註冊 微博

[掌相] 酒窩與面相

酒窩與面相 E-mail 此主題給朋友

本身自己已經有兩個明顯既酒窩,係相學上會唔會有咩意思呢?

另一方面,天生有酒窩既人同後天做手術整左酒窩出黎既人,相學上會唔會有解釋上既分別呢?

(本身自己係lee方面係完全冇認識,如果問左D傻瓜問題請見諒)

TOP HOME

改善一吓孤獨心態啦

熱門搜尋: 鋼琴 課程 結他 琴行
以銅為鏡, 以正衣冠
以古為鏡, 以見興替
以人為鏡, 以知得失

TOP HOME

引用:
原帖由 Harusame1229 於 2010-8-29 05:50 PM 發表
本身自己已經有兩個明顯既酒窩,係相學上會唔會有咩意思呢?

另一方面,天生有酒窩既人同後天做手術整左酒窩出黎既人,相學上會唔會有解釋上既分別呢?

(本身自己係lee方面係完全冇認識,如果問左D傻瓜問題請見諒)
有酒渦的面孔,看起來很可愛,
較為容易吸引到異性的注意,

但酒渦在上相學上講,兩者是沒有關聯的,
因為酒渦位於面部上的位置,是沒有面相宮位的。

TOP HOME

引用:
原帖由 困臥閑行 於 2010-8-30 12:23 AM 發表

有酒渦的面孔,看起來很可愛,
較為容易吸引到異性的注意,

但酒渦在上相學上講,兩者是沒有關聯的,
因為酒渦位於面部上的位置,是沒有面相宮位的。
看來只是師兄未有研究相理衡真麻衣等古藉
頭有72骨,面有十三部位267個位置可細分人的妻財子祿
fat師兄及kevin師兄比我更熟悉,歡迎大家討論

TOP HOME

引用:
原帖由 易貓無雙 於 2010-8-30 01:42 PM 發表
看來只是師兄未有研究相理衡真麻衣等古藉
頭有72骨,面有十三部位267個位置可細分人的妻財子祿
fat師兄及kevin師兄比我更熟悉,歡迎大家討論
誠心向師兄請益,

請問「酒渦」這一部位,
究竟是屬於「十三部位 267個位置」裡的那一個位置或宮位呢?
而從這個「位置」(或宮位)所代表的、又或是所主的,究竟是甚麼呢?

還望師兄不嫌指導一下。
萬謝!  orz

TOP HOME

引用:
原帖由 困臥閑行 於 2010-8-30 03:04 PM 發表

誠心向師兄請益,

請問「酒渦」這一部位,
究竟是屬於「十三部位 267個位置」裡的那一個位置或宮位呢?
而從這個「位置」(或宮位)所代表的、又或是所主的,究竟是甚麼呢?

還望師兄不嫌指導一下。
萬謝 ...
不敢講指導,我不及fat及kevin師兄的實力及輩份,只望拋磚引玉,引來更多深層次討論而已
以我粗知,酒窩位於第十一列水星橫列之「客舍」之位,主好客、賓客之位,例如不喜外人來家打擾(尤其晚年)
又為破相一種,冇記錯係64-65歲流年部位咁上下,但又唔洗太驚
有錯請指正,因為都只係聽師父講過一次,可能會記錯

TOP HOME

引用:
原帖由 易貓無雙 於 2010-8-30 03:42 PM 發表
不敢講指導,我不及fat及kevin師兄的實力及輩份,只望拋磚引玉,引來更多深層次討論而已
以我粗知,酒窩位於第十一列水星橫列之「客舍」之位,主好客、賓客之位,例如不喜外人來家打擾(尤其晚年)
又為破相一種,冇記 ...
原來酒窩係破相既其中一種Q_Q
不過之前睇掌話我條命去唔到咁長...咁都未必會遇到果個"破"
多謝指點呢~

熱門搜尋: organic food 海鮮 酒家

TOP HOME

引用:
原帖由 Harusame1229 於 2010-8-30 04:03 PM 發表

原來酒窩係破相既其中一種Q_Q
不過之前睇掌話我條命去唔到咁長...咁都未必會遇到果個"破"
多謝指點呢~
都話左唔會有你諗咁嚴重,講明只係同孤獨心態有關,有痣都可以係破,「紋、痕、痣、破」都係破,咁通街都大把人破曬相,塊面爛曬啦,又唔見佢地有咁大件事?
點解一定要對呢D說話咁介意?就係驚你見呢個term會自己胡思亂想所以先加多句唔洗太擔心,冇果個字面意思咁大件事
我有理由條友只係睇你生命線長短定長短命,如果係的話,呢個係極度荒謬的相法,不信也罷

TOP HOME

引用:
原帖由 易貓無雙 於 2010-8-30 03:42 PM 發表
又為破相一種,冇記錯係64-65歲流年部位咁上下,但又唔洗太驚
有錯請指正,因為都只係聽師父講過一次,可能會記錯
多謝師兄指導!

可能是師承各異,我所理解的64-65歲流年部位是有所出入的,
為了容易標示出部位,在網上借來一幅百歲流年圖來詮釋,

我所理解的 64-65歲流年部位,是在眼珠正中心點的對下、法令內則的位置(紅星位置),
而酒渦是在咀角兩邊的(緣圈位置),
所以酒渦所處的位置,是沒有與「百歲流年圖」中的宮位有所重疊的,
由此而引伸出酒渦與面相是沒有關聯的,
而酒渦沒有破壞到面部上的最要宮位,所以也不作破相來論。

附件

2010-8-30 04:58 PM

TOP HOME

十一正口部位橫列十一位詩

十一水星閣門對,比鄰委巷通衙至,客舍兵蘭家庫中,商旅生門山頭寄。

正口部位詩(四首)

正口端方信義行,唇紅齒白甚聰明,時人貧苦多奸巧,便是歪斜兩角傾。

關門要闊比鄰寬,里有德鄰繡戶懽,兩位不宜橫雜色,濛濛薄霧怎求安。

委巷通衙仔細詳,微微青黑惹災殃,行人盜賊無些慮,要取平安色帶黃。

客舍紅黃俠客來,豐隆家庫自多財,相君逢難皆逃去,廣闊生門豈有災。

賦曰:

口闊唇方定有財有祿,口小唇薄須說是說非,口可容拳能借玉階之地,唇下蓋齒必惹毀謗之嫌,皺紋在唇到老嗟怨莫解,螣蛇入口定知餓死無疑,比鄰平滿乃得玉翰而結芳鄰,客舍色明可追孟嘗而迎珠履,丘蘭有勢掌握驅使之權,家庫無虧享盡繁華之美。

以銅為鏡, 以正衣冠
以古為鏡, 以見興替
以人為鏡, 以知得失

TOP HOME

引用:
原帖由 困臥閑行 於 2010-8-30 04:58 PM 發表

多謝師兄指導!

可能是師承各異,我所理解的64-65歲流年部位是有所出入的,
為了容易標示出部位,在網上借來一幅百歲流年圖來詮釋,

我所理解的 64-65歲流年部位,是在眼珠正中心點的對下、法令內則的位置 ...
先感激指教,也別稱我作師兄,我何德何能
我就是師父曾講及時沒有好好注意聽清楚是64-65還是66-67左右的歲數
我亦強調只是267個位置其中之一,的確不是重要宮位
而破相之論於上面亦解釋了
這才是討論,硬要說自己一定是對的,是不理性而且小器的表現,師兄的確令我欣賞
至於師承問題,我無意見,總而言之,我認同師父所言,相學是物體觀察學,有特徵的部位必有其意思,只是影響之大小、吉凶、深淺、對象,未必可以一一言盡而已
「入得眼就係相」,所以舉凡步、睡、坐、色、神、氣、聲、骨、肉,etc,皆為之相

TOP HOME

引用:
原帖由 易貓無雙 於 2010-8-30 05:16 PM 發表

...

總而言之,我認同師父所言,相學是物體觀察學,有特徵的部位必有其意思,只是影響之大小、吉凶、深淺、對象,未必可以一一言盡而已
「入得眼就係相」,所以舉凡步、睡、坐、色、神、氣、聲、骨、肉,etc,皆為之相
尊師所言甚是,
吾輩承教了! orz

TOP HOME

引用:
原帖由 易貓無雙 於 2010-8-30 04:29 PM 發表
都話左唔會有你諗咁嚴重,講明只係同孤獨心態有關,有痣都可以係破,「紋、痕、痣、破」都係破,咁通街都大把人破曬相,塊面爛曬啦,又唔見佢地有咁大件事?
點解一定要對呢D說話咁介意?就係驚你見呢個term會自己胡思亂想所 ...
我自小到大都有"人少先開心,安樂"既性格,所以,所以睇埋你既留言的確有心擔心過老來問題會唔會變得更嚴重

另一方面,咁多年來只係睇過一次掌,從未睇過相,所以得到既資料只有"去到50幾60歲就會走"一點,咁其實除左掌之外,係咪需要夾埋其他
資料先知自己既壽命?

多謝指教

TOP HOME

梨渦, 即"歸來"陷, 主晚年孤獨
流年部位68, 69, 有梨渦即那個部位陷了入去, 面相部位凸比凹好, 除了承漿
那個部位陷, 或肉薄, 主晚年不得別人尊重, 老人院之長命老人家很多這個部位都薄底陷

開口說輕生,臨大節決然規避,
逢人稱知己,即深交究竟平常

TOP HOME

引用:
原帖由 易貓無雙 於 2010-8-30 05:16 PM 發表
先感激指教,也別稱我作師兄,我何德何能
我就是師父曾講及時沒有好好注意聽清楚是64-65還是66-67左右的歲數
我亦強調只是267個位置其中之一,的確不是重要宮位
而破相之論於上面亦解釋了
這才是討論,硬要說自己一定是對的,是不理性而且小器的表現,師兄的確令我欣賞
至於師承問題,我無意見,總而言之,我認同師父所言,相學是物體觀察學,有特徵的部位必有其意思,只是影響之大小、吉凶、深淺、對象,未必可以一一言盡而已
入得眼就係相」,所以舉凡步、睡、坐、色、神、氣、聲、骨、肉,etc,皆為之相
仲有聲音呀, 『下乎者相形, 中乎者相神, 上乎者相聲』, 熊貓晚上好

開口說輕生,臨大節決然規避,
逢人稱知己,即深交究竟平常

TOP HOME

伸延閱讀
 50 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。