32 123
發新話題發佈投票

知food safety interview細節既好心人或而家讀緊既師兄師姐請進><

知food safety interview細節既好心人或而家讀緊既師兄師姐請進>< E-mail 此主題給朋友

....

TOP HOME

循例問下你= =點解揀e 科....... 你既興趣........
唔通問你.......點樣check food sample 內 Cl- 既含量咩
你都未讀過.........
放鬆d  記住出席唔好缺席 就無事架la.

熱門搜尋: 信貸 評級

TOP HOME

引用:
原帖由 nikichem 於 2010-6-5 08:26 AM 發表
循例問下你= =點解揀e 科....... 你既興趣........
唔通問你.......點樣check food sample 內 Cl- 既含量咩
你都未讀過.........
放鬆d  記住出席唔好缺席 就無事架la.
..

TOP HOME

引用:
原帖由 思欣 於 2010-6-5 09:44 AM 發表

你而家讀緊??

咁係唔係用英文答....

我真係好驚T.T....

著普通衫得唔得?
Yes, the interview will be conducted in English.

And for the dress code, Business Informal is okay, not need to wear suit [Business Formal] at all.

TOP HOME

引用:
原帖由 WaiJL 於 2010-6-5 04:04 PM 發表

Yes, the interview will be conducted in English.

And for the dress code, Business Informal is okay, not need to wear suit  at all.
...

TOP HOME

引用:
原帖由 思欣 於 2010-6-5 05:23 PM 發表

你in過??

咁佢大約會問d咩??同過程幾耐??

thx!!
唔係, 不過我而家讀緊依科

Duration 應該都係 within 30 - 45 minutes

其實 Professors/ Doctors 問 d 野應該同其他科個 d 差唔多 - 介紹自己, 想入黎依科既原因, 對依科有咩期望等等... 個人而言, Interviews 十居其九都係問依 d 野 [當然唔會問太過 technical/ Professional 既野]

少少 Tips, 留意一下近排關於 Food [Food Safety 也好, Food Technology 也好] 既新聞, 可能會幫到你

總之你就要做好 d Preparations, 臨場唔好太過緊張就 okay 架啦

Wish you Good Luck and Hope to see you in the next academic Year! =]

TOP HOME

引用:
原帖由 WaiJL 於 2010-6-6 01:18 AM 發表

唔係, 不過我而家讀緊依科

Duration 應該都係 within 30 - 45 minutes

其實 Professors/ Doctors 問 d 野應該同其他科個 d 差唔多 - 介紹自己, 想入黎依科既原因, 對依科有咩期望等等... 個人而言, Interv ...
...

熱門搜尋: 做生意 二按

TOP HOME

引用:
原帖由 思欣 於 2010-6-6 08:08 AM 發表

多謝你AR!!!!!!

佢有冇邀請過你IN架??你就好啦..唔洗IN都入到>
大概上年因為係新科, 所以就冇安排 Interview

但係我就有去 Optometry 個 Interview, 我個陣擺佢係 A2, 問 d 野都係 More or less the same, 所以唔使咁緊張

不過或多或少因為依個原因, 個 Average 推得都幾高下 [我自己就 12 - 13], 今年 average 個 trend 我自己就估唔到啦, 話哂都只係第二年 Intake

BTW, just a question to fulfill my curiosity, 你幾時 in 依科??

Anyway, Wish you all the best and good luck!

TOP HOME

引用:
原帖由 WaiJL 於 2010-6-6 12:44 PM 發表

大概上年因為係新科, 所以就冇安排 Interview

但係我就有去 Optometry 個 Interview, 我個陣擺佢係 A2, 問 d 野都係 More or less the same, 所以唔使咁緊張

不過或多或少因為依個原因, 個 Average 推得都 ...
.....

TOP HOME

我以為唔洗INTERVIEW冇放到BAND A...死啦咁係咪冇咩機會入

TOP HOME

引用:
原帖由 思欣 於 2010-6-6 06:50 PM 發表

我6月21 日IN AR...

你可唔可以詳細D講呢科讀D咩??畢業後可以做咩工??THX!!

BTW...你都好勁下喎>
呢科詳細讀D咩就可以睇番我上幾次回覆中 ge link, 有個 Suggested pattern of study... 如果有邊科唔太明, 可以問下我, 但係 year 2 and 3 d 科我就未讀, 所以可能幫唔到你, 不過盡我人事啦

畢業後有咩出路就其實都算多 - 政府亦得, 酒店亦得, Testing Lab 又得... 不過對我依個岩岩讀完 Year 1 既學生, 我都未太清楚個 Career Pathway

其實我都唔係好勁啫, 我當時入依科既原因都係因為中國 d Food Scandals [e.g. 三鹿事件], 相信每人都會記得....

化驗依科我有朋友讀緊/ 讀完, 依科 overall 到幾好, 不過就可能要對住 Patient d 排泄物進行 testing [只係聽講, 唔知係唔係]... 我自己就有少少潔癖, 所以 JUPAS 就冇揀佢落 Band A 到

TOP HOME

引用:
原帖由 jocsy 於 2010-6-6 08:43 PM 發表
我以為唔洗INTERVIEW冇放到BAND A...死啦咁係咪冇咩機會入
咁你應該都冇太大機會啦...... 通常有去 Interview 個 d 先會收......

TOP HOME

引用:
原帖由 WaiJL 於 2010-6-6 11:08 PM 發表

咁你應該都冇太大機會啦...... 通常有去 Interview 個 d 先會收......
......

TOP HOME

引用:
原帖由 思欣 於 2010-6-7 08:06 AM 發表

下>
個人意見, 有 Interview Invitation 既話最好就去, 無故缺席 = 唔尊重個場合

所以, 唔想去就一定要通知, 唔通知既後果我就唔知啦

對於收人既 Criteria, 我自己都唔太清楚, 話哂依 d 都係 "內部高度機密"

FST 既 Intake Quota 大約只得 30 個, 收到 Interview Invitation 既大大話話都幾百個

去唔去你自己就要衡量下 =]

TOP HOME

引用:
原帖由 WaiJL 於 2010-6-7 11:03 PM 發表

個人意見, 有 Interview Invitation 既話最好就去, 無故缺席 = 唔尊重個場合

所以, 唔想去就一定要通知, 唔通知既後果我就唔知啦

對於收人既 Criteria, 我自己都唔太清楚, 話哂依 d 都係 "內部高度機密"
...
...........

TOP HOME

伸延閱讀
 32 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。