71 12345
發新話題發佈投票

[心得] 新魔神英雄傳---龍星丸(on progress) #50更新

新魔神英雄傳---龍星丸(on progress) #50更新 E-mail 此主題給朋友

因為要幫朋友修理好佢同埋欠0左佢好耐,所以趁e家有番個heart開始搞(仲有幾部.... )
其實都唔算係修理,因為係要鎖死佢做一個pose=w=
因為一0黎係朋友0既要求,二0黎已經七勞8傷,橫掂已經想試0下玩好耐,就開始作業!
原本:

首先係pose定0左係盒面圖pose:

小弟習慣改造之前會為0左了解成部機而畫一次設定:

主體

光龍劍

動畫係藍色劍柄0既,不過我諗住都係跟番盒面...算啦之後先再諗

然後初步構思點改(真係好初步,有時會唔會用到都唔知道..)

其實本身呢隻0野係出得靚,頭呀身呀果d係唔使點修,只係手同腳先要執,
膊頭係完全唔同0左,可能係為0左就變形系統,咁當然e家係鎖死關節,一定會照原設咁改
仲有光龍劍因為原本柄個尾位爛0左,所以都需要自製番..

有晒目標之後,就開始行動,第一步就係.....分屍

待續...

熱門搜尋: 男裝 手錶 耳環 diamond gia

TOP HOME

d圖你畫嫁@@?

熱門搜尋: 日本 奶粉 凍肉 酒窖

TOP HOME

相當年鍾意到買左兩部....

TOP HOME

哇好 pro...好期待樓主的成品

熱門搜尋: petpetpet 寵物 用品 速遞 寵物 用品 速遞

TOP HOME

wa ... 勁野 !
期待 !

熱門搜尋: 打印機 it support 室內 設計 軟件 畫室 製作 網頁

TOP HOME

記得以前有一set好似黃金聖衣系列咁,拆d聖衣出薔i以組合成一條金龍,真係好正 ,不過巳經係十幾年前翵

熱門搜尋: bb 會

TOP HOME

想當年”龍星丸”相當有型
我都有買盒模型

Canon EOS 400D
BG-E3     580EX II
EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II
EF 50mm f/1.8 II
EF 70-200mm f/4L IS USM
EF 16-35mm f/2.8L II USM
EF 85mm f/1.8 USM

TOP HOME

我中意龍王丸多D~~~
加油呀樓主 , 期待~~~

平凡人過著平凡的生活 , 但只要盡力過活 , 就能燃燒生命的火花。

TOP HOME

引用:
原帖由 野比不二雄 於 2010-11-6 02:14 PM 發表
d圖你畫嫁@@?
係呀,一唔了解部機就會畫一次先,唔係0既話會幾難搞,
畫完會好易記得e位,咁做下一步都唔會咁難,你都可以試0下

話說,龍星丸我細個都唔識畫,e家終於識畫,哈哈
引用:
原帖由 ballballlaw 於 2010-11-6 05:01 PM 發表
相當年鍾意到買左兩部....
以前細個有一隻DX 0架,不過玩爛0左,
之後舅父買0左隻模型俾我(當然啦,果時係正版,果時好似4x定5x?e家5百幾都見到...  )
龍星丸係我咁多套魔神最鍾意,一見到就超鍾意~
真係有種最後最強0既感覺
引用:
原帖由 36韜 於 2010-11-6 06:05 PM 發表
哇好 pro...好期待樓主的成品
多謝
不過應該進度會好慢.............

熱門搜尋: 婦科 foot 椰菜 花 陽痿

TOP HOME

請問樓主既繪圖係用咩software?...
上色個幾張好正

一恨才人無行 二恨紅顏薄命 三恨江浪不息
四恨世態炎冷 五恨月台易漏 六恨蘭葉多焦
七恨河豚甚毒 八恨架花生刺 九恨夏夜有蚊
十恨薜蘿藏虺 十一恨未食敗果 十二恨天下無敵

--劍君十二恨

TOP HOME

畫工很美,~
我都想學畫畫~~
請問你黑色果枝係咩畫筆(主體圖)??
填色又係用咩筆塡??
thz~~

熱門搜尋: 嘉湖 海逸 酒店 簽證

TOP HOME

引用:
原帖由 billy~霖 於 2010-11-6 08:26 PM 發表
wa ... 勁野 !
期待 !
多謝支持~
希望可以做好佢啦~~
引用:
原帖由 bo3800 於 2010-11-7 12:03 AM 發表
記得以前有一set好似黃金聖衣系列咁,拆d聖衣出薔i以組合成一條金龍,真係好正 ,不過巳經係十幾年前翵
你講果個應該係第一輯果個鋼衣set
之前魔神有復刻過,幾部機一set咁,又有出過龍神丸,龍王丸,戰神同戰王等等
跟住有一set係有黃金龍添,今日出去都有見過
不過我諗e家又貴番,因為個復刻又唔係出0左好耐好似又絕0左....
上網睇都幾貴0下""
引用:
原帖由 kelvin1983 於 2010-11-7 12:22 AM 發表
想當年”龍星丸”相當有型
我都有買盒模型
係呀,我記得第一次睇就覺得好轟動,真係好靚好型!
到e家都係咁覺得

TOP HOME

D圖已經好pro
好似人地d動畫插圖

TOP HOME

引用:
原帖由 做人要開心 於 2010-11-7 01:04 AM 發表
我中意龍王丸多D~~~
加油呀樓主 , 期待~~~
多謝支持~
一有進度會再post上0黎~

龍王丸都非常有型,之前出0左個首辦又係好靚,又有出新星龍神丸
但係點解唔出龍星丸><
引用:
原帖由 海燕 於 2010-11-7 01:21 AM 發表
請問樓主既繪圖係用咩software?...
上色個幾張好正
用photoshop cs4
仲係努力練習中...哈^^"
多謝你先
引用:
原帖由 pkpk113 於 2010-11-7 01:44 AM 發表
畫工很美,~
我都想學畫畫~~
請問你黑色果枝係咩畫筆(主體圖)??
填色又係用咩筆塡??
thz~~
用電腦畫板畫的,因為方便^^"e家都少0左0係畫紙到畫
用photoshop 0既 brush畫
不過如果手畫我諗我都係會用marker上黃色,之後會用marker/木顏色上陰影
上線會用針筆
學畫畫不外乎照住d圖畫同素描0黎畫去調整比例,之後再自己構思,再建立風格
不過呢度唔方便講太多^^"你可以post d畫到同人區/創作區俾其他師兄or pm我睇0下
(雖然我功力唔得,希望幫到你^^" )
希望你成功
引用:
原帖由 CK1984 於 2010-11-7 02:00 AM 發表
D圖已經好pro
好似人地d動畫插圖
多謝你~ 不過仲有好多地方要改善
0係電腦畫始終好易有雜線"e家練緊點樣減少呢d雜線
不過e家都係隨手畫一畫個設定,唔理咁多了

TOP HOME

以前我都用coreldraw畫過一隻龍星丸,不過更加q版的XD

TOP HOME

伸延閱讀
 71 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。