註冊 微博

[其他] P牌轉正式牌

P牌轉正式牌 E-mail 此主題給朋友

唔知有冇post錯區.
不過想問下我個暫准牌下個月6號就到期
如果想cup正式牌係咪6號果日已經可以cup
定係過左6號要7號先cup到thanks

熱門搜尋: 襟章

TOP HOME

引用:
原帖由 fong11 於 2011-4-19 05:16 PM 發表
唔知有冇post錯區.
不過想問下我個暫准牌下個月6號就到期
如果想cup正式牌係咪6號果日已經可以cup
定係過左6號要7號先cup到thanks
照睇要7號先得..
因為如6號果日你仲係p 仔黎嘛..

TOP HOME

假設我要7號先cup到牌..但果日係星期六黎運輸署唔會開..
但我要渣車..個牌6號已經到期..如果咁唔好彩比呀sir捉到..咁又點計

TOP HOME

引用:
原帖由 fong11 於 2011-4-19 05:42 PM 發表
假設我要7號先cup到牌..但果日係星期六黎運輸署唔會開..
但我要渣車..個牌6號已經到期..如果咁唔好彩比呀sir捉到..咁又點計
你咪呀..
你個牌到6號,7號未續牌即係冇牌
捉到至少會犯左
1.) 無牌駕駛
2.) 無第三者保險 (冇有效駕駛執照的話,車o既第三保會冇效)

監都有得坐...

TOP HOME

引用:
原帖由 lanceas 於 2011-4-19 05:52 PM 發表

你咪呀..
捉到至少會犯左
1.) 無牌駕駛
2.) 無第三者保險 (冇有效駕駛執照的話,車o既第三保會冇效)

監都有得坐...
哎呀好彩問一問喳 ..唔該晒你呀ching!!
問多一問..
轉正式牌洗唔洗帶多次張住宅證明?!

TOP HOME

引用:
原帖由 fong11 於 2011-4-19 05:56 PM 發表

哎呀好彩問一問喳 ..唔該晒你呀ching!!
問多一問..
轉正式牌洗唔洗帶多次張住宅證明?!
要住址證明...

TOP HOME

都唔差果一日啦下話, 無謂博

TOP HOME

引用:
原帖由 lanceas 於 2011-4-19 05:52 PM 發表

你咪呀..
捉到至少會犯左
1.) 無牌駕駛

監都有得坐...
唔係咁計卦,到左7號,你係有資格轉正牌,而唔係到7號未轉等於無牌?
其實我都唔知,因我無試過里d煩惱

TOP HOME

引用:
原帖由 atomhk88 於 2011-4-20 01:26 PM 發表

唔係咁計卦,到左7號,你係有資格轉正牌,而唔係到7號未轉等於無牌?
其實我都唔知,因我無試過里d煩惱
咁你十年個牌到左期
你唔去續住,果三年你渣車點計?

熱門搜尋: 咖啡 機 迷你 雪櫃

TOP HOME

6號到期,就一定要7號或之後先可以轉正式牌。所以你到6號晚上12點後就會自動變成無牌。所以你只好忍下啦!

TOP HOME

引用:
原帖由 lanceas 於 2011-4-20 01:52 PM 發表

咁你十年個牌到左期
你唔去續住,果三年你渣車點計?
咁又唔同番,我個牌快要到期,我可以去續左先,唔會過期!
但而家佢未到期又唔比續,到左期又無得續,
咁我楂住架車一過半夜12點咪要立即棄車?

TOP HOME

引用:
原帖由 atomhk88 於 2011-4-21 05:10 PM 發表

咁又唔同番,我個牌快要到期,我可以去續左先,唔會過期!
但而家佢未到期又唔比續,到左期又無得續,
咁我楂住架車一過半夜12點咪要立即棄車
係法律層面係!
但會唔會有酌情處理就唔肯定!
touchwood 你如果過左12點撞到人,你估保險會唔會幫你賠!?

TOP HOME

一年 p 牌咁耐都忍得勒, 都唔差在等到星期一先去續喇

6 號到期, 7 號甩 p, 但星期六未續得住, 你係一個有資格羅正式駕駛執照o既人, 但在未羅到之前渣車就係無牌駕駛, 無容置疑

情況就等於.....你考到牌, 有張黃紙, 但七個工作天後你都仲未去 cup 牌, 咁規定三年內個牌都可以 cup o既, 但由第八個工作天至三年期間你試圖駕駛被捕, 係咪可以話我有張黃紙, 有資格羅牌, 不過未羅啫, 就可以脫罪呢?

再現實 d 講句, 咩都係個錢字作怪, 甩 p 去續十年牌, 要俾 $900, 咁試問你果 $900 都未俾, 咁在法律上黎講你又點算已經有正式牌呢?

TOP HOME

你呢個問題我問過TD既人...回覆如下(我改左你個CASE個日期)

由於法律規定你要完成12個月的暫准駕駛期,而且沒有觸犯任何道路交通條例才可換領正式駕駛執照。你的暫准駕駛期要到2011年5月6日(直至凌晨12時)才完成,所以你不能在當日換領正式駕駛執照。

由於2011年5月6日是星期五,你可在下一個工作日(2011年5月9日即星期一)或三年內辦理正式駕駛執照申請。如你想在2011年5月7日即星期六或2011年5月8日即星期日繼續駕駛車輛。你可在暫准駕駛執照屆滿前15日內續領你的暫准駕駛執照(續領費用45元,有效期6個月)繼續使用暫准駕駛執照在這兩天駕駛車輛,但仍然要遵守暫准駕駛期內的規則駕駛。然後在2011年5月9日即星期一換領你的正式駕駛執照。

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。