細貓,佢就好想出嚟玩,我怕佢入去梳化底,睇多兩日好似安全啲咁,我諗係我驚過佢。嘻嘻

熱門搜尋: 服務 式 辦公室

TOP HOME

剛剛見小貓想出籠玩,終於放咗佢,點知未等大貓B揾佢已入咗廁所,貓砂盤架下面,睇下晏啲佢會唔會自動浦頭,如果要四圍揾佢都大拎樂。。。

TOP HOME

伸延閱讀
 43 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。