標題: [討論] 愛之心責之切,暫時將球隊問題分五個 [打印本頁]

作者: supar08    時間: 2017-9-27 06:16 AM     標題: 愛之心責之切,暫時將球隊問題分五個

當暑假阿仙奴買入拿卡錫迪,曼聯入盧卡古,車仔入莫拉達。
我地買入H係沙拿。係快,不過轉化入球率始終唔同正中鋒。
F9空有戰術,始終唔適合打最前。其實唔係和西維爾同莫斯科係輸的話相信高普下台聲音會漸大。
希望高普能夠執好個form。再喺咁利記只會係繼續迷失/沉淪
1. 龍門無個真係俾到信心球迷
2. 後放執極未掂
3. 防守死球
4. 前鋒欠一個一季入20球以上射手
5. 無正終防中做第一屏障

如果高普都教唔掂,唔知仲有邊個可以教得好呢隊波。可能真係要FSG走。有個放水班主再加一個買人、戰術都高效H領隊先得。
作者: justinso68    時間: 2017-9-27 07:54 AM

引用:
原帖由 supar08 於 2017-9-27 06:16 AM 發表
我地買入H係沙拿。係快,不過轉化入球率始終唔同正中鋒。
F9空有戰術,始終唔適合打最前。其實唔係和西維爾同莫斯科係輸的話相信高普下台聲音會漸大。
...

買沙拿已經係改善左入球率
我地個體系唔踢正前, 因為利踢既係前場壓迫
法明奴已經做得足夠好
我地既進攻已經做到數一數二
根本唔係問題
我地無入20球以上射手
但有好幾個入到10球以上既攻擊手

龍門米撈已經用佢既進步贏取左我既信任

只有中場同後防, 特別係後防極度唔滿意
作者: justinso68    時間: 2017-9-27 07:57 AM

BTW 沙拿入好多波都係易射既波
因為佢走位汁雞準
所以我話佢改善左入球率
佢對大巴有一定既作用
作者: xiaoming1987    時間: 2017-9-27 08:54 AM

我的看法就是
1-利目前的人腳 不適合高普的戰術. 始終英超不同德甲. 高普那種打法 需要就是有足夠的休息時間 可以發揮作用.
2-后防差  是高普的區域聯防出現了問題 始終區域聯防本來是用於籃球的 但是不代表適合足球
作者: Oo天oO    時間: 2017-9-27 09:04 AM

睇多兩季先啦 唔好唔記得幾年無歐聯
作者: vinlok    時間: 2017-9-27 09:22 AM

最迫切要解決既問題,
一定係條防線,
一對中堅都甩甩漏漏,
希望冬窗真係諗計,
無planA 都要諗定planB,
買唔到心儀防守球員既,
都諗諗中游果d,
只緊要係即食又硬淨既番黎.
作者: WCErnest    時間: 2017-9-27 09:37 AM

中前場可以控制皮球, 可以製造機會, 但不能將機會轉化為入球, 入球對射門比率非常低, 現在非常需要一個能夠閱讀比賽, 懂得捕捉時機有入球本能的前鋒, 以前的史獨可以做到, 現在久疏戰陣似乎已失去了入球觸覺.
作者: supar08    時間: 2017-9-27 10:48 AM

引用:
原帖由 WCErnest 於 2017-9-27 09:37 AM 發表
中前場可以控制皮球, 可以製造機會, 但不能將機會轉化為入球, 入球對射門比率非常低, 現在非常需要一個能夠閱讀比賽, 懂得捕捉時機有入球本能的前鋒, 以前的史獨可以做到, 現在久疏戰陣似乎已失去了入球觸覺.
SSS時期做到。
由F9到S7 都係有個一季入20球嘅射手。
一個正中鋒隨咗自身射門觸角亦可為一對翼牽制防線拉開空位。

其實前鋒放史毒、Origi 入Morata 應該都係補3000萬左右。
後防其實可以買拉素迪華積,點知係無VVD就乜都唔買。要球迷繼續睇炸彈。
龍門Ward只得一場機會然後盃賽已出局。

圖片附件: mobile_1.jpg (2017-9-27 10:48 AM, 118.13 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: WCErnest    時間: 2017-9-27 11:56 AM

睇熱刺攻門不多但卡尼真係拳拳到肉, 捕位射門控制得好好. 我們製造了機會但射門有d心急大意, 射咗先算.
作者: bearex2002    時間: 2017-9-27 12:29 PM

引用:
原帖由 WCErnest 於 2017-9-27 11:56 發表
睇熱刺攻門不多但卡尼真係拳拳到肉, 捕位射門控制得好好. 我們製造了機會但射門有d心急大意, 射咗先算.
熱刺今場對面d 防守其實勁廢

但Kane d 射術真係好掂

九月入十一球
作者: bearex2002    時間: 2017-9-27 12:34 PM

Klopp 真係要諗下後防問題

同埋睇下一月係咪又剩係追vvd一個
作者: WCErnest    時間: 2017-9-27 02:07 PM

引用:
原帖由 bearex2002 於 2017-9-27 12:34 PM 發表
Klopp 真係要諗下後防問題

同埋睇下一月係咪又剩係追vvd一個

係要搵個夠大隻, 夠身位, 頂得高波H中堅, 依家幾個中堅身形比較單薄又易傷. 就算VVD都係.
作者: 三一一三    時間: 2017-9-27 02:45 PM

引用:
原帖由 WCErnest 於 2017-9-27 02:07 PM 發表

係要搵個夠大隻, 夠身位, 頂得高波H中堅, 依家幾個中堅身形比較單薄又易傷. 就算VVD都係.
L6 都算大隻喇, 不過動作有D遲鈍同要一腳清D波好多時都甩.
作者: wyli4    時間: 2017-9-27 05:23 PM

引用:
原帖由 justinso68 於 2017-9-27 07:57 發表
BTW 沙拿入好多波都係易射既波
因為佢走位汁雞準
所以我話佢改善左入球率
佢對大巴有一定既作用
但佢既把握力真係好麻麻
真係要苦練下
作者: wyli4    時間: 2017-9-27 05:33 PM

引用:
原帖由 supar08 於 2017-9-27 06:16 發表
我地買入嘅係沙拿。係快,不過轉化入球率始終唔同正中鋒。
...
防中呢個問題真係由BR講到而家
用迫搶戰術代替防中冇問題
但經過2年時間
防守唔單止冇改善
冇左個保護仲間接令中堅越打越差
真係要睇高普時先肯買防中或微調戰術
作者: bearex2002    時間: 2017-9-27 07:13 PM

基達來左應該會好d 既

但又係 next year
作者: foreveroi    時間: 2017-9-27 07:38 PM

睇完歐聯精華片段⋯對手真系小學雞防守,但依然入唔到波,系球員信心問題,下下射得急同埋冇睇清楚場上形勢,好多時候系為快而快,連最後一腳射門都快,高普冇提醒球員調節系場上節奏,防守上除了冇可靠防中外,後防球員踢法實在太斯文,洛夫雲空有身材,但踢法太姐手姐腳,在英超踢法太乾淨,實聽被對手SM...。
作者: WCErnest    時間: 2017-9-27 10:10 PM

引用:
原帖由 foreveroi 於 2017-9-27 07:38 PM 發表
睇完歐聯精華片段⋯對手真系小學雞防守,但依然入唔到波,系球員信心問題,下下射得急同埋冇睇清楚場上形勢,好多時候系為快而快,連最後一腳射門都快,高普冇提醒球員調節系場上節奏,防守上除了冇可靠防中外, ...

認同.
作者: wyli4    時間: 2017-9-28 12:55 AM

引用:
原帖由 bearex2002 於 2017-9-27 19:13 發表
基達來左應該會好d 既

但又係 next year
我都期待佢黎,見高普真係好想要佢
作者: catcat163    時間: 2017-9-28 10:12 PM

引用:
原帖由 wyli4 於 2017-9-28 12:55 AM 發表

我都期待佢黎,見高普真係好想要佢

基達可能宜家心惗:上咗賊船
作者: wyli4    時間: 2017-9-28 10:59 PM

引用:
原帖由 catcat163 於 2017-9-28 22:12 發表

基達可能宜家心惗:上咗賊船

作者: NEaR`7    時間: 2017-9-29 12:54 PM

正前 你意思係柱躉定點

作者: wyli4    時間: 2017-10-3 12:34 AM

到上場為止個人覺得而家隊波主要都係防守問題
今季咁多場,印象係得曼城同聯賽盃冇入波
曼城打少個,聯賽盃又半副選
而家某程度係信心唔夠
進攻係埋門那腳可進步,但就未至於大問題

而家只係擔心高普唔知點搞掂防線
冬季佢又唔喜歡買人
分分鐘而家既中堅係踢成季

而且高普2年黎執教防守比BR時期真係「有過之而無不及」
呢樣先致命傷,好似冇辦法搞掂咁
咁每次前線都要入幾球先隱陣,其實對進攻好大壓力
作者: jousai    時間: 2017-10-3 08:55 AM

引用:
原帖由 wyli4 於 2017-10-3 12:34 AM 發表
到上場為止個人覺得而家隊波主要都係防守問題
今季咁多場,印象係得曼城同聯賽盃冇入波
曼城打少個,聯賽盃又半副選
而家某程度係信心唔夠
進攻係埋門那腳可進步,但就未至於大問題

而家只係擔心高普唔知點搞掂防線 ...

高普以前亦是唔懂,只是Hummels打得太好同多記d防中真是個個攻守皆備。之後Hummels有傷呢個戰術都唔work,高普都要被炒。
其實利記打得咁快但沒人調控先係問題。足球是攻守互換的學問但球隊進攻時中後場沒時間站位準備防反,對防線超大壓力。我覺得L6是廢,但亦唔係幾多中堅頂到呢種情況。
高普要做的事是要有plan B,不能場場喪跑。
作者: 三一一三    時間: 2017-10-3 10:39 AM

引用:
原帖由 jousai 於 2017-10-3 08:55 AM 發表

高普以前亦是唔懂,只是Hummels打得太好同多記d防中真是個個攻守皆備。之後Hummels有傷呢個戰術都唔work,高普都要被炒。
其實利記打得咁快但沒人調控先係問題。足球是攻守互換的學問但球隊進攻時中後場沒時間站位 ...
多仔好似冇炒到高普
作者: Oo天oO    時間: 2017-10-3 11:08 AM

後防壓力太大先導致後防頻頻出錯 防中係英超真係好重要 其他聯賽我唔敢講
作者: jousai    時間: 2017-10-3 12:51 PM

引用:
原帖由 三一一三 於 2017-10-3 10:39 AM 發表
多仔好似冇炒到高普

應該說下台,字眼用錯了。當時多仔由爭冠變第七要高普落台(推卸責任)但唔想俾解約費(仲有4年)所以同高普協議由他宣辭職避免觸發合約條款。(多仔很窮的他不是車仔可以隨便炒人)
作者: 三一一三    時間: 2017-10-3 01:21 PM

引用:
原帖由 jousai 於 2017-10-3 12:51 PM 發表

應該說下台,字眼用錯了。當時多仔由爭冠變第七要高普落台(推卸責任)但唔想俾解約費(仲有4年)所以同高普協議由他宣辭職避免觸發合約條款。(多仔很窮的他不是車仔可以隨便炒人)
當時多仔都幾多傷兵, 不過由季中排榜尾到最後有歐洲賽踢算係唔錯喇.
作者: supar08    時間: 2017-10-3 01:58 PM

引用:
原帖由 jousai 於 2017-10-3 08:55 AM 發表

其實利記打得咁快但沒人調控先係問題。足球是攻守互換的學問但球隊進攻時中後場沒時間站位 ...
當年多仔有維丹費拿、蘇保迪、曉武士、香川、沙軒、賓達、葛斯、萊斯、利雲度。

利雲度一季20幾球。
加埋後防鐵三角同瘋跑戰術

今季英超頭三跑動最多反而係法比加斯、簡迪。
作者: wyli4    時間: 2017-10-4 12:13 AM

引用:
原帖由 Oo天oO 於 2017-10-3 11:08 發表
後防壓力太大先導致後防頻頻出錯 防中係英超真係好重要 其他聯賽我唔敢講
上年未傷前既軒神做得好好
又包位,又迫搶,又派牌
但可惜今季去唔返當時狀態
不過唔怪哂佢
只係上季打出高水準而已
可能因為咁高普就覺得冇防中既需要
作者: wyli4    時間: 2017-10-4 12:18 AM

引用:
原帖由 jousai 於 2017-10-3 08:55 發表

少留意德甲
一直覺得奇怪點解冇人話德甲時高普防守問題
只係話佢用迫搶戰術導致傷兵滿營
原來係咁
作者: meurette    時間: 2017-10-4 10:06 AM

引用:
原帖由 wyli4 於 2017-10-4 12:13 AM 發表

上年未傷前既軒神做得好好
又包位,又迫搶,又派牌
但可惜今季去唔返當時狀態
不過唔怪哂佢
只係上季打出高水準而已
可能因為咁高普就覺得冇防中既需要

之前都提過球員屬性亦係關鍵.

單純講技術能力, 安美簡搶截能力及頭球都略嫌不足, 軒達臣直情不適合作為防火牆角色, 頂多只可客串防中, 佢一個人冇本事攪得掂防務. 其傳送, 用球意識, 領軍能力等等, 其實表現水平僅比一般為好, 優點在於狀態良好時犯錯少, 上季曾好一段時間被安排主力負責中場防守工作 (同樣被用殘). 但即使佢處於狀態最頂峰時, 都未有本事單天保至尊, 換轉係安美簡近來表現出現小陽春, 同樣亦沒有本事一人救全家.

但若然近幾場安美簡不在陣, 怕且將中後場情況描繪為潰敗都不為以甚. 出心出力為球隊作貢獻當然不止佢一人, 但正正因為佢技術較全面, 能融入比賽應付場中變化, 佢坐陣所發揮之作用實在顯眼. 利物浦今年開季時隊內表現有如上氣唔接下氣, 與舊年平平穩穩撐至快車檔期前順風順水完全不同, 軒達臣就係無法於逆境中顯露其價值, 反之球隊越霉就越見安美簡H重要性. 近廿年來英藉球員與有質素外援之間就係存在呢種落差, 非軒達臣之錯但球迷需面對現實.

其實若高普堅持要將軒達臣定為隊長, 就應該調整番佢去主力負責墜後中場工作, 另外搵人專責承擔包底型防中工作, 甚至搵一只搶屎餓狗做其拍檔, 中後場情況應該可以慢慢回復穩定. 撇除是否浪費人才, 安美簡當然可以做到, 但效果總不及專職防守及駁腳但己被放走H盧卡斯. 假如軒達臣不上陣, 始終可以有韋拿杜姆頂上, 如果安美簡不能上陣係咪用馬高古積代替, 還是高普有膽將祖爾馬迪普推上一格重操故業? 呢個問題就開始入肉了.

現有人腳其實係有走棧空間的, 例如放棄策動中場角色, 即不安排攻擊中場於中場三人位置上, 一個墜後中場即時變為兩個全能中場, 不分高低地協助迫搶及轉守為攻, 亦都係方法之一. 高普應該不會不了解七四年世界盃勢如破竹H荷蘭為何不能奪冠罷, 若你不肯變通以為無招勝有招, 全世界會被你H新奇套路嚇窒之時, 西德就係先以不變應萬變將你消耗到七七八八, 再以一個小小H變動一刀斬你頭, 正正式式係閘住反彈冇回頭.

作者: Timmyjoe    時間: 2017-10-5 09:16 PM

其實進攻真係冇乜問題;係防守!