查看完整版本: 魚魚生白點!!!!!!成因及救治方法

tlkforever~~ 2008-12-18 11:05 PM

魚魚生白點!!!!!!成因及救治方法

我個d接吻魚,雲石燕,黑群全部中招..生白點.接吻同雲石就最勁,,,,今日去魚街買多幾隻藥,,,個老板同我講話魚生白點出三個原因, 1  水污糟  2 溫度唔夠高 28度為佳  3  餵得太多糧   

究竟係咪真????  救治方法係咪只可以用藥???  如果有一條係咁係咪應該立刻隔離?????
  thx~~~:092:

brianknlam 2008-12-19 12:07 AM

我唔見議醫白點病要隔離,
因此病的傳染性很高,
應整缸一起治理,
以下是從綱上學回來有關白點病的資料給你參考,
首先將水溫調高至26-28度,
過兩天看看有沒有好轉,
如無的話,
落粗鹽(比例是1升水3g鹽),
過兩天看看有沒有好轉,
如無的話,
落TDC藥便可,
不要急於用藥,
要按步就班.

Ann@@ 2008-12-19 12:53 AM

[quote]原帖由 [i]brianknlam[/i] 於 2008-12-19 12:07 AM 發表 [url=http://www.uwants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=106161454&ptid=7380264][img]http://www.uwants.com/images/common/back.gif[/img][/url]
我唔見議醫白點病要隔離,
因此病的傳染性很高,
應整缸一起治理,
以下是從綱上學回來有關白點病的資料給你參考,
首先將水溫調高至26-28度,
過兩天看看有沒有好轉,
如無的話,
落粗鹽(比例是1升水3g鹽),
過兩天 ... [/quote]
順帶一提…tdc要稀釋先好落入缸﹗如果照佢說明落藥一定死硬﹗
以說明減一半多齱T逐步加入缸﹗落少少睇下魚情況﹗先好再落少少

hli9 2008-12-19 11:40 AM

聽有人話.....用銅線放落水都可以.

wongjoe05 2008-12-19 03:03 PM

溫度26是不夠的..要在29度較好, 如果沒有蝦和螺可以加藥, 有的話就加粗鹽, 注意比例分幾天加...同時記得氣泵打開..喂食減少量但可增加次數..但不要停

BOBBBY5555255 2008-12-19 04:33 PM

回覆 2# brianknlam 的帖子

TDC可唔可以殺魚表或鰓中的白點蟲?

Jobria 2008-12-20 12:24 AM

可以的話都盡量唔好用藥啦
一般都係升溫同落粗SALT已經可以

tlkforever~~ 2008-12-20 02:16 AM

粗鹽???化學鹽or食用鹽or其他????我個缸有蝦,怕唔怕??

我係幾日前已經太心急成缸魚水換晒同埋隔離左d白點魚,,白點魚依家浸緊藥,,大部份魚情況已經可以接受,但係條接吻病入膏方...吊緊命,條雲石燕雖然無晒白點,,但係一落反大缸就奄奄一息,放番落藥水都仲游得...其實都係吊緊命......:028: :029:

Jobria 2008-12-20 12:23 PM

惠康$3.X一包
其實無乜必要都唔好用藥
白點病其實好常見,通常都係溫度底令到D魚魚生病。
所以升溫係最好方法。
如果真係嚴重的話你可以升到28-29度啦,再落0.3%粗SALT幫佢

miceho 2008-12-20 07:10 PM

落粗SALT已經可以

紅白藍007 2008-12-20 10:11 PM

升溫(28'~29'),加鹽(粗鹽).
頁: [1]
查看完整版本: 魚魚生白點!!!!!!成因及救治方法