註冊 微博

燒膠袋有毒??? 點解要燒膠袋???

燒膠袋有毒??? 點解要燒膠袋??? E-mail 此主題給朋友

引用:
原帖由 heerojai 於 2010-12-15 03:32 PM 發表  (http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=10904314&;extra=page%3D1)
請問係乜野毒素?--->BURN膠袋係會釋放氯化氫, 氯氣&其他有毒既氣體...所以先一直唔會燒膠袋而係埋左佢...但係佢既分解唔單只耐, 分解左既粒子亦會危害土地....乜你唔知咩?????
石油產品係多...但佢地產出黎既產品都唔會係好好既野...提出黎既產品係有唔同既沸點都唔一樣, 好似媒氣咁(CH4) 就可以做到complete combustion, 燒出黎既只係2氧化碳同水蒸氣 (同燒膠袋既唔一樣, 大家都係石油做出黎既..)
玻璃, 石頭, 金屬一樣成世係度 <--玻璃同金屬既循環使用比膠袋易好多...膠袋處理方法要好小心...SO你講既循環使造...方法要係點?你知嗎?
石頭....係天然品吧...仲咩變左人工物品?
同埋, 我想講既...唔係只膠袋好定環保袋好...係HK都未OK...我只係想講, 少用得少用...而唔係想只係鼓吹環保袋...

而家一般用嘅膠袋都只係聚乙烯, 聚丙烯.
膠袋本身無氯, 點樣可以釋放氯化氫, 氯氣, 其他有毒既氣體唔知係乜毒氣? 喺唔喺膠袋獨有嘅毒氣?
分解左啲乜野粒子會危害土地?
石油產品多達2千幾種, 好多西藥嘅元素都係喺石油提煉出嚟.
係天然又好, 人工又好, 都係喺地球嘅出品.
膠袋唔係用嚟填地, 唔係用嚟燒架!

塑膠係資源, 做成膠袋都係資源, 唔係垃圾, 亦唔係燃料.

循環再造玻璃同金屬都要攝氏800度以上, 膠袋由160-240度.
循環再造玻璃同金屬廠香港有幾間, 一隻手可以數晒. 膠袋最少有50間.
循環再造玻璃同金屬廠廣東省有幾間, 唔知. 循環再造膠袋廠最少有3,000間. 可想而知循環再造膠袋有幾容易.

我係想更正一般人對膠袋嘅誤解, 究竟用膠袋係唔係環保?  
我唔反對少用, 不過少用有無實質幫助? 有嘅, 又有幾多?

.

TOP HOME

但係燃燒膠料時經常跟其他廢膠垃圾一齊燃燒, eg. PVC
所以會產生二惡英等毒氣

而再造膠袋係熔化, 並唔係燃燒
所以回收再造係可行的

TOP HOME

引用:
原帖由 KeiraK 於 2010-12-24 07:54 AM 發表
但係燃燒膠料時經常跟其他廢膠垃圾一齊燃燒, eg. PVC
所以會產生二惡英等毒氣
{經常}? 請問邊度有燒膠料?

燃燒膠料只是一個假設, 跟本上無人燒膠, 車胎就有人燒!

PVC廠唔做其他膠料, 做其他膠料
嘅廠就唔做PVC,
你嘅假設唔會發生.

.

TOP HOME

引用:
原帖由 c2ming 於 2010-12-26 14:12 發表

{經常}? 請問邊度有燒膠料?

燃燒膠料只是一個假設, 跟本上無人燒膠, 車胎就有人燒!

PVC廠唔做其他膠料, 做其他膠料嘅廠就唔做PVC,
你嘅假設唔會發生.

.
而家好似講緊燒垃圾果時, 唔係話製造膠品果時

熱門搜尋: 爽膚水 抗 氧化

TOP HOME

引用:
原帖由 alanh999 於 2010-12-30 03:15 PM 發表

而家好似講緊燒垃圾果時, 唔係話製造膠品果時
之前都唔係講燒垃圾嗰時.

燒垃圾好似係犯法喎! 政府除外.

講返有無人知道其他有毒既氣體唔知係乜毒氣? 喺唔喺膠袋獨有嘅毒氣?

熱門搜尋: 爽膚水 抗 氧化

TOP HOME

由頭到尾都係講緊燒膠料, 你自己係樓主, #1你QUOTE果段野講緊燒膠袋; 我係#4 quote你既發言又係講緊燒膠袋

如果日後香港有焚化爐, 自然都會燒一定份量既膠料; 而家香港淨係得醫療廢物係用焚化爐處理, 當中一樣有好多膠料

TOP HOME

引用:
原帖由 alanh999 於 2010-12-31 11:09 PM 發表
由頭到尾都係講緊燒膠料, 你自己係樓主, #1你QUOTE果段野講緊燒膠袋; 我係#4 quote你既發言又係講緊燒膠袋

如果日後香港有焚化爐, 自然都會燒一定份量既膠料; 而家香港淨係得醫療廢物係用焚化爐處理, 當中一樣有好 ...
#1 係反問 heerojai 一啲燒膠袋會產生乜野毒素問題, 膠不等於膠.

TOP HOME

引用:
原帖由 c2ming 於 2010-12-21 04:42 PM 發表

而家一般用嘅膠袋都只係聚乙烯, 聚丙烯.
膠袋本身無氯, 點樣可以釋放氯化氫, 氯氣, 其他有毒既氣體唔知係乜毒氣? 喺唔喺膠袋獨有嘅毒氣?
石油 ...
你的資料喺咪真?好似都有D道理。

命中有氣,數中有術。命不足之處,當以術補之。

TOP HOME

引用:
原帖由 瑪奈雅 於 2011-1-9 02:58 PM 發表
你的資料喺咪真?好似都有D道理。

問我? 我緊係話真架啦! 緊係有道理啦!

熱門搜尋: 台灣 代購 japan bid

TOP HOME

都唔記得有呢個添...
本身淨係個膠袋係冇毒既...但係, 當中會有添加劑 (好似D顏色袋, 增塑劑咁), 呢D燒既時候咪會有問題囉...
分解左啲乜野粒子會危害土地? 我唔應該用分解, 而係降解會岩D, 降解係同其他野一樣, 由大分子解到成小分子 (最細分子),膠袋被降解成一粒粒的"珠", 膠粒含有有毒物質和致癌物料, 泥土都唔岩種野..., 流入ocean, 海洋生物食左會accumulate 係身體度...同DDT一樣

係天然又好, 人工又好, 都係喺地球嘅出品. <--人工話明係人工, 點會係地球既出品...根本唔應該存在LA= =" 石頭又冇害...
膠袋唔係用嚟填地, 唔係用嚟燒架! <--我夠知LA!! 我都唔鼓吹...! 只係想少用者, 少得幾多得幾多, 每個人都係咁諗就唔駛care膠袋用量LA...

試問有幾多人(尤其是師奶), 會願意循環再用? 你覺得你個方法會有用? 佢地一定唔會帶住咁多膠袋去超市買菜丫...且咁易穿...都唔明你仲咩要鼓吹...

我係想更正一般人對膠袋嘅誤解, 究竟用膠袋係唔係環保?  <--好多野都係唔環保, 只係少得就少者...我都淨係想講膠袋係唔環保 (針對番你個topic), 之係我冇講埋好多野都係唔環保者...SO少用就少用囉...

TOP HOME

引用:
原帖由 heerojai 於 2011-1-25 06:50 PM 發表
都唔記得有呢個添...
本身淨係個膠袋係冇毒既...但係, 當中會有添加劑 (好似D顏色袋, 增塑劑咁), 呢D燒既時候咪會有問題囉...
分解左啲乜野粒子會危害土地? 我唔應該用分解, 而係降解會岩D, 降解係同其 ...
希望你對膠袋公平啲, 紙, 玻璃, 金屬一樣有添加劑(好似D顏色).

從十幾年前開始膠袋色素已經轉用可與食物接觸標準. PP 和 PE 都不用增塑劑.
相對紙袋, 膠袋做得更好, 膠袋有預設可接觸生肉, 可接觸生肉的紙要買專用紙.
紙分解後的有害物質比膠多, 例如紙用工業氯漂白. (只有少數貴價紙不用工業氯)

塑膠降解劑現時無規管, 我係反對使用塑膠降解劑.

當今的地球人還未有本事無中生有, 所有人做或天然都是源於地球, 除非是來自地球以外.

我同意少用, 不過反對使用紙袋, 環保袋, 布袋代替膠袋.

部份紙袋覆合膠, 不能循環再造; 生產紙污染過大; 紙循環再造受到纖維限制, 次數有限; 紙的殘留藥隨降解時污染泥土.
環保袋含降解劑, 即被預設是垃圾, 浪費資源, 又隨降解時污染泥土; 降解劑不能解除, 若被循環再造會導至製品變成廢品, 產生更多垃圾.
布袋最終亦是垃圾, 生產布是非常污染; 布的殘留藥隨降解時污染泥土; 布料鬧荒還用布做其它物品?

唔好睇小師奶, 分分鐘環保過你! 膠袋可厚可薄, 有容易爛亦有好耐用, 好易爛嗰啲數量有限, 最重要係所有膠袋都可以循環再造.

在日常應用, 塑膠係最具環保能力, 包括購物袋.

請問我邊一句說話 {要鼓吹...}, 請明示.

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。