查看完整版本: 香港中文大學校外進修學院好唔好 !!!!!!

sad_forget 2007-9-12 08:16 PM

其實佢地彈scs可能有佢地ge原因
但係我覺得佢地可能偏激左少少
因為我覺得d老師唔係好似佢地講到咁衰
我會覺得佢地真係會教到我地野:036:

i_like_gossip 2007-9-12 11:49 PM

如果scs有老師給予所有exam的答案的話,肯定會有人投訴.
我想scs是一間有誠信的教育機構

angel688 2007-9-13 01:06 AM

[quote]原帖由 [i]happy444[/i] 於 2007-8-29 04:48 PM 發表
大家醒下啦, 呢間scs 唔係"香港中文大學" (中大) :029: .

"香港中文大學校外進修學院" (scs) 只係一間獨立掙錢的商業機構.
好似 McDonald咁掙錢 .:029:  

scs係靠我地d學費來生存 ... [/quote]

由於你不斷咬住唔放係咁吠, 我身為校友都要真係睇下自己係唔係俾人呃左而唔知!所以我會睇住你d痴線point黎解讀.

[url]http://mmlab.itsc.cuhk.edu.hk/lifelong/search.aspx?lang=CT[/url]
係中大主頁中,scs係直接附屬於中大.同space一樣附屬hku咁.  反而你唔見中東.或港大保良係大學既主頁.

scs靠我地學費生存?可能係. 但space肯定更加係. 其實所有攪sub degree既大學我覺得都係吸水. 點解你只插scs?
你係唔係俾人叫你退學或自己讀唔掂而痴左線?!

lihokei 2007-9-13 04:52 PM

[size=2][quote]原帖由 [i]0808[/i] 於 2007-8-16 08:27 PM 發表

鬼唔知老師勁過d 同學.有問題應該問老師咩.不過你自己一個唔明某一part.上堂舉手問既話.好阻礙全班.成班望著你問乜.幾大壓力.好"魚". 本身個part 問題又唔係太深太繁.講兩句就ok既 [/quote]
[/size]
[size=2][/size]
[size=2]其實呢個問題好似淨係會出現 o係華人學生度,我覺得唔係咁好既一個習慣,如果唔明,做乜唔問??我諗每堂如果有十至十五分鐘係討論問題既,會好有用。因為 lecturers 都係照書敦,我又唔信你自己睇書同講佢講書有好大分別呀。我覺得去到大學,討論先至係學習既好方法。[/size]
[size=2]有個o係英國黎 hk 教書教左 三十幾年既 lecturer 話,唯一可以令到全班都靜晒既說話係: 「有無問題?」注意佢係講廣東話、因為佢話呢句係最有用既廣東話。[/size]

[[i] 本帖最後由 lihokei 於 2007-9-13 04:54 PM 編輯 [/i]]

angel688 2007-9-14 12:10 AM

[quote]原帖由 [i]happy444[/i] 於 2007-8-13 01:32 PM 發表
"想問下該校師資, 學習氣氛好唔好? "

師資:
[url=http://www.scs.cuhk.edu.hk/scs/about_scs/staff_list/?disp=en]http://www.scs.cuhk.edu.hk/scs/about_scs/staff_list/?disp=en[/url]
Some teachers are with Degree only. Some with distance learning or online degr ... [/quote]

[size=4]以我所知, 有好多老師應該有多過一個master,仲會唔講出黎(有好多原因!佢地講左我知.但唔講得.)[/size][size=4]又或者唔想煩講俾人知update[/size]
[size=4]教law既老師有好多年做律師打官司經驗,比起fresh grad又讀多個一年攪掂既master既新老師,你覺得邊個教以實踐性強為主既high dip會好?根本high dip唔係學歷大晒(反而asso就應該係). 你讀high dip都唔知依樣野真係不知所謂![/size]
[size=4]另外,有好多老師係參與好多商界consultant既工作或自己同業界好多newtwork既.咁你計唔計埋?![/size]
[size=4]有太多情況你唔走去問學校.係度唱衰學校.你係立心不良既學生![/size]
[size=4][/size]
[size=4][/size]

[[i] 本帖最後由 angel688 於 2007-9-14 12:12 AM 編輯 [/i]]

kafarwong 2007-9-15 02:05 AM

[quote]原帖由 [i]pamela_peony[/i] 於 2007-9-5 03:57 PM 發表
你自己對scs失望係你既事,
果個人係3.7咁又點,
你知道佢點解冇得in咩,
我知你講邊個,
因為佢冇考過會考又係內地生先cu唔俾佢in,
唔知既就唔該唔好扮識野....
批評人果陣唔該問下自己做得好唔好先講啦!!:046: [/quote]

haha..我知你講邊個ar...
佢簡直係個笑話la~!
都唔明點解有人成日拎佢黎講..
又唔見拎d 有UST offer 又唔要個d黎講:036:

kafarwong 2007-9-15 02:15 AM

[quote]原帖由 [i]happy444[/i] 於 2007-9-9 02:56 PM 發表

[size=3][color=red]無論點樣, 今年一個商業系的畢業生都無得入cu 或者 ust. :044:  只有一個商業系的畢業生入左 hku 或者其他次一級的大學:030:  .
[/color][/size]
[size=3][color=red]個院長就係道吹水話 scs d 畢業生係 "就業" 同 "升學" 達100%. 記住係 "就業" + "升學" 一定 等於 100%, 咁即係取考或欺騙我地姐:046: !?[/color][/size]

[size=3][color=red]前年cu收左幾個師兄師姐, 但係佢地d 成績都唔好:030: .
CU 知道 scs d老師放左好多水:044: , d成績都唔能夠反映到真實的表現. 所以今年(或者將來)都唔會收scs商業系的畢業生:044: :044: [/color][/size][/quote]

你又唔講下今年有幾個scs 畢業生HD唔係讀business 都入到BBA
有人有double degree offer 你又唔知
有人有HKU speech and hearing offer 你又唔知la
好多人都好低調....
唔似有d人以為有GPA3.7就大"曬"咁...:025:

i_like_gossip 2007-9-15 10:24 PM

我是讀中大專門進修學院的日文high diploma課程,我想問大概gpa和cgpa要幾多先可以入大學?

i_like_gossip 2007-9-19 09:10 PM

poorscsstudent 2007-9-26 07:27 PM

無論點樣, 你真係唔好彩呀 :044: , 係人都知SCS易入易出. 考試出貓 抄襲作業或Project 都無人理. 邊個老師理, 學生投訴邊個老師, 個老師就死.... 都一定無得留下, 俾人炒呀. :044:  :044:

fatfung16 2007-9-30 01:51 AM

都唔係你地講得咁衰...

我係今年2-yr 的hrm學生..

我覺得andrew lee 教我marketing令我學到好多野...

刺激我地諗野..上堂氣氛又好..

合味道123 2007-9-30 05:33 PM

教得都唔錯呀... :loveliness: :loveliness:   

不過好似好難咁.... :029: :029:    要成日溫書先得!!

phineee 2007-10-6 06:12 PM

我支持scs, 我而家讀緊2年制yr1, o岩o岩中七畢業。
我覺得呢個post係針對學校唻講囉, 又冇d咩實質証據可以拎出唻

我讀左一個多月, 我完全feel唔到你所講o既同學互抄功課、老師上堂hae等等
firstly, 功課係冇得抄, 因為全部都係project(就我o個課唻講--cmc)
第二, 老師上堂好認真, 我都學到唔少理論!
另外, 我而家基本上要日日溫書先追到個teaching schedule, 即係話, scs唔係咁易就過到骨囉

不過學生方面就真係有d問題, 尤其係三年制o個d, 上堂鍾意傾偈多
可能佢地未意識到升大學有幾咁重要啦
二年制同三年制一齊上堂, 係會有代溝o既...

最後, 唔好俾網上流言呃到, 我覺得scs唔係一間差o既學校
我作為一個新生都睇唔過眼學校係咁俾人唱衰!!

frank~1314 2007-10-10 05:14 PM

Completely ridiculous............
香港中文大學專業進修學院係一間校風優良既學校,我係今年既新生,開學至今,一直都無出現過以上所講既事,老師友善,唔明教到你明. . .
而且,interview 果時,佢地既收生要求係好嚴謹,明知一個學生無能力讀上去,點會推佢地去死呀,絕對無出現以上所講既情況,如果咩學生都收既話,請你地拿出証據!!
另外,唔係話你卑左錢,佢地就會卑cert 你,你出席率唔夠,無得考試,考試唔合格,要retake!
仲有呀,你地所講既考試會晒卑tips,又有無証據,真係好離普lor. . . .我質疑你地係唔係外校生,什至係根本無讀過scs. . .唔該你卑d証據,可以令我信服

hoheeheehazel 2007-10-20 12:52 AM

我好認同同學話去邊度讀都一樣, 最緊要自己有無心讀
但....我覺得一間學校既policy都好重要囉

我o係SCS 讀左3年HIGH DIP, 講真真係零歸屬感
因為依3年自己同同學仔都有好多唔開心既待遇
最典型既例子.......
我有個同學3年既GPA都好高好高... 佢到LAST YR 收到張成績表係3.6
但之後學校夠膽死打黎同佢講...佢既AVERAGE GPA 係3.9
咁就算同學幾有心去讀書...學校竟然連學生既成績表都可以出錯
依間學校你又有無信心去讀....

再者.....o係我地第1年入去讀既時候收左我地$450, 話係caution fee, 會 refundable
而家我地讀哂...打電話去問有無得拎返..
佢地同我地講o個$450 係for graduation 同admin fee, 無得refund
話係用黎畢業o個陣我地會有得著袍同有隻vcd俾返我地
點知...而家佢地又寄封信黎叫我地自己再俾$去租袍
真係唔該哂囉
我地俾成$40000一年....你地都唔夠$$$$$去held 一個graduation ceremony呀?????
再者...如果scs 光明正大收我地$....我地會gur d 囉
而家好似俾人當水魚咁"禁"

我地一定會complain...各位自己再諗下應唔應該選擇依間學校黎讀啦~~~

:046: :046: :046: :046: :046: :046: :046: :046: :046:

MDPD_CSI 2007-10-21 01:18 AM

小弟十分同意SCS環境不算太好, 不過請各位留意以下討論, 有人有"想做謠生事, 卻擦錯鞋被篤爆"之嫌。(#70-#73)

[quote]原帖由 [i]happy444[/i] 於 2007-8-23 11:04 AM 發表
D scs老師真是唔好 .

學生抄襲作業, project 一無一樣, 無問題 .
考試明出貓, 拿本書出來抄, 無人理 又當你透明.  好多人都出貓:122: .

只要有交學費就得. 有D同學讀10科 所有科都 Fail. 只要有交學費 ... [/quote]

[quote]原帖由 [i]提子乾~明愛義工[/i] 於 2007-8-23 11:37 AM 發表
但我未試過在scs見到同學或老師這樣。
可能之前我讀晚上,所以沒有這種情況。
況且,我只是讀了很短的時間,沒有讀日校那麼多。
因為我不喜歡那兒的環境,所以讀完整科便離開了,不過我也學到很多東西。 ... [/quote]

[quote]原帖由 [i]whc88[/i] 於 2007-8-23 12:29 PM 發表

我其實好支持閣下的話,因為他們可能無讀過什麼的不良私校,所以才覺得 SCS 不太好呢 ...

如果去一去那些私校上一上堂,這就明白了,那就不用再說下去 ~  [/quote]

MDPD_CSI 2007-10-21 01:32 AM

[quote]原帖由 [i]廿蚊[/i] 於 2007-8-30 12:01 AM 發表
@@你好似好憎scs喎﹒﹒﹒我以前d師兄師姊都話其實ok洵I較差:035: 只不過係一直冇好似其他space咁賣告白才少人知﹒﹒ [/quote]

Agree with you.
Somebody pretends to be helping or answering others, he/she is not but with consipiracy.

One asked about design, tourism and hrm,
but somebody answered by referring to IT and quoting some other non-facts with an attempt to mislead people and to piss off SCS.

We all know who this somebody is.
This person said SCS admitted student with all ALs failed to 2-year programme, yet one in good faith said she was admitted to 3-year of SCS.
Then the fraudulent misleader had no choice but to talk about HKU space, that was clearly not helping, illogical and misleading.

[[i] 本帖最後由 MDPD_CSI 於 2007-10-21 01:33 AM 編輯 [/i]]

MDPD_CSI 2007-10-21 01:37 AM

[quote]原帖由 [i]poorscsstudent[/i] 於 2007-9-3 12:08 PM 發表

[size=3][color=#ff0000]SCS 真係係黑店 . 所以好多好老師都走:044:  .
今年收生有好大問題---收唔夠學生:044:  , d quali 又差. 在無選擇餘地, 一科AS pass 就比2-year program, HKCEE 一兩科 pass 都要收 3-year ---- 死啊 :044: :044:  !
早知就唔交學費!!!!  宜家真可憐同悲, 無選擇呀 :044:  

[/color][/size][size=3][color=#ff0000]complaint as soon as possible...
your $$$ will become water[/color][/size]
[/quote]

hku space, which is the so-called higher reputed, has the same problem.

MDPD_CSI 2007-10-21 01:43 AM

[quote]原帖由 [i]poorscsstudent[/i] 於 2007-9-9 03:53 PM 發表
[url=http://www.ipass.gov.hk/chi/instidetails.aspx?code=CUHK]http://www.ipass.gov.hk/chi/instidetails.aspx?code=CUHK[/url]

在畢業生調查中受訪的副學位課程畢業生人數  :      370     
-     回應率 :     94.6%     

有關畢業生升學情況的統計數字           ... [/quote]

Compared to other tertiary institutes,
19.99 % is quite a competitive rate of SCS graduates getting admitted to local U worr.:098:

MDPD_CSI 2007-10-21 01:48 AM

[quote]原帖由 [i]angel688[/i] 於 2007-9-12 07:53 PM 發表
舊同學仔叫我入黎睇.我先知原來咁攪鬼!

我係scs  grad既. 唔講邊年啦.
我真係好奇怪點解黎黎去去都係得果兩三個人係度插學校! 仲要黎黎去去都係果d point!
究竟係唔係有老師得罪你地?!
你地夠膽寫最惡劣 ... [/quote]

Yea,
好有興趣想知果兩三個人囍阪Z係點, 成曰話學校放水, 佢地唔係咁都肥曬呀麻.........
頁: 1 2 3 4 [5]
查看完整版本: 香港中文大學校外進修學院好唔好 !!!!!!