查看完整版本: 求紙盒摺法

comichunter 2007-4-5 11:08 AM

求紙盒摺法

個紙盒最好係長方形,有蓋既,唔係長方形或冇蓋都照要 唔該哂咁多各幫下忙啦

魔.鬼 2007-4-5 05:11 PM

[img]http://www.lusiya.com/ofstar/attachments/22_31_1119068494.jpg[/img]

forum_acct 2007-4-6 05:05 PM

「魔.鬼」...
可以令到底面係同一個花紋, 唔會有白底(當用單面色紙摺的話)
但就一定要用正方形紙摺
摺出o黎個紙盒o既邊長,
係原來正方形紙o既o既0.356... (1/[2*sqrt(2)])

附件的pdf 是我之前在網上找的
盒的形狀會根據紙的大小而改變
[原本紙的長和闊是 L x W 的話
則紙盒的長 x 闊 x 高是 (L-W/2) x W/4 x W/4]

(希望o的尺碼無錯)

各位會唔會其他方法??

ps. 我知道布施知子是有教的

[[i] 本帖最後由 forum_acct 於 2007-4-6 05:18 PM 編輯 [/i]]

魔.鬼 2007-4-7 10:40 PM

[quote]原帖由 [i]forum_acct[/i] 於 2007-4-6 05:05 PM 發表
「魔.鬼」...
可以令到底面係同一個花紋, 唔會有白底(當用單面色紙摺的話)
但就一定要用正方形紙摺
係原來正方形紙o既o既0.356... (1/)

盒的形狀 ... [/quote]

又學多左野
多謝分享:loveliness:

唐生菜 2007-4-11 03:52 AM

正方形 三角形 六角形 "寧"形 什至 星形 都有 係無長方形:030:  呢d你岩唔岩 ?
[IMG]http://i169.photobucket.com/albums/u210/ppig0216/11-04-07_0340.jpg[/IMG]

魔.鬼 2007-4-11 11:55 PM

[quote]原帖由 [i]唐生菜[/i] 於 2007-4-11 03:52 AM 發表
正方形 三角形 六角形 "寧"形 什至 星形 都有 係無長方形:030:  呢d你岩唔岩 ?
[img]http://i169.photobucket.com/albums/u210/ppig0216/11-04-07_0340.jpg[/img] [/quote]

我想學 星形 同 三角形 果個呀:023:

唐生菜 2007-4-12 12:09 AM

三角形果個要搵 遲小小再post上黎 同埋 做乜個個 對粒星咁有興趣 今日比人問左六七次:030:
[img]http://i169.photobucket.com/albums/u210/ppig0216/03-04-07_0053.jpg[/img]

[[i] 本帖最後由 唐生菜 於 2007-4-12 12:21 AM 編輯 [/i]]

魔.鬼 2007-4-12 01:32 AM

因為依2個都好特別
送禮物俾人既時候用自己摺既好過買果d:loveliness:
我覺得咁樣會更加有心思~
多謝分享呀:loveliness:

唐生菜 2007-4-12 01:50 AM

祝你成功 因為十個有九個 都同我講 摺完出黎 散散地 ....摺紙盒我幫精品店摺左兩年都有我自己一套心得架 嘿 :071:

[[i] 本帖最後由 唐生菜 於 2007-4-12 01:57 AM 編輯 [/i]]

魔.鬼 2007-4-12 01:58 AM

我之前試過摺心形盒
摺出黎之後真係比預期差好多
唔知係唔係我摺得唔好搞到好鬆又唔多似心形:096:

唐生菜 2007-4-12 02:02 AM

[quote]原帖由 [i]魔.鬼[/i] 於 2007-4-12 01:58 AM 發表
我之前試過摺心形盒
摺出黎之後真係比預期差好多
唔知係唔係我摺得唔好搞到好鬆又唔多似心形:096: [/quote]
用a4紙 cut 開一半 黎 摺果個 ? 如果 係 你試下 用 包禮物果隻 紙 cut 番 a4個 大細 黎 摺 會唔同 a4 紙太厚啦 加上佢要做心形果個位摺得太厚好難會實

魔.鬼 2007-4-12 10:39 PM

[quote]原帖由 [i]唐生菜[/i] 於 2007-4-12 02:02 AM 發表

用a4紙 cut 開一半 黎 摺果個 ? 如果 係 你試下 用 包禮物果隻 紙 cut 番 a4個 大細 黎 摺 會唔同 a4 紙太厚啦 加上佢要做心形果個位摺得太厚好難會實 [/quote]

係呀:032: 我就係用左A4紙摺呀
摺左出黎就係依個衰樣  完全唔實
炆到我用釘書機釘起佢:096:

下面星形果個依家淨係摺左個下半 上半聽日再摺:096:

唐生菜 2007-4-12 11:20 PM

努力 :036: 你係咪 d位唔準 ? 粒星睇落d位對唔岩:030:

[[i] 本帖最後由 唐生菜 於 2007-4-12 11:31 PM 編輯 [/i]]

魔.鬼 2007-4-14 08:52 AM

[quote]原帖由 [i]唐生菜[/i] 於 2007-4-12 11:20 PM 發表
努力 :036: 你係咪 d位唔準 ? 粒星睇落d位對唔岩:030: [/quote]

星星果個 第11我唔係係唔係摺錯左
14果度 睇唔明佢係點zip入去
個盒底好穩陣 但係果幾幅牆就黏下黏下咁:030:

唐生菜 2007-4-14 12:40 PM

[quote]原帖由 [i]魔.鬼[/i] 於 2007-4-14 08:52 AM 發表

星星果個 第11我唔係係唔係摺錯左
14果度 睇唔明佢係點zip入去
個盒底好穩陣 但係果幾幅牆就黏下黏下咁:030: [/quote]
果幾個位睇你用咩紙又係a4紙 係圖14果隻角位剪左佢 你跟圖咁摺隻角出黎再zip入去都係勾唔實架 (一d溥既紙就跟圖咁做都得) 摺紙係死既人係生既 可以變通下:loveliness:

forum_acct 2007-4-14 11:58 PM

[quote]原帖由 [i]唐生菜[/i] 於 2007-4-12 12:09 AM 發表
三角形果個要搵 遲小小再post上黎 同埋 做乜個個 對粒星咁有興趣 今日比人問左六七次[/quote]

「魔.鬼」...
「因為依2個都好特別
送禮物俾人既時候用自己摺既好過買果d:loveliness:
多謝分享呀:loveliness:」

對呀
有為夠特別
可以用o黎放飾物
(但係咪要用厚少少的紙才不易整爛呢, 哈哈...)

唐生菜 2007-4-15 01:07 AM

[quote]原帖由 [i]forum_acct[/i] 於 2007-4-14 11:58 PM 發表

「魔.鬼」...
「因為依2個都好特別
多謝分享呀:loveliness:」

對呀
有為夠特別
可以用o黎放飾物
(但係咪要用厚少少的 ... [/quote]
你個諗法思路係岩 (厚d既紙會就力d) 但係摺盒仔黎講就掉番轉 事關一個盒合埋果陣已經係幾張紙加加埋埋d力度足夠了 如果用厚d紙一黎摺果陣比較辛苦啦二黎合果陣你就會發覺d位入唔晒影響左個外形 ...:loveliness:  可能我之前算係售賣形式去摺個外形放左係大前提 而會修改左某部份 呢d只係純水我心得黎姐 唔一定要跟我呢套:097:
[img]http://i169.photobucket.com/albums/u210/ppig0216/15-04-07_0109.jpg[/img]

[[i] 本帖最後由 唐生菜 於 2007-4-15 03:01 AM 編輯 [/i]]

妃妃 2009-1-12 01:51 AM

[quote]原帖由 [i]forum_acct[/i] 於 2007-4-6 05:05 PM 發表 [url=http://www4.uwants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=58284387&ptid=3734747][img]http://www4.uwants.com/images/common/back.gif[/img][/url]
「魔.鬼」...
但就一定要用正方形紙摺
係原來正方形紙o既o既0.356... (1/[2*sqrt(2)])

盒 ... [/quote]

你个算术好有用啊,虽然未证实得唔得,不过多谢哂,而家打算试整个储物用的^^
頁: [1]
查看完整版本: 求紙盒摺法