註冊 微博

[台灣] [行程安排] 台北 去 墾丁??

[行程安排] 台北 去 墾丁?? E-mail 此主題給朋友

小弟二人去六日五夜,
第一日,早上10點到台北...
如果想有兩日落墾丁應該點落好?係咪太遠唔建議呢??

沿途想經日月潭,阿里山,九份, 十分....

TOP HOME

如果台北入台北出的話, 一定無時間比你去咁多地方
日月潭、阿里山同墾丁都好花時間搭車,
咁玩的話日日都要搭長途車

台北>高雄 (高鐵:1.5-2hr, 一程約$1300台幣), 高雄>墾丁(客運:2.5-3hr)
台北>嘉義高鐵站 (高鐵:1.5hr), 嘉義高鐵站> 嘉義火車站後站(公車嘉義BRT線:30分鐘), 嘉義火車站後站>嘉義火車站前站 (步行:15-20分鐘), 嘉義火車站前站>阿里山(3hr, 12點前半小時一班車, 12點後1小時一班車)

如果要實行, 都只去到兩個地方, 就係咁(日日搭車咁囉)
day1 香港>桃園機場>嘉義
day2 嘉義>阿里山
day3 阿里山>高雄
day4 高雄>墾丁
day5 墾丁>台北
day6 台北>香港

你揀既地方全部都係郊外, 由市區(not台北only)搭車2-3個鐘不等,
我勸你揀一個就好, 6日5夜玩跨縣時間唔鬆動的
想hea的話, 留翻o係台北好了

TOP HOME

如果只去台北,台中,高雄 係咪會好d??

TOP HOME

台北 --> ( 淡水、九份、十份、日月潭、阿里山、清境、高雄) -->台北

中間個d 應該行邊個先後次序呢??
6日5夜 夠唔夠時間去晒?

TOP HOME

引用:
原帖由 smallstrong929 於 2011-5-6 11:40 PM 發表
如果只去台北,台中,高雄 係咪會好d??
都係o個句, 你台北入台北出? 定係台北入高雄出?

如果淨係玩城市, 當然會鬆動o的
不過每個城市停得o個一兩日, 會唔會走馬看花左o的?(我去過3次台北, total8日(因為有o的係not only玩台北)都未去晒台北既大景點)
仲要下下高鐵上落, 唔平的。

台北入高雄出
台北市(2n)>台中市(1n)>高雄市(2n)

台北入台北出
台北市(1n)>台中市(1n)>高雄市(2n)>台北市(1n)
or
落機直去台中市(1n)>高雄市(2n)>台北市(2n)

TOP HOME

引用:
原帖由 smallstrong929 於 2011-5-6 11:48 PM 發表
台北 --> ( 淡水、九份、十份、日月潭、阿里山、清境、高雄) -->台北

中間個d 應該行邊個先後次序呢??
6日5夜 夠唔夠時間去晒?
一定無可能, 至少9日8夜
我建議你可以去google打"景點名 交通"search 了解一下所需交通時間同方法先~

都係o個句, 6日5夜只可以去台北+一個台北以外景點

TOP HOME

我係台北入台北出ar...

熱門搜尋: 搬屋 公司 運輸 公司 ups

TOP HOME

引用:
原帖由 smallstrong929 於 2011-5-7 12:02 AM 發表
我係台北入台北出ar...
上面答左你了, 要自己做功課喇~

TOP HOME

引用:
原帖由 ifyou... 於 2011-5-7 12:11 AM 發表

上面答左你了, 要自己做功課喇~
如果唔落高雄,應該可以去多個景點?

熱門搜尋: 長者 僱傭 服務

TOP HOME

引用:
原帖由 smallstrong929 於 2011-5-7 12:17 AM 發表

如果唔落高雄,應該可以去多個景點?
輕鬆o的既話,
台北+台中+日月潭or清境

由於日月潭同清境比較近, 勉強可以咁玩,
台北(1n)>日月潭(1n)>清境(1n)>台中(1n)>台北(1n)
咁玩的話, 要做定功課, 對好時間表
清境o的車極疏的, 對唔到, 去唔到

熱門搜尋: 嘉湖 海逸 酒店 bangkok travel air ticket

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。