註冊 微博

[問題]可不可以教下不同魚絲的英文及日文名呀

[問題]可不可以教下不同魚絲的英文及日文名呀 E-mail 此主題給朋友

我係超級新手一名.可不可以教下不同魚絲的英文及日文名呀

最好中,日,英對照.能幫此忙,真是萬分感激

唔介意可唔可以教埋魚竿,投竿,磯竿.種類實在太多了,去到每一間魚具店,發現支支魚竿都不同名字的.點分的

http://www.band-in-a-box.com/zh2/
Band-in-a-Box繁體中文主頁

TOP HOME

引用:
原帖由 gn01298115 於 2010-9-10 03:11 發表

唔介意可唔可以教埋魚竿,投竿,磯竿.種類實在太多了,去到每一間魚具店,發現支支魚竿都不同名字的.點分的 ...
ching 你尼d問題我諗都唔會有好多人答得晒你. 我釣左幾十年魚都識唔晒.
魚絲英/日文名講你知你又唔識, 知泥做乜?
魚竿就建議你去d釣具品牌網睇下, 有d網會比d示範你睇.
如果你想學釣魚不如上utube睇下人地點釣先.
買魚具係要比人搵下笨先會學識, 咁你米買d平野玩下先.

TOP HOME

引用:
原帖由 gn01298115 於 2010-9-10 03:11 AM 發表

唔介意可唔可以教埋魚竿,投竿,磯竿.種類實在太多了,去到每一間魚具店,發現支支魚竿都不同名字的.點分的 ...
我都係新手, 我都唔多識睇日文, 因為好多日文都係用英文拼音譯出來的.
等如 carbon fibre 碳纖維, 日文為 カーボンファイバー
不過可以留意一下,你會搵到一些資料.
魚絲方面, 去到店內飾物櫃, 如果少過100M, 如50M 薄身透明既, 1號起至3,4號既, 通常係子線.
但好似子線, 但M數多, 又係透明的, 由100M以上至200M左右, 有1,1.5,1.7號至2,3號, 寫住"筏", 通常係精碳筏釣線.
有顏色100-150M以上 大大盒厚身, 近睇見到有線有反光膠質, 由3號起至6,7號既, 通常磯釣, 投釣既主線,
一樣有100M至200M單色或七彩色, 近睇見到有斜紋, 包裝多寫住PE, 號數比較細, 由0.8-3,4號以上, 通常係布絲.
同樣係透明, 大大餅, 粗身絲, 有時有個宇寫住"船", 由60磅或以上, 通常係船釣用.
竿方面主要睇你用想玩邊種釣法.
都係長度, 硬度, 重量既選擇, 另外魚攪有分直攪與橫攪, 兩者配合.
其之係口碑, 最後就係自己既經驗.
希望幫到你.

TOP HOME

THANK TOU
http://www.band-in-a-box.com/zh2/
Band-in-a-Box繁體中文主頁

TOP HOME

引用:
原帖由 RCCWHK 於 2010-9-13 05:10 PM 發表

我都係新手, 我都唔多識睇日文, 因為好多日文都係用英文拼音譯出來的.
等如 carbon fibre 碳纖維, 日文為 カーボンファイバー
不過可以留意一下,你會搵 ...
美絲呢?可唔可以當岸邊手絲?

TOP HOME

引用:
原帖由 東方真龍 於 2010-9-16 11:04 PM 發表

美絲呢?可唔可以當岸邊手絲?
美絲好似船釣手絲居多, 岸邊好似大材小用,
美絲硬身防大魚咬, 又幾十磅起家,
用手排岸邊十幾磅夠用了.

熱門搜尋: 駕駛 學院

TOP HOME

美絲係一個統稱,釣魚人叫既美絲,大部份係指"杜邦 dupont"美絲,磅數由 3 磅起 (多年前有 2 磅,依家唔知仲有冇),唔過 10 蚊雞一扎 (40 碼),抵用。

當然磅數越高,價錢越貴,可以去到幾拾蚊一扎。

熱門搜尋: 謝師宴 凍肉 日本 奶粉 海鮮 酒家
魚兒的脫勾,是海的追求,還是人的不挽留。

痛苦不是擁有得多,而是因為打得較少。

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。