註冊 微博

新手一問

新手一問 E-mail 此主題給朋友

新手適合什麼釣法?
新手魚竿咩牌子好?大約幾錢?
釣魚還要什麼裝備?
最後有冇師兄肯教我釣魚?

TOP HOME

熱門搜尋: video conference 手機

TOP HOME

引用:
原帖由 moon251 於 2010-10-19 11:40 PM 發表
新手適合什麼釣法?
新手魚竿咩牌子好?大約幾錢?
釣魚還要什麼裝備?
最後有冇師兄肯教我釣魚?
我認為投釣最簡單,又最平,但有時真係等運到。
我都剛剛由投轉左玩磯,磯就機動性高 d,但裝備要求真係貴過投釣唔少。(eg 撈機果d ...)
前打、假利果d 未知 ... 可能你更鍾意都唔定 ...

新手魚竿真係睇你預算價錢 ... 同睇你玩邊隻釣法 ...
裝備都係睇你用咩釣法 + 預算價錢 =-=
教釣魚其實好難教 = = 唔會有一種方法係做完就100%有魚上 ...
要慢慢試 ... 買支魚竿 ... 你玩玩下就會大約知點玩嫁啦 XD ...

TOP HOME

引用:
原帖由 kelvin56 於 2010-10-20 05:44 PM 發表

我認為投釣最簡單,又最平,但有時真係等運到。
我都剛剛由投轉左玩磯,磯就機動性高 d,但裝備要求真係貴過投釣唔少。(eg 撈機果d ...)
前打、假利果d 未知 ... 可能你更鍾意都唔定 ...

新手魚竿真係睇你預 ...
咁一支普通的投釣魚竿300買吾買到?係邊買好?除左魚竿外…仲有咩裝備要買?

熱門搜尋: balloon decoration 浴室

TOP HOME

引用:
原帖由 moon251 於 2010-10-20 06:38 PM 發表

咁一支普通的投釣魚竿300買吾買到?係邊買好?除左魚竿外…仲有咩裝備要買?

對我黎講
出得到幾百買竿就點都要買番支外國牌子
(話就話都係強國製 但點都安心d)
我果支就$375 有冇d再平既就唔知喇

竿 攪 擰圈 主絲 子絲 鉛 勾
擋珠我冇買 因為唔知有咩用....
上面既係最基本既野
冰箱 蝦箱果d要再睇下有冇需要

TOP HOME

引用:
原帖由 moon251 於 2010-10-20 06:38 PM 發表

其餘裝備樓上大約有講啦 ^^ ... 300$一支普通投杆黎講夠啦 ... (支杆幾尺都係睇你釣點,力氣) ...
國產杆就感覺硬杆頭會好 d ... 外國貨可能會貴少少咁解 ... 但可能真係會比國產野耐用~
到到你中毒你就知最貴既係買 d 小配件,鉛、絲 ............. 等等 ... 個 100 200 過眼雲煙 =_=

軟杆頭
好: 觸感度好好 ... 你可以好明顯睇到魚咬 ... 拉留黎都好正 ... 哈哈 ...
壞: 怕大風,粗用既話會易爆杆頭 ...

硬杆頭   
好: 觸感度差好多 ... 當魚感覺杆頭硬有異樣會唔咬(我覺得對投杆影響唔大,磯就重要) ...
壞: 唔易爆杆頭 ... 新手好易投杆既時候過度用力但又唔記得開絞杯而炸杆 = = 上斤頭魚簡單過軟杆頭 ...

如果對象魚唔太大 ... 簡單玩下 ... 軟杆頭會正好多 ... 因為硬杆頭有時俾細魚食真係冇感覺 =_=
如果對魚係大DD 既 ... 當然係硬杆會好 d (前提如果唔買撈機) ...
p.s. D C兄講硬杆頭既話杆平都冇問題 ... 因為同貴杆唔會差幾遠 ... 但軟杆頭貴同平性能就差好遠 ~

去邊買睇你住邊 ... 但我覺得去 d 大店會好 d ... 平好多多數有折頭 ... 如果去 d 近海邊小店買就貴好多既~

TOP HOME

上網買好嗎?
如不好…那有C兄可以陪我去買?

熱門搜尋: 膠水 指示牌 文件夾

TOP HOME

投釣除左竿重有鉸, 絲. $3~400都幾難買齊.
我估你都係係碼頭釣多. 不如買枝手竿. 3.6~4.5米. 碳纖, 中長節, 溪流竿. 絲1.5+2號.漂, 淡水鉛片+座, 勾, 太空豆..等等. $300左右.
如果新手覺得枝竿太長難控制就買枝筏竿1.5~1.6米. 加隻2000直鉸, 2號絲, 勾, 夾鉛. $400應該得.
不過兩款都要小心用因竿頭都好幼好易斷.
如果真係買投竿就買枝軟頭(斷竿好過白等冇魚訊), 3.6~4.5米, 中長節(唔好買短節萬能竿)(或者買3.6米2~3號短磯竿), 3~4000直鉸等等.
以上全係個人意見.
重有你住邊睇下有冇ching幫到你.

TOP HOME

引用:
原帖由 老戰士 於 2010-10-21 02:01 AM 發表
投釣除左竿重有鉸, 絲. $3~400都幾難買齊.
我估你都係係碼頭釣多. 不如買枝手竿. 3.6~4.5米. 碳纖, 中長節, 溪流竿. 絲1.5+2號.漂, 淡水鉛片+座, 勾, 太空豆..等等. $300左右.
如果新手覺得枝竿太長難控制就買枝筏 ...
照你咁講…你建議我買邊種魚竿好?◎﹏◎我住粉嶺…有冇C兄陪我買?

熱門搜尋: english book

TOP HOME

最易最平首選手竿. 住粉嶺可以去悟恫河釣羅菲先. 你有時間去睇下人點釣. 地點龍琛路奕翠園北上. 經常有好多ching係果度釣.

TOP HOME

引用:
原帖由 老戰士 於 2010-10-23 12:55 AM 發表
最易最平首選手竿. 住粉嶺可以去悟恫河釣羅菲先. 你有時間去睇下人點釣. 地點龍琛路奕翠園北上. 經常有好多ching係果度釣.
咁即係有冇C兄陪我買◎﹏◎
我味接觸過釣魚…希望有個C兄比下意見…自己一條友去怕買錯嘛…希望住上水、粉嶺呢帶的C兄陪我去…可以陪我去的C兄請Pm我

TOP HOME

引用:
原帖由 moon251 於 2010-10-24 11:04 PM 發表

咁即係有冇C兄陪我買◎﹏◎
我味接觸過釣魚…希望有個C兄比下意見…自己一條友去怕買錯嘛…希望住上水、粉嶺呢帶的C兄陪我去…可以陪我去的C兄請Pm我
吾一定上水、粉嶺架
我可以到C兄弋區買
可以陪我的C兄請Pm我

[img=100,23]http://n2.hk/u/images/r10/mobile.jpg[/ ...

TOP HOME

吾一定上水、粉嶺區
其他也可以

TOP HOME

我想問下手竿玩直感
係咪只需要買竿,1號魚絲,中通鉛,勾就可以了??
咁 太空豆, 擋珠, 浮波, 擋珠, 擰圈, 2號子絲, 這些要買嗎????

熱門搜尋: 香港 商機 credit card 期貨

TOP HOME

我住大埔. 你不直幾多? 我去留意下先. 因為依家間釣具店多數係賣EAST牌竿.

TOP HOME

伸延閱讀
 18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。