標題: [職場資訊] 想問下有冇做緊平面/廣告設計既師兄係到? [打印本頁]

作者: H-zone    時間: 2017-11-8 11:57 AM     標題: 想問下有冇做緊平面/廣告設計既師兄係到?

小弟今年 fresh grad, 之前係讀VTC既Games & Animation HD
因為有學過AI,PS,Premiere個d, 所以都想揾d關於平面/廣告設計既工
但係揾左成個月都冇咩回音, 所以想問下其實e行空缺多唔多?起薪點又係幾多到?

自問自己d作品都係麻麻, 如果上Youtube睇片學個d技能其實係現實設計行業會唔會用得番/常唔常用呢? e.g( banner design/ poster design/ backdrop design)

如果我真係要投身設計行業, 其實我仲需要學多d咩技能去令人容易d請我呢??
作者: pbm92f    時間: 2017-11-8 12:10 PM

設計除左技巧,仲要睇你有乜idea創唔創新...
我覺得過往作品都好大程度影響公司in 唔in你...
作者: skyliner34    時間: 2017-11-8 12:53 PM

我覺得你grad果科同graphic design 偏左少少..

你識唔識用 indesign? 同埋整website? 識會多d 機會

youtube 睇片學個d技能 會用得番.. 有時有d skill 耐唔用會唔記得要睇番..

不過其實講到尾lee 行 interview 始終都係睇你d 作品. idea 好緊要
作者: H-zone    時間: 2017-11-8 05:47 PM

或者當我無知la, 其實graphic designer既主要日常工作係要做d咩呢?

我見到有好多公司佢地既leaflet,banner,backdrop都係差唔多既設計,
其實我可唔可以自己係屋企 整/練定d大路野既design,甘會唔會方便左工作令人地傾向請我呢?

作者: pbm92f    時間: 2017-11-8 06:04 PM

引用:
原帖由 H-zone 於 2017-11-8 17:47 發表
或者當我無知la, 其實graphic designer既主要日常工作係要做d咩呢?

我見到有好多公司佢地既leaflet,banner,backdrop都係差唔多既設計,
其實我可唔可以自己係屋企 整/練定d大路野既design,甘會唔會方便左工作令人 ...

如果你畫野叻...其實可以去game公司做art designer...
雖然好多都搵大陸做...但總會請返一兩個

你自己一定要時不時整啲野...唔好理係job定係自己野...
其實人地多數睇你啲成品啱唔啱佢地...所以一定要整...
得閒/有靈感果陣就整下...一定有幫助...又可以比自己練習唔同技巧...
出到去一定會遇到好多你見到未見過H問題...有時間自己搵多啲睇多啲...到時就唔會硬狗狗咁坐喺度...人地唔會等你...
作者: pbm92f    時間: 2017-11-8 06:08 PM

引用:
原帖由 skyliner34 於 2017-11-8 12:53 發表
我覺得你grad果科同graphic design 偏左少少..

你識唔識用 indesign? 同埋整website? 識會多d 機會

youtube 睇片學個d技能 會用得番.. 有時有d skill 耐唔用會唔記得要睇番..

不過其實講到尾lee 行 intervi ...

有時我喺度諗...佢地要人識indesign dreamweaver 果啲...但求職者無用開...
但佢可以睇code砌layout ...人地係咪都唔會請??
(當然佢地講得...啲project 都一定係用呢啲tools..)
作者: H-zone    時間: 2017-11-8 06:31 PM

其實我依家都好頽, 我本身AI,PS都唔係太掂
依行更加要 skills同creative都有先做到個junior designer。。。

而且最慘係我揾唔到方向去練習, 因為你唔會知道第時公司/客人要你交d咩design出尼
作者: skyliner34    時間: 2017-11-9 06:49 AM

我係外國可能同香港要求唔係好同。。。
通常如果interview 講到明要識web 我都係會帶埋部notebook 去in. 開定個page 到時可以show 俾人...(一般都好少check d code. 主要係 showlayout 同埋係咪functional  
如果無要求就甘帶個portfolio 去in

引用:
原帖由 pbm92f 於 2017-11-8 06:08 PM 發表

有時我喺度諗...佢地要人識indesign dreamweaver 果啲...但求職者無用開...
但佢可以睇code砌layout ...人地係咪都唔會請??
(當然佢地講得...啲project 都一定係用呢啲tools..)

作者: skyliner34    時間: 2017-11-9 07:11 AM

其實又唔一定gei.  AI 我本身都唔係好勁, PS你識汁相就已經ok.. 唔需要話expert..
不過我覺得你最好要識indesign,margins, columns, etc 果d. 好多時識 indesign 會對design 個layout 有好大幫助.

skill 我覺得係其次,主要係idea. 同埋要嚴謹 尤其係alignment 果d.

你未揾到工就用番你依家有d artwork 來練。。上網search 下其他人d artwork. 講真lee 行做得耐就唔係下下都會甘creative. 抄少少人地gei idea 再改下.

至於對客我通常都係要了解左人地需要咩,做research 了解下個market, 然後先design. 我通常一開始俾2~3個design 個客,然後再傾鐘意邊個再改。。

不過lee 行, 講真比較艱難。

引用:
原帖由 H-zone 於 2017-11-8 06:31 PM 發表
依行更加要 skills同creative都有先做到個junior designer。。。

而且最慘係我揾唔到方向去練習, 因為你唔會知道第時公司/客人要你交d咩design出尼

作者: pbm92f    時間: 2017-11-9 10:38 AM

引用:
原帖由 skyliner34 於 2017-11-9 06:49 發表
我係外國可能同香港要求唔係好同。。。
通常如果interview 講到明要識web 我都係會帶埋部notebook 去in. 開定個page 到時可以show 俾人...(一般都好少check d code. 主要係 showlayout 同埋係咪functional  
如果 ...

以前香港都差唔多...但後期多左公司要你做個test 先...
作者: pbm92f    時間: 2017-11-9 10:43 AM

引用:
原帖由 H-zone 於 2017-11-8 18:31 發表

做junior 唔洗好勁...你識識地有用過就可以...
creative 係要有H...其實盡量比下意見...
新仔未見過世面會有幾多好idea...太天馬行空香港又未必接受到...
練習H野要長時間...一時三刻做唔到...你暫時鍾意整啲乜就做啲乜...之後再向第二個方面學習...
同一時間樣樣都學包你最後乜都學唔到...
作者: skyliner34    時間: 2017-11-9 12:05 PM

有時我lee 邊都有d 公司要人做test。。不過十間可能有一兩間

引用:
原帖由 pbm92f 於 2017-11-9 10:38 AM 發表

以前香港都差唔多...但後期多左公司要你做個test 先...

作者: pbm92f    時間: 2017-11-9 12:14 PM

引用:
原帖由 skyliner34 於 2017-11-9 12:05 發表
有時我lee 邊都有d 公司要人做test。。不過十間可能有一兩間

香港好多都test,又可能只係我撞啱
作者: H-zone    時間: 2017-11-9 09:44 PM

有冇師兄可以分享下自己d作品同行業工作既程序呀???

其實Indesign係咪主要用尼做book/magazine既排板同web design呢?定係有其他更大用途係工作上呢?

BTW, 感謝甘多位師兄既意見同回答,令我知多左好多資訊
作者: skyliner34    時間: 2017-11-10 06:47 AM

不如你post 下你gei 作品, 等其他ching俾下意見la..
Indesign 主要用途係brochure, book, magazine 果d.  不過有好多好好用gei function. 一般我整poster, banner,web layout. 都會用Indesign (多字果d.)  有時會放番落Ai,

如果係illustration artist 唔需要識Indesign 都得。

不過我覺得基本上d 公司請graphic designer 一般都要識.

引用:
原帖由 H-zone 於 2017-11-9 09:44 PM 發表
有冇師兄可以分享下自己d作品同行業工作既程序呀???

其實Indesign係咪主要用尼做book/magazine既排板同web design呢?定係有其他更大用途係工作上呢?

BTW, 感謝甘多位師兄既意見同回答,令我知多左好多資訊 ...

作者: H-zone    時間: 2017-11-14 07:50 PM

回覆 15#  skyliner34 的帖子http://andyettori.wixsite.com/andyettori3005非常差, 不過都希望ching比d improve suggestion我
作者: yeos    時間: 2017-11-14 11:06 PM

恕我直言. 你如果得尼D. 好難搵到工 . 香港地做Design要周身刀(而家基本Graphic Designer要識 AI ,PS , 映相 ,對印刷output 有認識 ) .你如果無乜天份可以再進步, 不如讀unity 寫下手機game ,行app個面可能發展仲好 . 因為平面設計好講個人對美既天份 再加技術去做出來 ,天份尼樣野好難讀或訓練出來.我睇住好多做幾年頂唔住轉行 ,晒左好多時間 .  
作者: H-zone    時間: 2017-11-14 11:28 PM

回覆 17#  yeos 的帖子

感謝ching真誠回覆, 如果我graphic design唔掂
甘識影相轉行攝影師/行期製作出路又會不會好d?
作者: skyliner34    時間: 2017-11-15 06:43 AM

恕我直言。。如果你真係想係lee 方面發展。我覺得ching 你最好報個graphic design course 讀下。。
了解下design concept.同埋多d 做research.

1.係顏色搭配。
2.font size, type 運用。
3.animation 運用。

基本上lee 幾方面你都缺乏.

首先你個web home page 比較old school.  
唔好用太多Gradient, Font size,type 太多。。儘量一個design 用2~3個font size and type.
illustration 比較簡單 同埋亂.
3d max 我之前都讀過,不過唔勁所以就唔俾太多建議。(係覺得唔似finish product.)
影相方面我覺得你要學下點樣汁相。。調下光暗,contrast. 同埋最好買部SLR

簡單d 來講你唔夠競爭力。。有待提高..

引用:
原帖由 H-zone 於 2017-11-14 07:50 PM 發表
回覆 15#  skyliner34 的帖子http://andyettori.wixsite.com/andyettori3005非常差, 不過都希望ching比d improve suggestion我

作者: skyliner34    時間: 2017-11-15 06:52 AM

其實ching 你如果想做graphic designer 你真係要好鐘意先得。。
lee 條路係好難行, 好辛苦, 同埋一開始會好大打擊 成日俾人屌...
唔掂就似乎你肯唔肯堅持。。同埋肯唔肯去improve。攝影資金投入好大。。同埋分分鐘收唔番。。

我覺得你依家開左個頭。。就努力改變自己 行埋落去。唔係到時兩頭唔到岸

引用:
原帖由 H-zone 於 2017-11-14 11:28 PM 發表
回覆 17#  yeos 的帖子

感謝ching真誠回覆, 如果我graphic design唔掂
甘識影相轉行攝影師/行期製作出路又會不會好d?

作者: H-zone    時間: 2017-11-15 10:29 PM

首先唔該曬師兄耐心既回覆, 聽完甘多位師兄既意見其實我都諗應該要轉行,因為我都應該幾難再進步了而且我知自己天份都係差。

或者有冇師兄可以分享下 文職/office assistant 大概做d咩加同埋需要咩技能?😂
作者: skyliner34    時間: 2017-11-16 07:38 AM

回覆 21#  H-zone 的帖子

其實我覺得你應該堅持。。如果唔係之前學gei 變左浪費時間。。人一生無話唔可以進步。。
“天份差,好艱難再進步” lee d 都系逃避。。後生仔要積極d...怕咩輸ar。。。甘快就縮沙。到老就會後悔。。